I egne drakter - og alle med sko - stiller Ammerud på kirkesida i Harstadhallen. Inn fra Måga-sida løper et rå-tent Vikingslag.

En godt fylt hall tar sikte på - i samarbeid med gutan på banen - å blåse snørret ut av bartan på Ammerud - som slo Vikings så forsmedelig for noen uker siden.

Trenerne har sagt at all - absolutt all - tvil om hvem som regjerer Basketligaen skal fjernes i løpet av denne fredagskvelden.

1. periode

Anslagsvis 500 fans har møtt fram, og seks minutter etter oppsatt kampstart går droppen. Det blir en sak mellom Mario Woodson og Rodney Hawthorne. Woodson vinner ballen, men Vikings får ingenting ut av angrepet. Derimot legger Ammerud inn kampens første poeng, noe Mario Woodson jevner ut like etter.

Rodney Hawthorne sender Ammerud opp i fire poeng, og Mario Woodson klarer ikke å treffe på sitt svar. Ikke Ammerud heller - og ikke Vikings. Gjesp. Ikke mange treff de to-tre første minuttene, lagene må ha noen stusser, misser og finter for å feste grepene, og Ammerud vinner de første tre minuttene med stillinga 2-6.

Ammerud spiller en lynkjapp og småkroppa basket, de er som veps rundt Vikingsspillerne. Så legger Jeff Rogers inn en kjapp nok finte til å klappe unna to av vepsene, og Robertas Bitinas legger et lag ost til på smørbrødet med et kjapt rykk.

Fire minutter ut står det 8-8.

Nå har Ammerud begynt å gjøre feil, uten at Vikings klarer å utnytte tull, tripping og pasningstabber. Bitinas sender Vikings opp i ledelse for første gang i kampen, fire minutter gjenstår og stillinga er 10-8.

Jeff Rogers blir tatt stygt, og misser på en av to straffer. Thomas Vangen likeså. Nå begynner det å ligne på at Vikings drar fra, så Ammerud setter inn en pansret Torgeir Bryn, uten at det hjelper nevneverdig. Mario Woodson setter en av to straffer i åttende minutt, og fester tallene 14-8 på tavla. Patrick Romero svarer kjapt, mens Jeff Rogers misser poå sin sjanse.

Mario Woodson bøfler over Torgeir Bryn, så det dundrer i parketten. Bryn setter sikkert første straffe, og klokkerent sin andre. Dette er en farlig mann som tåler en støyt og et par og tyve.

Christer Fonnes jevner ut i sluttminuttet både én og to ganger, det står 18-14 og Vikings er i offensiv - men fomler på sju sekunder igjen, og perioden går ut på 18-14.

2. periode

Etter ett minutt og en trepoenger fra hver side står det 23-19 mellom Ammerud og Vikings, og en følelse av kav og kiv begynner å melde seg. Lagene nøytraliserer hverandre riktig godt, Ammerud klarer å forpurre Vikingsangrep i tilstrekkelig grad til å frustrere.

Hvis trenerne hadde til ambisjon å fjerne all tvil om Ammeruds evner mot Vikings, klarer de det i alle fall ikke så langt. Vikings har åpenbare problemer med Ammeruds lave, lynkjappe spill, og de fanger overraskende bra opp Vikings' lange, luftige pasningsspill.

I periodens fjerde minutt står det 29-22 på tavla, og MARIO WOODSON leverer en DØNK der borte i fiendens kurv. Ammerud tar taimout, og det står ni poengs differanse på tavla. Så rett de gjør. Vikings kan ha begynt å spise småbiter av dem, og passer de seg ikke blir de slukt med hud, hår og overmot.

I femte minutt registrerer ikke sekretariatet at ballen tøtsjer ringen ved hjelp av Jeff Rogers' magiske ballettriks, og Vikings mener seg urettmessig straffet av overtidsbruk. Det blir ny dropp fra kant, og nye 24 sekunder i angrep. Det tar sju for Rogers å punktere ringen, som om for å understreke hvem som kan basket her i bygget. Etter en treponger fra Bitinas står det 36-23 på tavla, og herfra og inn er det vel firefelts vei og enveiskjøring? Vi får se. Fire minutter gjenstår av perioden, og Ammerud tar taimout.

Coach Tore Berset - han har tatt på seg et rosa slips for dagen - egger sine krigere til slakt. Hvis det er mulig da, iført rosa slips. Antakelig er ikke alle storglosene påskrudd, men beskjedene ser ut til virke.

I alle fall plugger Jeff Rogers en nydelig toer i, under, forbi og rundt forsvarsveggen Torgeir Bryn. Adam Finstad er kommet på banen, og leverer en fin skråball til Robertas Bitinas som luftbårent smeller den i kurven. Bitinas blir mordforsøkt like etter, og setter begge sine straffer.

Vi ser vel mer enn en anelse frustrasjon i et svett Ammerud idet perioden ebber ut og det står fryktinngytende 44-27. Ingenting vil seg for de grønnkledte akkurat nå.

I periodens siste minutt bruker Ammerud mye av feilkvoten sin på å ta ned framstormende Vikingsspillere.

Ammeruds Nourdin Tahar setter to straffer - hvor nødvendig var nå den feilen da? Vikings brekker ryggen på et par Ammerud-angrep, og perioden ebber ut på 46-31.

