John Olav Solaas er styreleder for Trondenes Skytterlag, som siden i fjor har hatt aleneansvar for en nasjonalt omspennende cup. Den samler skyttere fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør til konkurranse gjennom åtte uker hver vinter, samt finale i Harstad i februar.

Det koster mye målt i tid og krefter for et lite skytterlag drevet på frivillig basis. Motivasjonen for å satse videre kommer med hovedsponsor på plass for nye tre år, ut 2025. Assisterende daglig leder Victor Cook og daglig leder Bente Steien i Heli-Team ønsker å gi cupen et fornyet løft.

Overtok i fjor

– Jeg må være så ærlig å si at vi ikke hadde gjennomført nye sesonger med denne landsdekkende konkurransen uten dem. Arbeidsmengden vi legger ned er så enorm, at verdien og inntektene ville blitt for smått i forhold til den frivillige innsatsen fra våre medlemmer uten en slik sponsor i ryggen, sier Solaas.

Cupen utgjør sammen med en lokal bedriftscup i Harstad og medlemskontingenter den markante delen av inntektene til skytterlaget, og dermed også betjeningsevnen med tanke på lån på 1,2 millioner kroner.

Cupen har vært arrangert sammenhengende siden 2004. Opprinnelig var denne konkurransen født, oppvokst og etablert gjennom Kvæfjord skytterlag. Trondenes kom inn som medarrangør i 2018, men overtok alene i fjor da cupens far, John Morten Mortensen, trengte å sende stafettpinnen videre etter 18 arbeidskrevende år fra begynnelsen i 2004.

– Egentlig skulle cupen være lokal. Raskt vokste den nærmest ut av hendene våre. Vi ble oppdaget over hele landet. Med noen grep innen datatekniske løsninger, fikk vi kontroll og kunne etablere en cup for hele Skytter-Norge. Denne konkurransen, drevet fra Harstad, er så populær at terminlister andre steder i landet tilpasses oss, sier Solaas.

Før pandemien var det over 600 deltakere på det meste. I fjor deltok 532 skyttere fra 52 forskjellige skytterlag fra lengst mot nordøst nedover til bunn av norgeskartet i sørvest. I høst går cupen inn i sin 20. sesong.

PALL: Synnøve Lossius fra Trondenes var lokal klassevinner i februar. Her omkranset av sølvmedaljør Hedda Eide Olsen fra Alta og Miriam Amalie Pedersen fra Hammerfest. Bunadskledde premieutdelerne var Vibeke Arnesen (t.v.) og Elin Sareussen Vang. Foto: Kamilla Lian

Likhetstrekk

Solaas er ikke i tvil om at andre skytterlag ville forsøkt å overta dersom Trondenes ikke så muligheten til å fortsette.

– Noen har allerede prøvd å kopiere konseptet, vi har ingen rettigheter i så måte, men vi har klart å bestå fordi cupen er innarbeidet og etablert.

– Med denne tar vi både samfunnsansvar, skaper aktivitet og setter Harstad på kartet. Vi bidrar også til mange tilreisende, som kommer til Harstad hver vinter for å skyte finale. «Å skyte Heli-Team» er blitt et innarbeidet begrep i Skytter-Norge, sier Solaas.

Det fikk Vidar Cook oppleve på nært hold i fjor. Han besøkte finalen i Kanebogen skytehall hvor det foregikk finalelag fra tidlig morgen til kveld i februar.

John Olav Solaas og Victor Cook ser likhetstrekk for hvordan skytterlaget og helikopterselskapet vokser med Harstad som utgangspunkt. Foto: privat

– Vi er glade for å løfte et lite skytterlag slik at det kan ha et arrangement alle som driver med sporten i Norge har hørt om og kjenner til. Akkurat som cupen er spredt fra nord til sør, er vi et selskap som jobber fra Kirkenes til Mosjøen og Trondheim, samt oppdrag i Stavanger. Vi er opptatt av å vokse på samme måte som at skytterlaget brer sine vinger over hele Norge. Vi er stolte over det som skytterlaget får til med hjelp fra oss, og som en lokal aktør mener vi det er viktig å støtte dyktige folk i nord, sier Cook.