Harstad Vikings har i en årrekke levert svært gode sportslige resultater og stor underholdningsverdi og etablert klubben blant de aller beste i basket-Norge. Men suksessen har kostet. I årene 2002-2007 har klubben opparbeidet seg en betydelig gjeld.

Bedre ble det ikke da inntektene fra spilleautomater bortfalt i fjor sommer. Klubben justerte imidlertid sin drift i forhold til dette og klarte å gjennomføre siste sesong i økonomisk balanse.

Friske midler

Tidlig på høsten 2007 lanserte kirke- og kulturminister Trond Giske en ”frivillighetsmilliard” som med friske midler skulle kompensere de idrettslag og frivillige organisasjoner som mistet automatinntektene.

Harstad Vikings har hatt 500.000-700.000 kroner i årlig inntekt fra slike. Et opplegg for slik kompensasjon var ikke klart før våren 2007, gjennom et forslag til forskrift fra Lotteritilsynet og en søknadsordning. Harstad Vikings søkte slik kompensasjon og fikk i oktober 2008 tilsagn om 483.000 kroner i kompensasjon. Disse midlene har styret ikke lagt inn i årets driftsbudsjett, men i stedet besluttet å benytte til nedbetaling av gjeld.

- Våre viktigste kreditorer ble informert om hvordan nedbetalingen ville foregå og utbetalingen skulle skje primo desember, skriver styret i en pressemelding.

Krisen er akutt

Den positive utviklingen ble imidlertid snudd til en krise mandag, da klubben mottok brev fra Lotteritilsynet om at tildelingen bortfaller i sin helhet.

- Lotteritilsynet mener nå at klubben likevel ikke er søknadsberettiget fordi vi er tilknyttet Norges Idrettsforbund. NIF har – visstnok – fått en egen kompensasjon for bortfall av automatinntekter, men Harstad Vikings har ikke fått noe av dette, skriver styret.

- Bortfall av disse inntektene, samtidig som finanskrisen også rammer oss, medfører at klubben er i akutt krise. Manglende nedbetaling av gjeld til våre kreditorer før jul vil i verste fall lede klubben mot skifteretten, heter det videre.

- Hjelp oss

Klubben har de siste to dagene vært i løpende kontakt med sine største samarbeidspartnere og kreditorer, og vil fortsette med å arbeide med løsninger i dagene fremover. Det er imidlertid klart at uten en rask og omfattende økonomisk dugnad i byen er basketballagets fremtid høyst usikker.

Styret håper å få ryddet opp i gamle problemer og få klubben over i en stabil driftssituasjon. Men det krever et kraftig og akutt løft.

- Vi oppfordrer våre støttespillere i byens næringsliv og ellers til å hjelpe oss i denne situasjoner og ber om at det tas kontakt med daglig leder eller styret, heter det fra styret i Harstad Vikings.

Vikings-spillerne kontrollerer Galin Mihaylov. Jeff Rogers tar seg av ballen. Foto: Ivar Hjelvik