Lista over meritterte skyttere er lang, og da snakkes det ikke om utøvere som dominerer på kretsnivå. De hevder seg nasjonalt, både kvinner og menn – juniorer og seniorer, og har hatt landslagsoppdrag både i europacuper, europamesterskap og verdensmesterskap.

2014 ble et nytt stort år, og nøyaktig 20 år og 23 dager etter stiftelsesmøtet for Tinden Bueskytterklubb ble den hentet hjem – kongepokalen, den gjeveste premien som kan vinnes nasjonalt.

Vil du stemme på Tinden Bueskutterklubb: Send sms HT IDRETT 1 til 2399

Anita Hennie Lien vant sin tiende NM-tittel, og slo kloa i pokalen som skytter i tradisjonell-klassen - i  konkurranse også med recurveutøverne.

Høydepunkt

– Det var veldig stort, og noe jeg aldri hadde trodd på fordi pokalen ikke pleier å bli satt opp i min klasse. Vi kjempet dessuten mot recurveskytterne, som er på et høyt nivå, men jeg tok den til slutt, sier Lien.

Fra før har hun to forbundspokaler, gjeve de også, men ikke av samme format og verdi som kongens sølv. Pokalen har siden 6. april vært forsvarlig plassert i et skap hvor den er i ferd med å bli svart. Litt sølvpuss er nok på sin plass, erkjenner norgesmesteren.

–Å vinen kongepokalen er høydepunktet, det største jeg har gjort, sier Lien.

Hun var suveren og ledet klart etter innledende skyting. Finalemotstanderen banket hun 6-0 den første søndagen i april i Elverum.

Ildsjel får æren

Lien vil etter alt å dømme ikke stille opp for å forsvare mesterskapet til våren, og har etter kongepokalen hatt et halvårs pause, ikke fordi hun var sliten og lei, men fordi hun ble mor for tredje gang 12. oktober.

– Mest sannsynlig blir det ikke NM for min del, men jeg skal fortsette. Jeg har døtre på ti og ni år som skyter, også samboeren er med, det er en familiesport.

– Du har ti NM-titler hittil i karreren, hvor mange planlegger du å vinne?

– Jeg får vel i alle fall doble antallet, sier hun smilende.

Hun mener mye av suksessen til Tinden kan tilskrives hennes tidligere svigerfar Karstein Lien.

– Karstein var med å starte klubben. Han var en ekstremt god trener. Kunnskapen hans ligger i bunn for alt vi gjør.

Lien mener alle kan drive med bueskyting.

– Du trenger ikke være sterk. Klarer du å konsentrere deg og stenge ute det som skjer rundt deg, da vil du lykkes. Det handler om mye psykisk trening.

Hun poengterer at utøverne fra Tinden ikke trenger å vinne hver gang. Kanskje er det denne holdningen som gjør at de likevel er best.

– Ja, vi vinner mye.

– Er det noe magisk med klubben?

– Jeg tror det, eller kanskje det er medfødt, sier Lien.

Tilrettelegging

Klubbens leder er Jon-Arne Storelv. Han var blant de første som markerte seg nasjonalt. I 2014 har han fra tilskuerplass sett at Lien ble norgesmester, mens tidligere mester Christoffer Furnes tok sølv. I tillegg er det blitt sølv og bronse for laget til recurveskytterne.

– Vi skal gjøre alt vi kan for å følge opp disse resultatene. Vi har egentlig vært i norgestoppen siden oppstarten, sier Storelv.

Nevnte Furnes er i bueskytterforbundets satsingsgruppe fram mot OL i Rio i 2016. Kristoffer Nikolaisen har også nylig deltatt internasjonalt. Den tredje internasjonale mesterskapsskytteren til klubben gjennom tidene er Bjørn Willy Bonk, som var en nasjonal toppskytter i starten av 2000-tallet.

– Vi sørger for å gi skytterne treningsforholdene og oppfølgingen de trenger, sier Storelv om suksessoppskriften.

Storelv ser optimistisk på framtiden.

– Noen nye skyttere siger til, og nå opplever vi at de som var med i startet i 1994 begynner å vende tilbake, sier han.

Vil du stemme på Tinden Bueskutterklubb: Send sms HT IDRETT 1 til 2399