SANEL GABELA gjør comeback i Vikings-stallen, viser det seg før kampen. Vikings har vært i alle skuffer og skap og hentet muskel for å vise Aliens vinterveien, denne bitkalde, solskinnsfylte ettermiddagstampen i slutten på april 2008.Vi får se hvor mye spilletid den gamle høvdingen får i kveld.Mye står på spill. Taper Vikings, må de ha tre strake seire for å ta mesterskapet. Da kan det være over og ut søndag.Vinner Vikings, er det en galgenfrist, og fire garanterte kamper. Det er jo mye mer artig basket - og en god tjangs til å få Jeff Rogers i spill igjen, et par dager mer å bli go i fotn.Dag Erik Enoksen synger nasjonalsangen. Vi er et par minutter over tida. Dommerne Hammervoll, Lind og Lunde - populært kalt Blind og Blunde - lainer opp. De kan vente seg en brennheit kamp med enorm energi, to lag med brennende - for ikke å si eksplosivt - ønske om å vinne hver ball.

1. periode

Mario woodson lobber droppballen i hendene på Thomas Vangen, som like godt setter kampens første poeng, til et voldsomt brøl fra den tettpakka hallen - akkompagnert av et6 nitrofyrt Mjødberg.Skåring nummer to lar vente på seg, men kommer i det andre minuttet, og det er FREDRIK KNUTSEN som legger langarmen overbevisende til grunn for en 5-0-ledelse. Mustafa Mahnin reduserer, og Mario Woodson slamrer inn to til.FREDRIK KNUTSEN har tatt fyr. Han driver Vikings opp i ni poeng, men Aliens klarer med et par bonusskudd å redusere. Bjørn Risshall plusser på for Vikings. OG EN GANG TIL. Bitinas klipper brutalt av en Aliens-retur.Det går fort - og presist. Bitinas fyrer av trepoengs morterild så parketten krøller seg i både nota og fjæra. Vikings trør Aliens brutalt ned i svette, skit, miss og poengfattigdom. 18-8.Du og jeg kunne knødd Aliens i denne delen av kampen. De oppfører seg som flodhester i en glassbutikk, misser, skvetter, spretter og blingser. De spruter som skremte høns omkring på parketten. Vikings ruler idet perioden er i sitt sjuende minutt. Bare se: 20-8.I åttende og niende minutt skjer heller ikke noe med Aliens, annet enn at de blir spilt rundt. Vikings utretter ikke så skrekkelig mye heller, dessverre.Ronny Karlsen setter til slutt en toer for Aliens, og Tore Berset tar taimout og en samtale med gutan. Han vil sikker vite hvor poengrekka har tatt veien.Bitinas spiller opp. Han har med seg Knutsen, Risshall, Fonnes og Woodson. Fredrik Knutsen hopper og legger en lang fin bue - nær miss.Sekunder igjen av perioden, og Mustafa Mahnin smeller inn en lekker - det må vi innrømme ham - trepoenger, og perioden går ut på stillinga 20-15. Og svimerker i parketten.

2. periode

Aliens mislykkes i første halvminuttet, og bommer med sånn ca ei halv mil på kurven på kirkesida. Spillere av begge farger ramler i en vase med ballen i mellom seg under kurven. Jeg ville telt fingrene mine, var jeg dem. Det er mye konstruktivt, bitsk rivalisering, for ikke å si svett hat der ute akkurat nå. Fredelig kappestrid vil jeg ikke akkurat kalle det. Men samma det bare det blir poeng av det. Vi er i en tørke akkurat i øyeblikket.DER GIKK ALIENS FOR SVINGENDE FORBI. 20-21. Hva nå den dypere mening kan være. Men da får Vikings en rakett et visst sted, og Mario Woodson viser hvor fiendekurven befinner seg. Björn Risshall har forstått. Han øker til 24-21.SPUTNIK BITINAS OGSÅ. 26-21. Asker får sin første feil, ved Brett Olson. Vikings har fire.Thomas vangen stjeler alene et helt Aliens-angrep, og Bjørn Risshall er ikke tungbedt. 29-25. Halve perioden er ute, og Aliens er igjen et begredelig syn. Ingenting vil inn.Vikings beholder ledelsen ut i siste del av perioden. Robertas Bitinas setter en nydelig treer - og Fonnes likeså - nesten! Vikings kniper igjen i forsvar, og blir trangere enn innfaret fra sjøsida til Drag i Tysfjord.Christian Hinsch blir litt for tøff. Når han setter stillinga til 32-30 tar Vikings taimout for å regruppere, finne igjen det brennheite spillet fra første periode.Ronny Karlsen kan ikke fotball heller, mener Mjødberget etter at han blir blåst for bruk av ureglementerte legemsdeler.CHRISTER FONNES setter en trepoenger du kan smørre på skiva og spise en søvnig søndagsmorgen i april. Det siste minuttet i perioden går helt klart i Vikings favør - gutan er i fyr og flamme på ny, og perioden går ut på 40-36. -----LANGPAUSE: Harstad kulturskoles dansere underholder med et interessant, urban-dystopisk dansespill, ganske fikst og virkningsfullt koreografert og utført, med et trettitalls dansere i alle størrelser. I pausen registreres det at formann i HIL, Rolf Olsen, er å se i hallen. Kanskje for å lære litt om toppidrett, hva vet vi. --------

