Reisebrev skrevet av Ronny M. Becker.

Etter innsjekk på KLM sin forholdsvis store flymaskin (ca. 342 passasjerer) fant vi oss godt til rette i setet, vi skulle tross alt ha flyet som vår egen lille verden i 13 timer. Servicen var upåklagelig, de lekreste retter ble tryllet fram av serviceinnstilte flyvertinner, jeg kan nevne i fleng, vegetarisk grovbrød med vegansk ost, kylling med ris, og sist, men ikke minst en liten avslutningssnack, pizza, rett før landing. Det kan og nevnes i en liten bisetning at det var fri bar hele veien.

Ronny M. Becker og kjæresten Kirsten på reise.  Foto: Ronny M. Becker

Etter 13 timer i luften var det spredt applaus ved landing, 90 prosent av flyets passasjerer spratt opp og stilte seg i midtgangen og ventet på å få komme seg ut, vi andre slappet av i setene til dørene ble åpnet, tross alt ventet en forholdsvis lang passkontroll. Vi som har lært oss å vente på at et norsk herrelag i fotball skal kvalifisere seg til mesterskap tar en slik kø på strak arm, og med et tappert smil om munnen lar vi timene i kø skli ubemerket av gårde, denne gang osv. … Når man i tillegg har en svensktalende guide med et godt synlig skilt til å vise vei videre inn i bussen, kan man ikke si annet enn at man er i trygge hender, vi var klare til å innta Lima by.

Lima er hovedstaden i Peru, og ble anlagt av den spanske conquistadoren Francisco Pizarro på helligtrekongersdag i 1935. i kolonitiden bar byen navnet Ciudad de Los Reyes.

Lima har ofte vært herjet av jordskjelv, blant annet i 1687, 1746, og 1970 hvor store deler av byen ble lagt i grus. I ny tid er Lima en av de mest ekspansive byene på det søramerikanske kontinentet, dog er det slik at den stadige tilstrømning fra fattige landsbyboere, og i tillegg en stor og uventet tilstrømming fra et Venezuela som sliter tungt, har vært med på å skape en kronisk boligmangel og økende og omfattende slumproblemer.

Som en liten digresjon kan det nevnes at den nye borgermesteren i Lima, har startet en omfattende slankeoperasjon innen offentlig sektor, foreløpig er 8000 ansatte fjernet fra sine stillinger, og nye står for tur.

I morgen er det byvandring, og besøk på San Francisco klosteret, også kjent som San Francisco de Jesus.

Fra Peru

Ronny M. Becker