Ville spekulasjoner før kampen går i retning av at Storms flere høye spillere blir et problem for Vikings. Men det er altså ville spekulasjoner. Fem minutter før dropp er det spent stemning i hallen, som er ganske tett befolket. Vi regner med at opp mot tusen mennesker har funnet veien til Harstadhallen for å se et klassisk nordnorsk byderby.

Det e fesshompa mot kointepellar, det e kokkelura mot bubbelura, det e Tjeldsuinnet mot Tromsesoinnet, det e huinn mot hoinn, det Torvet mot Storgata, det e Trondenesdomen mot Ishavskatedralen, det e sjøldrevet småby mot et produkt av misforstått distriktspolitisk ekstremisme. Kort sagt, det e Harstad Vikings mot Tromsø Storm - i Harstad, og det er tusen av landets aller mest salige tilskuere, det er basketligaens beste lag mot hverandre, og der, der på golvet, der slenger verdens beste supportere Mjødberget ganske mange hundre meter dasspapir ned på Storms banehalvdel, og noe som vi får forklart skal forestille en forvokst rullarøyk med illegalt innhold.

Jaja, Mjødberget har sitt eget språk, og kanskje kan det sies tydeligere hvilken skjebne som venter Storm i aften - men jeg er usikker på hvordan.

1. periode

Droppen gåe, og det blir Storm som snapper den, Anthony Williams putter ballen nedi kurven, men det er blåst, og Vikings tar ballen. RTobertas Bitinas misser på sitt forsøk, og det er igjen Tromsø som er på offensiven. Vikings klarer å rote det så mye til for Storm at de blir klippet for 24 sekunder. Thomas Vangen legger en langball, men misser. Tromsø er igjen offensiv, og Mike Campbell forsøker å høgge føttene av Jeff Roggers, og dommeren lar ham få lov. Blåser feil mot ham - ubegripelig.

Campbell misser BEGGE STRAFFER. Byllen punkterer like før det er gått to minutter ved aqt Hani Isshali skåre for Tromsø, og like etter svarer Thomas Vangen for Vikings. 2-2, og dette gnistrer!!!

Mike Campbell på Storm mister ei av de innsatte linsene sine, og det er INGEN i Harstadhallen som har ei å låne den altfor gode langskytteren på Storm.

Det går mer i Vikingsveien nå. Fredrik Knutsen har lagt inn selskapsdansgearet inne under Stormkurven, og får dømt til sin fordel. Treffer på en av to. 7-2 etter tre og et halvt minutt.

Galin Mihaylov på Storm hekter ned Robertas Bitinas på et åpenbart skåringsløp, og Jeff Lange på Storm tar spillerne ut på sidelinja tretti sekunder for å snakke dem til rette. Bitinas plugger lytefritt begge straffer oppskriftsmessig, og bringer Vikings opp i 9-2.

CHRISTER FONNES setter, etter at Mario Woodson har gjort alt forarbeidet, en vakker trepoenger på nitti graders vinkel, og det er så vakkert wt Jeff Lange og spillerne ønsker å senke seg i Ryestraumen heller enn å utstå 12-4 - før halve perioden er gått.

Dette er en besk balsfjordvind, dette er frosne reker på sjeteen, dette er Helse Nord, dette er doven mackpils, feige hurtigbåta, dårlig brøyting og røde Herman, Mads Gilbert og Erlend Rian. Kort sagt alt som mangler Nordens Paris. Dette er Titanic på vei mot isfjellet, dette er Tromsø Storm som er på besøk hos Harstad Vikings og får roinnbank.

Perioden halter avsted. Tromsø sliter seg ut av Vikings overtak. Vikings får ikke koblet grepene, Storm har knekt kombinasjonene. Vikings misser til stadighet på sine forsøk, så til de grader at et klart overtak er fullstendig oppspist før perioden er ute.

Og nå trodde vi vel det bare var å sette på autopiloten og rett heim. Frustrasjonen eter seg innpå Vikings. Björn Risshall går i krangel med dommeren for en bagatell i stedet for å spille videre. Perioden ender på stillingen 22-21, etter at Mike Campbell leverer et lekkert angrep med godt resultat.

2. periode

Galin Mihailov åpner perioden med å hekle Thomas Vangen. Han får feil, og Vangen legger begge straffer pent og pyntelig. 24-21.

Mario Woodson på raid, så fin flyt at ballen flyter sidelengs OVER kurven. Men vakkert var det. Like etter ordner Jeff Rogers med 26-23. Storm svarer. men det gjør jaggu Jeff Rogers også - og etter en retur fra Woodson er Vikings på raid i retning Måga - altså mot Tromsø - på nytt. Björn Risshall får ei lårhøne som knaser helt bak til kåbbåiraden, men det blir Mario Woodson og senere Robertas Bitinas som sørger for 32-29, etter fire minutter.

