Dagens dommere er Kjell Løvold fra Flau Bris, Andreas Lind fra Nordstrand, Geir Matthiasen fra Nesøya. Det ser litt glissent ut i Harstadhallen fem minutter før dropp. Piratene stiller med en stall på sju spillere, mot Vikings lainøpp på 11.

Et minutt før halv sju begynner spillerpresentasjonene, det blir mørkt i hallen, og Ola Steinvoll ønsker velkommer til nytt år, ny kamp og ny giv. Noe seint, men forhåpentligvis godt. Stemninga stiger flere hakk, og piratene får knapt noe åtgaum når de ankommer banen. Så kjører vi i gang med nesten ekte viking, gnistfokk og en rad blå krigere, og Mjødberget finner grunn til å røre på et par tarmtotta, og Poppa Lars i høyttaleren.

Det er rått og heftig, storkjefta og farlig for pirater - som vanlig. Vi e i gang, og det kjennes godt djupt ned i den slumrende pizzamiddagen.

1. periode

Førsterekka er Mario Woodson - som vinner droppen, Jeff Rogers, Thomas Vangen, Fredrik Knutsen og Robertas Bitinas. Jeff Rogers halter før første minuttet er ute, og etter et par røsj fram og tilbake setter Robertas Bitinas inn første poeng, en trepoengs fra et sted øst ved Stangnes fyr, rød sektor.

Ifiok Adahada rekker å sette to poeng, før Robertas Bitinas setter nok en treer - OG NOK EN! Mannen er i fyr og flamme - et ekte hattrick med tre lange i samme minutt (sjøl om han bomma på den fjerde).

Mario Woodson følger opp, og det står 11-5 til Vikings, knappe tre minutter av perioden er ute. Mario Woodson er også mannen som legger på til 15-7, med et soloarbeid innunder motstandernes tynnslitte og usselt forsvarte kurv.

Piratene følger opp med bomskudd, Rasim Begiri må skru siktet opp flere knepp. Jeff Rogers, som ikke halter mer, legger på til 19-9 i sjette minutt. Piratene er plaga og forstyrra og terga og dribla og de skal skyte, og tar taimout for å koke i hop medisin mot denne stormen. Sett seil guta, ellers blir det skeiv båt langt til havs med land i le.

21-12 står det, etter at Piratene lobber inn et par mellomstikk. Nå forsøker Piratene å feste noen skamgrep på den frie flyten i Vikikngs, tre minutter gjenstår, og et par straffesituasjoner går heller dårlig for Piratene. Ikke at det var vanskelig å se hva som skjedde, det ligna mer på granfelling enn basket...

Thomas Vangen legger på til 25-14. Vikings-coach finner grunn til å sette inn Adam Finstad og Björn Risshall. Robertas Bitinas gjør et glitrende solooppkjør og punkterer Piratenes forhåpninger om et vennskapelig kameratoppgjør. 28-16. Halvannet minutt gjenstår.

Minuttet gjenstår, og Bjørn Risshall finner det for godt å plugge en treer. Bjørn Risshall blokkerer en pirat, og må trøste en altfor plystrehappy dommer. Han får to straffer mot seg, men det har vi kanskje råd til når perioden går ut på stillinga 30-20, og Bitinas har skåra 16 poeng?

2. periode

ADAM FINSTAD ÅPNER LIKE GODT PERIODEN MED EN TREPOENGER. Lekkert, sikkert og populært.

Piraten Will Dunn vil noe med sine oppspill. Han kontrer kjapt, sikkert og dødelig. Björn Risshall smetter inn en toer, og Adam Finstad får ekstra applaus når han blir kalt til side. Björn Risshall kjører på og gir seg ikke. Det er han og Will Dunn - fram og tilbake - en stund. Pirates er i utgangspunktet tappet for krefter, Zane Gilliard sitter med dressen på i pirat-bunkersen, og da er de litt blodtappa. Han agerer trener så godt han kan. På 37-29 tar Piratene taimout for annen gang, men det spørs om de har mannskap nok til å omgruppere så mye at det skaker Vikings.

Assisterende trener Alex Bray trodde før kampen ikke at Vikings kom til å slå Pirates med 37 poeng slik det skjedde sist lagene møttes. Men hvis Fredrik Knutsen - som akkurat nå legger sin første treer - og resten av vikingene holder tempo, proff høyde, moro og spirit i laget, kan dette ghodt bli en kamp som ender godt over de hundre, og med rekorddifferanse.

Ved halvspilt kamp i en halvfull hall, med halvgod dømming og halvhjertet motstand står det 52-33 etter en helsmaskens, heit og helhjertet trepoenger av Fredrik Knutsen. Og misser Knutsen, flyr Björn Risshall høyt under kurven - hvis han da ikke ligger i svalestup inn over publikum - og sikrer Knutsen inn. Tre minutter igjen - og 56-35.

