Det er lørdag kveld, og aktørene kjører V65-omgang i Harstad. Stemningen er likevel langt annerledes enn vanlig. Det siste dagers omfattende fokus på hva som har utspilt seg innenfor travmiljøets politiske kretser har skapt oppisket stemning blant de mange aktørene innenfor travsporten. Likevel er det slik at den forventede aggresjonen ikke kommer til syne i fullt monn. For den overskygges nemlig av bekymringen for at det som nå er i ferd med å skje faktisk har en reell sjanse for å være begynnelsen på slutten for den nordnorske travsporten. For banemester Magnus Helstrøm er de siste dagers hendelser noe som han ikke kunne akseptere. Derfor ga han først beskjed om at han sa opp sin stilling som banemester etter seks år i yrket. Samtaler med daglig leder, Elisabeth Ingebrigtsen, førte til at han dro fra kontoret med oppsigelsesbrevet i hånda. Beskjeden til Ingebrigtsen var at han igjen ville vurdere situasjonen etter den ekstraordinære generalforsamlingen kommende lørdag.

– Det er utrolig synd at dette kan bli utfallet. For jobben har til nå vært fantastisk, sier Helstrøm.

– Tynnslitt tillit

Den utløsende årsaken skjedde tidligere i uka. Da kom beskjeden om at styreleder Jan Arne Skår hadde trukket seg fra styreledervervet i Totonor. Torsdag ettermiddag var flere nyheter på trappene. Da kom meldingen om at styret i Nord Norge Travforbund hadde reist mistillitsforslag mot styremedlemmene Eivind Nydal, Yngve Pedersen og Mariann Vebostad Trudvang, mens Odd Geir Olsen og Marion Klette fikk fortsette. For Magnus Helstrøm betydde dette i praksis at han ikke kunne fortsette å utøve jobben som banemester. Derfor marsjet han inn på Totonor-kontoret, klar for å si opp sin stilling. Lørdag var han igjen på plass i traktoren for å gi aktørene i løpsbanen best mulige baneforhold.

– Det hele bunner ned i at behandlingen av styremedlemmene og styrelederen i Totonor er så ufortjent. Og så til de grader uverdig. Jeg har sett at denne gjengen har gjort en helt fantastisk jobb. Under styreleder Jan Arne Skår startet han og hans styreledere med en vanskelig situasjon og et betydelig underskudd som skulle snus. Selv om baneovalen har blitt oppgradert til en moderne travbane, har man likevel klart å snu de økonomiske forutsetningene i styret til å bli bærekraftige og solide, sier Helstrøm før har fortsetter argumentasjonen:

– Så kommer beskjeden om at styrelederen trekker seg og den påfølgende mistilliten mot styremedlemmene. For meg er dette uforståelig. Når dette blir utfallet - den såkalte takken for en glimrende utført jobb - så sliter jeg voldsomt med tilliten til de som eier oss. Det må jeg kanskje ta konsekvensen av, selv om jeg synes at det rett og slett er trasig, sier Helstrøm.

Skjønner aktørene

Han legger også til at hans jobb har vært å sørge for gode baneforhold i nordnorsk trav. Derfor har han hatt lite å gjøre med delen som dreier seg om posisjonskamp og penger i travsporten. Samtidig har han hatt en posisjon som har sørget for at han har fått venner blant aktørene på tvers av frontene i nordnorsk travsport.

– Jeg har stor respekt for aktørene og hva de driver med. Travtrenerne i Bodø er jeg eksempelvis full av beundring for. De kommer kjørende over grusomme trafikale forhold over Hamarøya sommer som vinter for å delta på travkjøringer i Harstad. Det er noe som krever en stor porsjon med innbitthet, mener Helstrøm.

– Har du gjort deg opp noen tanker om framtida for nordnorsk travsport i lys av de siste dagers hendelser?

– Jeg synes vel at tidligere leder i Nord Norge Travforbund, Jan Ottar Østring, oppsummerte tablået på en meget god måte i lørdagens avis. Personlig stiller jeg meg bak hans vurderinger av situasjonen for travsporten, sier Helstrøm.