– Hvem jeg er? Ja, det er et godt spørsmål. Det viktigste å få med er at jeg er stolt av å være grytværing, og at det går an å få til noe selv om du kommer fra en liten plass, sier Guro Jakobsen, Harstads ferskeste landslagsutøver.

I neste uke spiller hun EM i futsal for Norge i Spania.

– Overraskelse

De som så henne spille for Medkilas b-lag tilbake i 2006 vil nok heve øyenbrynene noen hakk.

– Jeg var 16 år og flyttet til byen for å gå på videregående skole. Først da begynte jeg med fotball, og i store deler av treninger og kamper visste jeg ikke hvor på banen jeg skulle være. De fra Medkila som husker meg vil derfor få seg en overraskelse nå. Det var nemlig ikke så vakkert å se det spillet jeg drev med for 11 år siden, sier Jakobsen.

– Jeg har kommet meg godt siden den tiden, forsikrer hun.

Etter russetid og eksamen flyttet hun til England for fire år med studier. Deretter bosatte Jakobsen seg i Oslo, og hun jobber nå som fysioterapeut.

Første landslag

Jakobsen begynte å satse på futsal høsten 2015. Norges lag i EM i neste uke består i hovedsak av gjengen fra OSI, som topper 1.-divisjon i Oslo. Med Jakobsen som stødig forsvarsspiller har OSI bare sluppet inn to mål, og laget har til gode å tape.

– Strategien i EM er vel litt typisk norsk: Stram defensiv struktur og kontringer. Styrken ligger i forsvarsspillet.

Det norske landslaget vet ikke helt hva det går til. Tidligere har det ikke vært en satsing på et landslag for kvinner.

– Vi er det første landslaget. Derfor er det både skummelt og spennende. Vi gleder oss til å erfare hvordan nivået er i Europa, og forhåpentlig er dette en start på noe som skal vare, sier Jakobsen.

Samlende

28-åringen fra Lundenes ser fram til kampene. Motstandere kan bli nasjoner som Spania, Russland og Nederland. Endelig oppsett kommer søndag.

Slik omtales Jakobsen på futsalforbundets nettside:

«En spiller med veldig god spillforståelse. Har sine styrker både offensivt og defensivt. Har fin ro i spillet og har en samlende effekt på resten av laget; om vi blir litt stressa i kamp og får høye skuldre, er Guro utrolig flink til å samle laget og få oss rolige igjen! I tillegg har Guro en ekstremt bra skuddfot!».

Jakobsen har en drøm om en dag å vende hjem. Da håper hun å få fart på futsal for kvinner i Harstad.

– Hvis jeg finner meg en jobb i nord har jeg lyst til å starte futsal i Harstad. Det er et potensial for å stable et godt lag på beina, mener Jakobsen.

LO­KAL: Guro Jakobsen Foto: privat