Jonas Evensen kommer inn, og misser på en lang treer-forsøk, og går i klinsj mot Helge Ramstad som har tenkt seg en tur opp mot kirka for å skåre. Evensen tar en personlig feil, er sorry og Ramstad misser på en av to straffer. 56-38.

Mario Woodson blir stygt slått av en pirat som ikke liker hans utsvevende forhold til fiendekurven, og setter begge straffer pent. Brian Mariampillai jobber som en helt - og sliter seg til to poeng. Mario Woodson likeså, etter tre forsøk. Will Dunn forsøker å få vikingene lave i knærne, men uten hell. Perioden går ut på 59-42.

Dette lukter høye tall.

I hovedpausen viser to aldeles dyktige ræppdansere sånn ca to hundre metoder å knekke hau, hals, rygg, halebein og omtrent hvert eneste bein i kroppen på, med et mulig unntak av et par innerst i ørene. Arctic Rap heter gutan som kan vise så mange ting man ikke bør prøve etter fylte 25, og det er ikke ofte du ser så snurrete headspin på en idrettshallparkett.

3. periode

556 tilskuere har funnet veien til Harstadhallen, og det høres - det vil si ikke. De ser at Vikings - som alltid - blir bittelitt farligere når de spiller i sørlig retning - mot Harstadkirka og han Hans Egede. Robertas Bitinas legger periodens første treer etter 47 sekunder, og setter stempelet sitt på 22 av Vikings' 65 poeng så langt i kampen.

Piraten Rasim Begiri henter inn sin tredje personlige feil når han smeller flathanda på Fredrik Knutsens arm, alt han skulle gjøre var å putte et par poeng til i sekken. Knutsen treffer på halvparten av straffene, og Mario Woodson takler Will Dunn på tilsvarende måte sekunder senere. Dunn er hallens andre storskårer, med 20 poeng på samvittigheta.

Ved halvspilt periode er kampen gått i et tilnærmet koma, det er milevidt mellom poengene. Bitinas setter rutinemssig et par trepoengere, Björn Risshall smeller nedi en kurv og skremmer Piratene inn i en taimout, på stillinga 74-48.

Piratene ble neppe mindre skremte av Christian Fonnes' trepoenger 20 sekunder senere. Med inert kjøttvekt - et par pirater skvatt til side som pingpongballer - setter Björn Risshall et fint poengpar, og desperasjonen er i ferd med å bre seg som oppgitt kjedsomhet i Pirates-laget.

Adam Finstad legger en av to strafferm, etter å ha fått dømt et slag på armen i sin favør. Like etter forsøker en pirat et overgrep på Björn Risshall, og må gi to straffer i gebyr. Et minutt gjenstår, og det står 91-54. ADAM FINSTAD PLUSSER PÅ MED EN SKRÅ KLOKKEKLAR TREPOENGER midt i piratfleisen, og når bare Risshall har lagt sine straffer, går perioden ut med 97-56.

Dæskuttn døttn. Det eneste Pirates har å trøste seg med, er at Will Dunn akkurat i øyeblikket topper skåringslista med 26 poeng, mot Bitinas' 25.

4. periode

Pirates er i trøbbel. Bortsett fra hallens hardest arbeidende basketspiller beveger de seg marginalt fortere enn du og jeg når vi sitter på kafe med familien foran en caffe latte en lørdag formiddag.

Pasningsspillet er så upresist at hadde det vært et nasjonalregnskap var riksrevisjonen marsjert inn med full styrke. Ingenting funker. Det er knapt måte på elendighet, og funker ikke en gang som sparring for Vikings. 107-60 står på tavla etter tre minutter.

For Vikings del kunne vi gjerne sett noen fler ansikter på hallgolvet, situasjonen tatt i betraktning. Alex Boiko står og tripper og vil inn, bare Berset ser han midt i poengstormen. Der legger Robertas Bitinas sin niende trepoenger, og det står 115-65.

Alex Boiko kommer inn i det sjette minutt, han har spilt i én kamp for Vikings tidligere, og det er første gang han er inne på hjemmebane.

Robertas Bitinas blir kåret som dagens Vikingsspiller, skulle bare mangle. Piraten Rasim Begiri skårer sine TO FØRSTE POENG i dagens kamp. Noen må ha tre sekunder for å komme i gang, mens andre må ha tre perioder. 117-71.

Siste spilleminutt, og nå er det dommerkrangel på norsida, det ser ut som om Fredrik Knutsen og Ifiok Adahada har noe usagt. Knutsen får teknisk feil, etter alt å dømme for munnbruk.

Alex Boiko strøtter sitt støff, og blokkerer en pirat med muskel og fynde. Like etter - det står førti sekunder igjen av kampen, mottar han to skudd som han skusler vekk i tåka. En artig fresking som Vikings kan få mye ut av.

Kampen slutter på stillingen 117-75, og den som bomma mest i dag var Alexander Bray, som ikke trodde differansen ville bli like stor som sist lagene møttes.