– Etter å ha spilt basketball i eliteserien i 18 år, er det en historie som har gjort mest inntrykk på meg. En skulle tro, når du vinner NM-gull og kanskje har putta det avgjørende poenget ...

Slik innleder Elsafadi, som for mange ble en publikumshelt i Harstadhallen i 2005/06 da han kom nordover og hjalp basketballaget til å vinne en etterlengtet kongepokal.

Det er ikke NM-gullene og kongepokalene, verken med Harstad 5. april i 2006 eller de han vant både før og etter med Ulriken og Frøya, som rangeres øverst over idrettsøyeblikk.

– For meg var det noe helt annet, sier Elsafadi.

Det forteller Elsafadi til TV2 i et følelsesladd intervju i serien «Tidenes historie».

Elsafadis historie ble publisert tirsdag. Historien tar utgangspunkt i idrettsprofilen, tv-kjendisen og ungdomsarbeiderens vei tilbake etter alvorlig sykdom da han skulle ha spilt basketball for Harstad for andre gang i karrieren.

OMFAVNET: Lagkamerat Mario Woodson nærmest hoppet opp i rullestolen til Marco Elsafadi. – Å bli tatt imot på denne måten av lagkamerater og publikum er utvilsomt det sterkeste øyeblikket i idrettskarrieren, sier Elsafadi i TV2-serien «Tidenes historie». Bildene er tatt 30. oktober 2009.

Var aldri i tvil

– Da TV2 spurte om jeg ville dele mitt øyeblikk, var jeg aldri i tvil om svaret. Jeg kunne snakket om da jeg ble utropt til beste spiller av motstandernes trenere i en mesterskapskvalifisering med landslaget. Jeg kunne valgt at jeg ble kåret til årets forsvarsspiller i ligaen, eller da jeg ble kåret til årets forbilde på idrettsgallaen. Kongepokaler har jeg også flere av. Å vinne med Harstad i best av fem-serien i finalen mot Asker, etter at vi hadde tapt de første to kampene, var rått og magisk. Det var også stor å vinne Mesternes mester på NRK mot alle odds.

Men dette er bare sport. sier han.

- Idrett handler om mye mer enn resultater. Derfor er det ingen tvil om at hva Harstad som klubb gjorde for meg, og hvordan publikum og mennesker i byen tok meg imot, rager høyere enn alt. Det var en heftig og overveldende opplevelse, som fortsatt påvirker meg sterkt. Den vil for resten av livet mitt være lagret i harddisken, sier Elsafadi til Harstad Tidende.

GLEDE: Gjensynsglede mellom de gamle lagkameratene Jeff Rogers og Marco Elsafadi .

– Alltid ønsket og velkommen

Vi går tilbake til denne høstkvelden, fredag 30. oktober i 2009. Harstad varmet opp for å spille ligakamp mot Gimle. En overraskelse ventet for publikum. Over tid hadde ledelsen i basketballklubben jobbet for å få Elsafadi nordover. Selv om han da var lenket til rullestolen, var han fortsatt en av gutta på laget. Spillerne var presentert en etter en. Etter hvert trillet Elsafadi inn i hallen og ut i midtsirkelen i rullestol, og fikk en overveldende mottakelse.

– Harstad er et sted hvor jeg alltid har følt meg ønsket og velkommen. Da jeg ble syk sluttet aldri klubben å bry seg selv om jeg ikke kunne spille. De ringte og fulgte med opp. De ville ha meg med på kamp i Harstad for å se på og heie på gutta.

VENNSKAP: Tore Berset og Marco Elsafadi omfavnet hverandre.

– Det var overveldende da lagkameratene omkranset rullestolen og tok meg imot, og publikum reiste seg og sluttet aldri å klappe. Jeg satt der i rullestolen og så en fullsatt hall som klappet for meg, bare fordi jeg hadde tatt turen nordover. Da ble jeg tatt helt på senga. Der og da følte jeg meg virkelig som et menneske, og at jeg var viktigere enn noensinne. Det er utvilsomt det sterkeste øyeblikket for meg, og viser at idretten kan være så uendelig mye større enn bare prestasjoner og resultater, sier Elsafadi til Harstad Tidende.

Verdier

I intervjuet med TV2 forteller Elsafadi om at han skulle gjort comeback for Harstad tidligere på høsten, men først denne kvelden var han på plass i Harstadhallen.

– Når du er blitt pappa i februar og norgesmester i april, går du inn i sommerferien med en optimisme om at dette er mitt år, sier han i intervjuet.

Elsafadi ville tilbake til Harstad, som skulle bygge opp elitesatsingen igjen etter økonomisk havari og sportslige tilbakeskritt siden sist han var i klubben. Elsafadi var muntlig enig med Harstad om kontrakt. Papirene lå hjemme i Bergen ferdig signert, men han rakk ikke sende den i retur før kroppen sluttet å fungere. Elsafadi ble slått ut av en nervesykdom og ble lammet fra brystet og ned.

– Da krasjet alle forestillingen om hvordan livet skulle bli, sier Elsafadi til TV2.

Han måtte lære seg å gå igjen. Som syk tenkte Elsafadi at han bare var til bry for folk, og derfor så han ingen hensikt med å sende kontrakten til Harstad. I nord var derimot klubbledelsen opptatt av å få papirene. Det skulle formaliseres at Elsafadi var Harstad-spiller selv om han satt i rullestol.

INKLUDERT: Denne fredagen var Marco Elsafadi en av gutta igjen, og tok del i kampavvikingen. Her deltaker i en time out.

– Denne historien forteller om hvilket fokus jeg mener idretten som organisasjon bør ha. Vi må ta vare på hverandre og hjelpe de som ligger nede. Hvis alle som deltar organisert er bevisste på disse verdiene, da har idretten vunnet, sier Elsafadi.

Elsafadi kom seg ut av rullestolen i løpet av 2009/10-sesongen, og ledet Harstad i kamp fra sidelinja og tok styreverv i klubben. Senere gjorde han comeback for Frøya i Bergen, og vant NM enda en gang, 25. mars i 2012, før han kunne legge opp av fri vilje i stedet for på grunn av sykdom.