Alex Karvanen på Storm viser hvem han er. En helvetes treffsikker trepoengsanker. Det står 32-32, likt for første gang i kampen. Christer Fonnes får sjangs til å ordne saken meden straffe, etter at Hani Isshali forsøkte seg med høtten. Fonnes misser.

Vikings bryter motangrepet. Spiller opp. Fredrik Knutsen fomler, men bare fordi Mike Campbell brukte ugne metoder. Robertas Bitinas klarer ikke å få trødd den derre fordømte ballen gjennom den fordømte hup'en i denne fordømt vrangspilte kampen hvor Vikings leder over Storm med ett fordømt poeng.

Så Vikings tar taimout, etter at stillinga har stått og stanga på 33-32 et par minutter, hvilket er veeeeeeldig lenge i basket.

Nå blir det flere poeng, for Jeff Rogers står på straffemerket. Og setter sitt bonuskast. 34-32. Og se der, der bommer Storm på raidet sitt. MENS VIKINGS TREFFER! Viktig poeng, 36-32 til Vikings, og i Robertas Bitinas biter seg ut med en av motspillerne slik at han får sin andre feil.

Hani Isshali svarer. To minutter, vel det, igjen av perioden. Vikings spiller rolig opp. Patenten med et Jeff Rogers-innspill til en flygende Mario Woodson virker som regel, men noen høye Storm-slamper hekler Woodson ned denne gangen. 37-34 og halvannet minutt igjen av perioden.

Fredrik Knutsen får den ikke inn sjøl om han har opptil flere sekunder igjen av perioden. På åtte sekunder igjen er det fordel Storm, og Anthony Williams får straffe. Mjødberget fikser det, Williams misser på halvparten. Perioden går ut på 37-35.

3. periode

Ingen tvil om at lagene kommer til å følger hverandre med bare en jeksels avstand helt til siste slutt, og akkurat nå kan seieren ramle ned nord for Malangskjeften like godt som rett sør for Måga. Apropos Måga-sida - der vifter et digert banner hvor det står Harstad Vikings på toppen av Norge.

Perioden går i gang, og Vikings spiller mot Harstadkjerka. Vi får se om det blir salighet av det, Storm er såpass lite samarbeidsvillig at de feiler mot Mario Woodson som er forbannet over å sette bare en av to straffer. Men vi tar det vi får. 38-35, ett minutt etter.

Storm kjibber et skudd langt utafor, og Robertas Bitinas - han glitrer ekstra i dag - og skårer. Men Storms Galin Mihailov legger en treer, som Björn Risshall ordner opp med like etter. Vikings leder med fire poeng. Fordel Storm, et angrep Vikings forpurrer med en viss iver. Lagene bryter hverandre flere ganger.

JEFF ROGERS setter to poeng på ett sekund igjen av et angrep, som for å si til Storm at kom ikke her og si foul, for det var det ikke, men tvert i mot ren kunst og treffsikker teft, klar, sikt og skyt. Mike Campbell forsøker å gå gjennom Björn Risshall. Han kunne like gjerne forsøkt seg på ei tønne betong. Han får skrittfeil.

Dommerne begynner å schvimle, de overser en skrittfeil hos Storm, men ser veldig godt at Mario Woodson forsøker å tilrive seg ballen idet ett sekund gjenstår av de 24 sekundene et lag har på seg til å avslutte et angrep. 44-43. Mer jevnt spennende kan det neppe bli.

Christer Fonnes får ballen. Han stivner som ei støtte, venter til Storm har posisjonert sine tårn under egen kurv før han bestemmer seg for å angripe. Det tar lang tid. Resten av Vikings er ute og kjøper jordbæris. Han blir sendt i bakken av samtlige fire Storm-tårn. Fonnes blir sittende på rompa som et mislykket sjakktrekk.

Halvannet minutt igjen. Mario Woodson snapper ballen, men det er Rogers som skyter. Bommer. Tromsø overtar. Rar dømming - i Vikings favør - sender Vikings i nytt angrep. Åtte sekunder igjen - Robertas Bitinas LEGGER EN TREPOENGER så nydelig at du kan servere den til ei falmet prinsesse en valentines morgen. Tusen sjeler brøler av fryd. Perioden går ut på 49-46, ettersom Galin Mihailov BOMMET på BEGGE sine tildømte, men sikkert ufortjente straffer. En periode nesten uten poeng.

4. periode

Det er nå det skal avgjøres. Og Mario Woodson plugger like godt en kurv plutselig og øyeblkkelig, og Vikings bryter Storms motangrep - ikke bare en men to ganger.

Men sjøl om Mario Woodson er supersterk, mangler det en sekk poteter i angrep og avslutning hos Vikings. Robertas Bitinas bommer med flere båtlengder på et trepoengsforsøk, noe Jeff Rogers reparerer like etter. Tre minutter ute i perioden står 53-48, før Anthony Williams reduserer med to.

