Harstadværingen spilte seg fram til finalen i norgesmesterskapet i bordtennis søndag ettermiddag. På andre siden av bordet sto Ilka Doval, som vant kongepokalen i 2016 før Haugen Gjelle slo kloa i «bøtta» i fjor.

En jevn finale gikk til sju sett, og det var umulig å spå vinneren før de siste ballvekslingene. Doval avgjorde til 11-8 på sin fjerde matchball i kampen, som Haugen Gjelle helt til det siste kjempet iherdig for å vinne.

Tidligere har Doval slått Haugen Gjelle i 13 av 14 innbyrdes oppgjør, og var favoritt også i form av å være den best rangerte spilleren i Norge favoritt.

Sto imot

Finaledramaet så ut til å være over i det sjette settet. Doval ledet 10-7 og hadde tre matchballer. Haugen Gjelle reddet seg unna og tok fem poeng på rad til settseier 12-10.

– Da jeg berget de tre matchballene, og fikk et sjuende sett, tenkte jeg at denne kampen kan jeg vinne, sier Haugen Gjelle.

På stillingen 8-10 i sjuende og avgjørende sett kom den fjerde matchballen. Den klarte hun ikke å stå imot. Skuffet og med tårer i øynene forlot Haugen Gjelle raskt arenaen. Selv ikke far Roar Gjelle, som fulgte mesterskapet fra tribunen, fikk vekslet noen ord med henne rett etter at slaget var tapt. Haugen Gjelle trengte litt tid for seg selv.

– Det er lov å felle noen tårer, og hun ble nok veldig skuffet fordi hun underveis i finalen skjønte at dette var en kamp hun kunne vinne. Og det mot alle odds. Jeg syns hun skal være fornøyd, sier Roar Gjelle, stifteren av Kanebogen Bordtennisklubbb i 2007.

– Jeg fikk kongepokalen i fjor og vet hvor gøy det er å vinne den. Dessverre gikk det ikke denne gang. Jeg kom dårlig ut i starten av siste sett, gjorde mange feil og kjente at der var lite energi igjen, sier Haugen Gjelle etter litt alenetid.

– Enorm prestasjon

Dessverre for Haugen Gjelle ble hun sjuk før helga. I løpet av mesterskapet kom feber snikende og satte sitt preg på 18-åringen.

– Maja var likbleik hele søndag fra åttendedelsfinale til og med finalen. Søndag spilte hun med kroppen full av feber, og med føtter som tømmerstokker. Maja klarte ikke bevege seg ordentlig, og fikk dermed ikke stoppet baller eller returnert dem slik hun normalt ville gjort, sier Roar Gjelle.

Han tror datteren kunne vunnet sin andre kongepokal på rad hvis hun hadde vært frisk.

– Det ville i alle fall gått bedre på en god dag. Derfor er dette veldig kjipt for Maja, som aldri ellers er sjuk. Med dette i bakhodet seg jeg på finalen som en enorm prestasjon. Før kampen starter hadde jeg bare et lite håp om at hun kanskje skulle vinne ett sett. Nå vant hun tre, og nesten det fjerde, sier han.

I tillegg til individuelt sølv, endte årets NM for senior med gull i lag sammen med Rebekka Carlsen. De tok også sølv i double.

Haugen Gjelle må både glemme finaletapet og bli frisk raskt. Tirsdag reiser hun til Minsk i Hviterussland for å spille europamesterskap for U21.

– Jeg får finne noe tørrfisk å stappe i henne, sier Roar Gjelle.

– Og det skal hjelpe?

– Selvsagt har en ekte lofotværing tro på tørrfisken. Det er det eneste lovlige dopet vi har, humrer Gjelle, som kommer fra Svolvær.

18-åringen fikk smilet tilbake etter å ha hørt farens plan.

– Akkurat nå er det kjipt, men jeg skal fortsette å prøve på å vinne flere kongepokaler. Det kommer nye sjanser hvert eneste år, sier 18-åringen.

SAMARBEID: Maja Haugen Gjelle og Rebekka Carlsen smilte da de innledet NM med gull for lag for Lørenskog-klubben B-72. Senere fikk de sølv i double. I midten trener Fredrik Zhang. Foto: B-72 Foto: B-72