Reisebrev skrevet av: Ronny M. Becker.

Helt siden jeg som gutt hørte om Inkaene, Mayaene, og Aztekerne, først på skolen i de velkjente O-fag timene, deretter via lektyre som historiske romaner, historiebøker, filmer, og til og med fra Donald Ducks mange reiser, har trangen til å besøke disse til dels myteomspunne steder vokst og vokst. Det var på tide å ta turen til Machu Picchu. Mayaer og Aztekere får vente til neste langtur. Nå er det inkaene og inkariket som gjelder.

REISENS MÅL: Machu Picchu er en førkolumbisk inkaby i fjellet over Urubambadalen i dagens Peru. Foto: Martin St-Amant - Wikipedia

Reisefølget er kjæresten min Kirsten, og meg, Ronny (Handelsmanden). Vi vil oppdatere dere daglig med opplevelser fra Lima, Cuzco, Titicaca-sjøen, og Machu Picchu, og selvfølgelig vil det komme skråblikk på matopplevelser, flyplasser, medreisende, og det som ellers måtte falle naturlig for en reisende Handelsmand.

Hva er Machu Picchu?

Kort fortalt er Machu Picchu en garnisonsby fra inkatiden. Machu Picchu ligger cirka 80 kilometer nordøst for Cuzco i Peru. Den ble anlagt rundt år 1430 av inkaen Pachakutiq. Da spanjolene erobret Inkariket på 1530-tallet var stedet et viktig religiøst og administrativt sentrum, (her foregikk blant annet religiøs menneskeofring, og kannibalisme av i særdeleshet krigsfanger). Med bakgrunn i Machu Picchus sofistikerte arkitektur og plasseringen i en unikt rik og variert økologi, fikk stedet i 1983 status som verdensarv av UNESCO.

Machu Picchu ligger i 2430 meters høyde, omgitt av topper på over 5000 meter i en nasjonalpark der hvor høylandet i Andesfjellene brått faller ned i regnskogen i Amazonas. Det er og funnet spor av jordbruk fra år 600–700 her.

Reisen begynner

For oss som reiser fra Harstad er første etappe med fly fra Evenes til Oslo, på grunn av avgang 06.30 til Amsterdam, og videre til Lima var en overnatting på et av flyplassens hotell en nødvendighet. Amsterdam er som alle vet en metropol hvor «tobakksrøyken» ligger forholdsvis tungt over byen, og som en aldri så liten digresjon kan det nevnes at mange har fått små og store tilløp til flyskrekk behandlet bare vet å trekke den Amsterdamske byluften ned i lungene.

I Amsterdam hilser man forsiktig på reiseleder som står med et skilt med navnet til valgte reiseoperatør, deretter nikkes det høflig til de andre i gruppen, tørre og gjentakende vitser utveksles med varierende hell, og man ser etter hvert at dette er en gruppe med de fleste kjennetegn man leser og hører om hva angår pakkereiser med egen guide.

Fra Peru

Ronny M. Becker