Da siste båt var over mål, og etter nøye finregning, viste korrigerte seiltider at vinneren i 4. klasse, «Storm Fighter» fra Åsane seilforening, ble klokket inn like foran «Astragale» i totalregnskapet.

- Piskingen fortsetter til stemningen blir bedre, er skipper Furnesviks lakoniske beskrivelse av slitet de to mannskapene gjennomgikk i en i alt fire døgn lange seilasen fra Bergen til Shetland og tilbake igjen.

Så bra ble stemningen, at da «Astragale» ankom Bergen igjen etter annen etappe på den legendariske regattaen, skar de målsnøret åtte timer før neste båt. Med skyhøyt handicap var det mandag kveld ikke hundre prosent sikkert det holdt til korrigert seier, men etter som kveldstimene i Bergen rusla og gikk, ramlet de argeste konkurrentene bak en for en. Offisiell pallplassering ble offentliggjort i dag, og det ble seier.

2 x 2 døgn på jobb

Etter at førsteetappen fra Bergen til Shetland endte med 2.-plass i klassen, og 4.-plass over all, fikk «Astragale» ikke bare line honours (første båt i mål) på andreetappen fra Shetland tilbake til Bergen. Seier i klasse 1, der alle de heftigste båtene i racet befinner seg, var udiskutabel. Sammenlagtseier i Bergen-Shetland Race 2015 ble det også.

Seieren kom langt fra gratis. I alt fire seilskift måtte til på grunn av skiftende vær. Det betyr dugelig med arbeid med så få hender på en så skarpt rigget båt. De fikk en pause før starten fra Shetland, men «Astragale» er ikke noe hvilehjem, verken til eller fra Bergen. Da de to Harstad-seilerne kasta tampene i land på gjestekaia til Bergen Seilforening mandag ettermiddag, var det gått et par døgn med ytterst lite søvn. Ankerdrammen satt bra.

Bergen-Shetland race er en regatta for havseilere som går fra Bergen til Lerwick på Shetland og tilbake til Bergen igjen. Ca 30 båter møtte til start ute i havna i Bergen onsdag ettermiddag. Annen etappe startet klokka 12 lørdag i Lerwick. Det kan være trygt å si at regattaen er den mest kjente i Norge etter Færderseilasen.

«Astragale» er et førtifots regattamonster, rigget som en Classe 40-båt, det vil si for ekstrem havseilas, med mannskap på to. Båten sokner til Harstad Seilforening, selv om den aldri har vært i byen. Eieren Jan Helge Furnesvik er mangeårig medlem av foreningen, og seiler alltid med HSF-flagg. Håkon Robak bor i Harstad, hvor han har egen båt. Fra tid til annen rotter de to seg sammen på dekket av «Astragale», og har det moro med å lage krøll for noen av landets barskeste seilere.

Strategi smalt inn

- Denne gangen funka båten og strategien. Det eneste som butta var at vi på første etappe lå i lim seks timer utafor Shetland, og motstanderne strauk forbi oss litt høyere opp på banen. Det irriterte oss litt. Noe av det morsomme er at «Astragale» er bygd for unnavind, hun skal strengt tatt ikke kunne krysse så hardt som hun gjør. Men det gjør hun likevel - så bra at laga mos av mange andre førtifotere, både på fart og høyde. Jeg har justert riggen for Nord-Norge, der krysser vi erfaringsmessig mer enn andre steder. Det funka briljant denne gangen, sier Furnesvik.

Han innrømmer å ha fått hjelp til strategien - av Simen Løvgren, en av landets eliteseilere.

- Vi hadde værmelding fra fire forskjellige systemer, og alle var stort sett enige. Ut fra værplott kunne vi legge kurs, og alle viste at vi skulle holde sørover, for å få en bra spurtvinkel inn mot mål. Men de varierte ganske mye i hvor langt sør vi skulle gå.

Furnesvik og Robak hygget seg med bergensk gjestfrihet mandag kveld. Premieutdelingen skjer tirsdag kveld. Neste regatta for «Astragale» blir Hollenderseilasen i ytre Oslofjord etter ferien.