-------Langpause-------

Sanel Gabela er til stede med hele familien. Pausen er innholdsløs, for en gangs skyld uten sideshow, og bidrar ikke akkurat til underholdningsverdien i kveld. En masse unger får styre rundt på banen. Vi konstaterer at lagene har skiftet side - stort mer skjer ikke i pausen. Vikingsledelsen har et forbedringspotensiale her. Basket er sirkus også.

3. periode

Et helt minutt går før noe skjer. Robertas Bitinas blir tatt ned under kirkekurven, og plugger begge sine straffer programmessig. Han har godt sikte på armen i kveld, og har levert 14 poeng til nå. Björn Risshall kommer til overflaten og legger klockren trepoengare från djupt vatten.

Småkara på Ammerud beveger seg i vifteform framover banen, og det går fort. Problemet er at de nå er begynt å se oppover, og der finner de mye blåkledt fare. Oppover skal de bare slutte med å se, for der ser det ikke lystig ut. Der oppe regjerer Panser-Björn Risshall, og akkurat nå legger han ustoppelig på til 53-40.

Like etter plusser Jeff Rogers på den kontoen, han ligger nå ett etter Bitinas, med tretten poeng. Torturen er i full gang, bare fire minutter er gått av perioden.

Panser-Björn er på ferde igjen, denne ganger er fire grønnkledte drapert oppetter drakta, han er klar for julebord nårsomhelst. 56-45.

Tahar misser en av sine straffer, og det kan han i hvertfall ikke tillate seg. Risshall er ute med lengste armen igjen, og Mario Woodson pelker ned ballen fra motspillere som rekker han til milten.

Robertas Bitinas blir ilagt sin fjerde feil for kvelden, og protesterer med gloser som ikke akkkurat har rosa slips på.

Poengtellinga går ikke med rekordfart. Jovisst plukker Vikings poeng, et par straffer her og et poeng med nød og møye her. Dette burde nå ha gått med tre poeng hvert 24. sekund, men det gjør det ikke. Ammerud klarer faktisk å demme en smule opp, men produserer sannelig ikke stort siste halvdel av perioden.

Lagene får passe seg så vi ikke gjesper og trasker heim. Hallen er ikke nevneverdig i brann, dette lukter fredelig kappestrid og sånt vil vi da vel ikke ha? Torgeir Bryn setter med stål i panna to klokkerene straffer.

Ammerud VANT PERIODEN. Spørs om vi kan leve med det. Idet tredje periode slutter, på sifrene 69-55, konstaterer vi at Ammerud skåra ett poeng mer.

Bare nå ikke VIKINGS er gått på julebord - der inne i hauet...

4. periode

Perioden åpner med at Christer Fonnes tar hardt i Michael Nevjen, og Torgeir Bryn får altfor lett spill når han slaiser ytterligere to poeng av brettet sekunder senere. Men hah - Jeff Rogers finter, snapper, løper og passer, men ikke en gang to forsøk bærer frukt.

Derimot reduserer Ammerud, og det står med ett 71-60 på tavla. Vi er vitne til kveldens lekreste mulighet. Jeff Rogers lemper en lang ball - og da mener jeg den lengst mulig oppnåelige - fra hjørne til diagonalhjørne, og der står Thomas Vangen og snapper. Ammerud er på andre siden fjorden, på fullt renn etter ballen. Et rent ulykkestilfelle fører til null skår fra Vangen. Men flott var det. Litt mer kunst og flying fantastic, takk!

Ammerud eter seg innpå. Rodney Hawthorne setter 71-64 i det femte minutt av perioden. Vikings har ikke produsert på evigheter. Thomas Vangen setter et viktig poeng. Kan det følges opp med alt som fins av tyngde, press og panser?

Rogers og Bitinas legger kveldens nest lengste diagonalangrep, og lykkes. Bitinas går bananas og får femte feil, og river like godt med seg reklamen på vei ut av banen. Bitinas kan neste gang kanskje forsøke å få være med hele kampen, som en smak og en prøve?

Sjette minutt, og til og med dommerne viser med kroppsspråket at de er leie og vil på pøbb. Ammerud tar taimout på 71-77, alarmen har ennå ikke gått i Vikings, det er tre minutter og tretti igjen av kampen.

Trodde ikke det skulle bli nødvendig men jeg ville bare minne om, Berset, Bray, Vangen, Risshall, Fonnes og Woodson, at dere HAR tapt en gang tidligere mot Ammerud. Skjer det igjen kommer kvelden til å minnes som Mose steintavler, og evig ulykke kommer til å brennes inn i panna, rosa slips aldri så mye. Hvis noen nå tar dette som en dommedagstrussel, er det HELT I ORDEN!!

Okei, la oss ikke bruke all svartfargen på en gang. Jeff Rogers er i oppløp Skårer. 82-74. Rodney Hawthorne svarer. Panser-Björn bruker en grønnkledt som trappestige opp mot kurven, og det skal ikke dommerne ha noe av. Ikke åpenlyst i alle fall.

Ett tjuesju gjenstår. Jeff Rogers snapper ballen på ny, og er i ferd med å besegle seieren over Ammerud. Det blir ingen fabalaktig, eventyrlg seier, men Vikings klarer da et med et par forsøk å døtte ballen ned i kurven. Woodson årner det, og får et ekstraskudd. Skårer. 85-74. Tretti sekunder igjen. Rogers legger på til 87-74.

Thomas Ble legger to straffer, og reduserer til 89-75. I sluttsekundene rekker Christer Fonnes å legge sluttsummen til 89-77, og plusser på med to straffer. Vikings er programmessig seierherre på 90-77.

Men det er synd å si kampen var et Ammerud-slakt.