Den suksessrike styrkeløfteren Kine Helene Kristensen Fossbakk er flyttet hjem til Harstad etter tre år med studier i Tromsø. En bachelor i psykologi er på plass.

Hun skal bruke ett år, kanskje flere, på jobb i kombinasjon med idrettssatsing før hun igjen planlegger å vende tilbake til skolebenken. 22-åringen skal ha base på Halsebø mens hun jobber som miljøarbeider på Sigma Nord på Fjelldal.

Første mål er europamesterskapet i benkpress, som finner sted på Island fredag. Fra tidligere har hun VM-gull, gull i nordisk mesterskap og fire NM-titler.

Rekordjakt

Dersom hun får opp vekta en gang, blir hun europamester. Det tar hun ikke som en selvfølge.

– Målet er å sette ny rekord. Denne gang 160 kilo. Om jeg lykkes kommer an på dagsform og hvordan utstyret sitter. Hvor realistisk det er? Tja, jeg trodde ikke jeg skulle klare 150 kilo i april, men det gikk, sier Kristensen Fossbakk med et stort smil.

Planen er å starte på 147 kilo - sju mer enn åpningsvekta i VM. Da var serien 140, 145 og 150.

– Vi må se det an fredag. Verken jeg eller laglederen min vet hvor taket mitt er styrkemessig. Det viktige er å lykkes med det første løftet, og sikre medalje, så får jeg leke meg litt på de siste to.

– Leke?

– Ja, det skal jo være gøy, og rekordforsøk er nettopp det.

Får alt dekket

Igjen uteblir konkurrentene. Flere var påmeldte, men stiller ikke. Trolig er det for dyrt å reise til Island. Utøvere fra andre nasjoner ikke har de samme økonomiske rammene som de norske.

– Andre må ha kronerulling for å komme seg på internasjonale mesterskap. Vi som er landslagsutøvere i Norge får alt dekket av Norges Styrkeløftforbund. Jeg er heldig slik sett. Samtidig er det betryggende at jeg får støtte så lenge jeg leverer gode resultater, sier Kristensen Fossbakk.

For Norge har hun virkelig gjort nettopp det. EM på Island blir hennes fjerde representasjonsoppgave på ett år. Hun har gull i VM og nordisk, samt sølv i Barents Summer Games.

Spent på endringer

- Med dette mesterskapet oppfylles to drømmer. Jeg har alltid hatt lyst til å besøke Island. Samtidig er jeg stolt over å konkurrere for Norge.

Først i sommer gikk det opp for henne at hun er en toppidrettsutøver. Kristensen Fossbakk har vært på landslagssamling på Olympiatoppen. Der trente hun samtidig med eliteutøvere fra en rekke idretter.

– Oi, er jeg blant disse, tenkte jeg.

Flytting, jobb og mangel på treningsmiljø gjør at Kristensen Fossbakk er spent.

– Jeg har vært inne på tanken at alt det nye kan gå ut over prestasjoner og resultater. Det skal ikke få lov til å skje. Fram mot EM har jeg uansett hatt fullt program med landslag, treningsleir og daglig dialog med klubbtreneren, sier hun.

TILBAKE: Kine Helene Kristensen Fossbakk er tilbake i hjemtraktene etter studier i Tromsø. Fra Halsebø har hun utsikt til Sørvika. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø