Selv om ikke alle kamper i nordnorsk 1.-divisjon er spilte ennå, er Griffen Basketballklubb allerede seriemester.

Det betyr at laget kan delta i opprykkskvalifisering 16.-18. mars i Apalløkka idrettshall i Oslo for spill i basketballigaen (BLNO).

Spørsmålet er hvordan laget skal komme seg dit.

Les også kommentaren fra Marco Elsafadi: - Ring meg hvis det blir BLNO

Mangler penger

Lagets spillende trener er Adam Finstad. Han håper det blir mulig å ta med seg både de faste spillerne og noen av ungguttene sørover.

– Vi mangler penger. Det står ikke sponsorer i kø for basketballklubben. Forhåpentlig finnes noen som kan hjelpe oss. Det vil være nyttig for oss å delta i kvalifiseringen for å se hvordan vi ligger an, sier han.

De beste spillerne vil få brynt seg, og kampene vil gi svar om de holder nivået. Ungguttene vil kunne se og lære.

Motstandere blir blant annet Nidaros og Centrum, som endte på de siste to plassene i ligaen i år. I tillegg har Østlandet to plasser, mens Sørlandet, Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge har én plass hver. De to beste i kvalifiseringen får plass i ligaen fra høsten.

– Får vi råd, reiser vi til kvalifiseringen for å vinne alt, sier Finstad.

Det betyr ikke automatisk at Griffen er i ligaen til høsten.

– Det kommer an på økonomi og spillerstall. Skulle sistnevnte falle på plass vil det handle om å få økonomiske rammer og økonomiske vaner. Vi må aldri bli et nytt Harstad Vikings med overforbruk av penger, sier Finstad.

Fremtidsrettet

Ideelt sett er Finstads ønske at Norges Basketballforbund igjen oppretter en nasjonal 1.-divisjon i stedet for regionale 1.-divisjonsavdelinger.

– Vi skulle gjerne hatt ett år eller to på å utvikle spillere, og gjøre ungguttene i stand til å spille på et høyere nivå. Laget vi har per i dag er heller ikke konstruert for BLNO. Blant annet har vi ingen høye spillere, og et par av spillerne drar opp snittalderen ganske kraftig selv om de fysisk sett fremstår mye yngre enn alderen tilsier.

Finstad mener det går an å ha to tanker i hodet samtidig. Først og fremst ser han noen år fram i tid.

– Nettopp derfor er det så viktig at vi reiser til Oslo og tar med oss ungguttene. Der vil de se at det ikke nytter å ligge på sofaen og spise ostepop. De må også trene for å hevde seg. Kvalifiseringen vil forhåpentlig motivere flere til å satse enda mer, sier Finstad.

Hans yngre bror Aron (19) spiller for Tromsø Storm i ligaen parallelt med spill for Griffen i 1.-divisjon.

– Arons største aha-opplevelse var å se hvor mye raskere spillet foregår i ligaen enn her i nord. På samme måte trenger vi andre å erfare dette og innse hva vi må jobbe med for å ta neste steg, sier Finstad, som sammen med Jeff rogers, Bendik Brodtkorb-Myhrer, Tore Emil Berset og Marian Popovic utgjør grunnstammen i laget.