3. periode

Den vanskelige tredjeperioden er i gang, og vi har sett det utallige ganger, at Vikings-mentaliteten har problemer når den vender mot kirkesida av hallen. Man kan undres om det er spir av kristninga av landet som er ute og lurer. Det tok jo noe tid å kristne landet, særlig her nord. Noen vil si jobben ennå ikke er gjort. Det tar liksom tid å vende seg til kirka for vikinger, også.Mario Woodson legger peridens første poeng. Neineinei, noen må hekte et ANKER på han derre Ronny Karlsen, som får jogge seg rolig og uhindra fram til kurven. 42-38.Björn Risshall legger an, sikter, og skyter...og kanter en motstridig kurv. Ronny Karlsen har flaks med ett av to straffer han får. Jeremy Van Klompenberg misser grufullt. Vikings bryter. Kampen er snart halvspilt. BJØRN RISSHALL FÅR HULL PÅ BYLLEN. En velskapt treer. 44-39.Ta nå et grep om den derre helsikes tredjeperioden, guta! Robertas Bitinas svarer med en grufull pasningsmiss. Ren gavepakning til Aliens. Like etter måtte Björn Risshall vært kjempeblekksprut hvis han skulle nådd ei langpasning.Nei, still siktan guta.Vikings tar taimout nummer fire hundre og syttiåtte så langt i kampen. Det hjelper. Fire minutter gjenstår. Fonnes bryter - OG SKÅRER KVELDENS VAKRESTE TREPOENGER. 47-39. Robertas Bitinas - husk dere leste det her først - får sin første feil for kvelden. Feilsankeren er blitt rene helgenen på banen. Poengplukkeren og playmakeren gjør en staskamp. Bare Risshall ligger over i poenghøst.Christian Hinsch høgger ned Thomas Vangen og lurer på hvorfor han ble idømt feil. Like etter setter Vangen en rålekker skåring etter et rålekkert spill med rålekre dragninger, rålekre driblinger, rålekre smuttinger og rålekre finter. 51-41. Og to minutter igjen.Aliens' Stian Mjøs skal vi passe oss for. Han setter en treer og et støkk i hall, trener og motspillere. Ikke for mange slike, takk.ROBERTAS BITINAS syr en kunstferdig dribletråd gjennom en skokk gultrøyer og lobber ballen inn med et underarmsskudd som kan få en til å lure på hvilken vei Bitinas' albu egentlig vrir seg. Perioden går ut på 53-48, og vi puster bittelitt forsiktig ut.

4. periode

Lite fruktbart skjer de første minuttene av perioden. Ingen av lagene får d store uttellingene, men det er mye herlig gnall, friksjon, skollering og kauking. Dommerne får sitt, de har noen ganger store vansker med å telle armer, bein, skritt, nummer og tøtsj. Mjødberget foreslår å lage fotballkamp av sirkuset. Har dommern svalt fløyta, eller? Røykt den? Velmente forslag om blås-forbud hagler.Halvspilt periode. 57-54. Det slår gnister. Mustafa Mahnin er livsfarlig. HENG NOE TUNGT på den mannen DA FOR SVINGENDE!Ikke lytt på råd fra sidelinja. Mahnin legger ut på svømmetur etter en nedtaking, og etter bonusskudd står det 57-57. Og Aliens får sette YTTERLIGERE FEM POENG før Vikiings-coach Berset blåser til taimout for gudene vet hvilken gang."Den vanskelige tredjeperioden" ser ut til å ha innfunnet seg i fjerde periode. Knappe fire sekunder gjenstår, og stillinga viser skremmende 57-62.MARIO WOODSON leker TIGERTANKS under kurven, og legger en skåring dandert som et juletre av motspillere. Bonusskuddet går til grisemat. Vikings NAPPER returen, og BJØRN RISSHALL legger nok en av sine utrolig lekre trepoengere.Takte løfter seg halvannen meter av skrellet fra tusen struper. Risshall treffer ikke på absolutt alt i dag, men han har lagt atten poeng så langt, og er banens toppskårer. Han får mange skudd.Et minutt og 43 sekunder igjen, og Vikings bryter et Aliens-angrep, til øredøvende jubel. Jeff Rogers sitter og skriker på sidelinja.Mario WOODSON SENDER VIKINGS OPP I LEDELSE. Espen Stien eter den opp. Aliens tar taimout, sin andre i kampen. 64-64.Ingenting å si på intensiteten. Eksplosive nerver ligger tjukt i lufta. NÅ skal siste minuttet på plass. Robertas Bitinas forsøker seg - og misser. Men Stian Mjøs har laga feil. Vikings beholder ballen, og fem Aliensspillere hindre Mario Woodson.Aliens' Ronny Karlsen skårer. 64-66. Björn Risshall ligger nede i en diger klump. Av en eller annen grunn får Mustafa Mahnin straffe, og treffer på den ene. Og den andre. 64-68.MARIO WOODSON SKÅRER PÅ NI KOMMA NI SEKUNDER GJENSTÅENDE AV KAMPEN. 66-68.Dette er ennå ikke tapt, og det er nok å vinne med ett poeng. Vikings får et straffeskudd etter taimouten. Mario Woodson sikter. Hallen er dødstyst - og HAN TREFFER. 67-68.Robertas Bitinas får feil mot seg etter ett sekunds spill, og Lars Torkildsen sender Aliens opp i 67-70.ROBERTAS BITINAS skyter fra trepoengsdistanse - MEN MISSER. Og dermed er det over.Kampen ebber ut på 67-72.Det blir verst tenkelig utgangspunkt for Vikings når lagene møtes for tredje gang i Asker søndag.En kamp ht.no overfører på webTV - direkte. Vi sees.