Finstad slo til med hele 22 poeng da Tromsø Storm slo Ammerud 79-71 søndag kveld.

Drøyt tre minutter før full tid senket han ballen i kurven på et trepoengsskudd, og gikk dermed forbi den beste prestasjonen storebror Adam Finstad sto for da han spilte i ligaen.

Ungguttene til Tromsø, anført av en treffsikkert harstadværing, tok ansvar etter at lagets profilerte veteran Hani Issalhi dro til proffspill i Marokko.

– Dette var så deilig og vi viser at vi kan vinne kamper uten Hani, uttalte Aron Finstad til avisa iTromsø etter kampslutt.

– Ikke overrasket

Trener Kenneth Webb var meget godt fornøyd med Finstad.

Storebror Adam Finstad var på tribunen i Tromsøhallen. Han så kampen sammen med U17-laget til Griffen Basketballklubb, som lillebror Aron spilte for inntil han tok steget til basketballigaen i høst.

– Jeg er ikke overrasket over prestasjonen. Selv om dette er Arons første sesong i ligaen og mye er annerledes fra regionalt spill for Griffen, er han trygg på sine sterke sider. Aron vet at han kan skyte, og jeg syns også han er god med ballen, sier Finstad.

Roser broren

Hans toppnotering var 19 poeng i en kamp mot Centrum Tigers 18. november i 2012. Den utlignet Aron åtte minutter før full tid. Så ble familierekorden tatt. Eldstemann får trøste seg med at nivået på ligaen ikke er helt det samme som da han selv spilte i den enten for Harstad Vikings, Harstad Basketballklubb og senere Tromsø Storm.

– Ting har endret seg i norsk basketball, og klubbene har gått bort fra massiv spillerimport. Nå satses det mer på norske og lokale spillere, og det er bra for broderen. Han får mange muligheter i ung alder, og han tar dem, sier Adam Finstad.

Han fremhever innstillingen og mentaliteten til den seks og et halvt år yngre broren.

– Sist helg traff han på ett av 12 trepoengsskudd. Aron vet at det bare er å fortsette, og at han ikke er en dårligere skytter bare fordi det buttet imot uka i forveien. Mot Ammerud løsnet det. Aron fremsto som en skytter, og viste hva han kan, sier Adam Finstad.

– For min del er det min første sesong i BLNO og jeg må fortsatt lære, men jeg føler jeg har fått et lite gjennombrudd og må bare jobbe på videre, sier Aron Finstad.

Forbilde

For de tilreisende fra hjemklubben i Harstad var Arons 22 poeng et godt bilde hva som er mulig å oppnå.

– Vårt U17 lag var til stede, og det er artig at de fikk oppleve Aron på denne måten. Da ser de at sjansen for å hevde seg er til stede selv om de kommer fra en liten klubb i Harstad. Det handler om hva de selv ønsker å ofre for å bli gode. For oss i Griffen er det viktig at Aron gjør det såpass bra. Han er et forbilde for våre ungdommer, sier Adam Finstad.

Griffen U17, som i hovedsak består av U16-spillere, vant for øvrig én av tre kamper i helga, mens U15 mix vant tre av tre.

STOREBROR: Adam Finstad spilte åtte sesonger i ligaen. På det meste skåret han 19 poeng. Her fra tiden i Tromsø Storm. Foto: Ronald Johansen