DER TRAFF ROBERTAS BITINAS og satte tre poeng. Han er forhåpentligvis på en rull, for når han ikke setter poeng får han feil, og nå har han fire. Stillingen er 56-51, og Mike Campbell på Storm har fått to straffer hos dommerne. Treffer på begge.

Nesten likt igjen, idet vi nærmer oss holvspilt periode. Storms Alexej Karvanen er LIVSFARLIG på lang avstand, og sender Storm opp i ett poengs ledelse for første gang i kampen. Han er Storms beste skytter, og funker som tårn og blokk så det er en grøssende fryd. Han går gjerne en tur opp på Thomas Vangens rygg også, gitt en halv sjanse. Vel fire minutter gjenstår, Storm har gravert inn fire poengs ledelse på skåringstavla.

Det må en Jeff Rogers til for å ete noen poeng, og hallen går i spontanutløst primalskrik når han setter en treer. 59-60. Tre minutter igjen.

Men Storm plugger et par, og nå er mørkner det i syningom der oppe nord av Senja et sted, at en så tusjlat by kan kaste så mye skygge, ja det er forunderlig og et mysterium...

To minutter og sju sekunder nøyaktig gjenstår av perioden når Vikings-trener Tore Berset roper på karan og skal ha dem ut på sidelinja til tretti sekunders alvorsprat. Men Storm setter i mot.

BJÖRN RISSHALL eter seg opp igjen kjapt og effektivt, dødelig sjur, seif and sekkert. 61-64. Storm tør ikkje anna og tar taimout.

NOEN MÅ DEKKE OPP Alex Karvanen! Han bommer fra langt hold, og det var sannelig ikke Vikings' skyld. Et basketak oppstår under kurven, som ender i et dommervedtak om at Storm skal få straffe. Snart står det 61-65, etter at Mike Campbell bomma på en av sine to.

Mario Woodson treffer derimot på en av sine to straffer like etter, og det står følgelig 62-65. Og ett minutt og ett sekund gjenstår.

Vikings tar nok en taimout. Nå skal det settes inn to støt.

Storm griper ballen. Vikings kjemper innbitt i forsvar. Så bra, at Storm-angrepet røk ut for datostempling,

VIKINGS SKÅRER - ROBERTAS BITINAS legger laget LIKT Med Storm!!! Harstadhallen eksploderer i jubelbrus, det står 65-65, hvilket vil si fem minutter EKSTRA TID, ettersom det skal kåres en vinner.

Ekstraperiode

Mike Campbell feier med hele høyrearmen Thomas Vangen i vei opp mot kirkeparken, han har vel knapt nok landa ennå. Vangen får to straffer, Campbell en prikk tilknyttet sin fra før velbeprikka person.

Så bøfler Storm inn to poeng. Men JEFF ROGERS knaller inn to i mot, det står nok en gang likt i Harstadhallen, hvor 1101 tilskuere, inkludert en håndfull nordfra på bytrening sør i sujnnan.

Robertas Bitinas blir sendt av banen med fem feil. Hvert av lagene får en lagfeil, det betyr to straffer på Storm, som bare får klokket inn ett poeng. Ganske mange straffer er brent i kveld, i stor grad takket være et opplagt Mjødberget, som tidlig i kampen gikk inn i det man i enkelte fjorder på vestlandet kaller "saudestiren" (en form for koma ofte observert hos tyggende sauer).

Jeff Rogers har fått straffe, det står 2 minutter igjen, og stillinga står 69-70. Vikings bryter returangrepet, og skusler vekk en opplagt sjanse. Storm lar seg ikke be to ganger etter slik snillhet. Vikings fomler kraftig, og nå er det snart slutt på tid. Halvminuttet gjenstår, stilinga heter 69-72, og Mario Woodson pådrar seg sin tredje feil.

MIKE CAMPBELL MISSER EN av to straffer. 69-73. Vikings ber om taimout, 33 sekunder gjenstår av denne neglebiteren av en kamp. Jeg vet ikke hva Tore Berset sier til sine vikinger, men jeg føler meg sikker på hva Jeff Lange sier til sine ishavs-divaer: - Knip igjen, girls!

Christer Fonnes setter TRE STRAFFER AV TRE MULIGE, og jess!!! med ett står det 72-73, og verden er full av muligheter.

Storm går i offensiv. Christer Fonnes forpurrer sine to vakre poeng ved å sørfge for feil og to gratissjanser for Mike Campbell - som stort sett bommer på halvparten av alt han forsøker. Treffer på første. 72-74. Treffer på andre, og det må nå skje store ting på tolv sekunder. Mario Woodson bommer på en lang skruball på fire sekunder igjen.

WOODSON FÅR FEIL MOT SEG PÅ 1,9 SEKUNDER GJENSTÅENDE AV KAMPEN. I trepoengsposisjon. Det vil si at han får tre straffeskudd, og kan bringe situasjonen LIKT PÅ NYTT: