Løperen Hilde Aders fra Kvæfjord er kandidat 3 til idrettsprisen for 2017. For tredje året på rad er hun nominert og plukket ut til finaleheatet.

– Jeg har vært nominert to ganger før, og det er en enda større ære å bli nominert for tredje gang. Det gir et signal til meg om at jobben jeg gjør med idretten er rett, og det gir meg stor motivasjon til å fortsette arbeidet. Alle i finalefeltet vet godt hva det vil si og satse på idrett og fortjener prisen. Det er flott at Harstad Sparebank og Harstad Tidende har denne prisen slik at utøvere og klubber kan få en ekstra støtte til videre utvikling og til å sette Nord-Norge på kartet, sier Aders.

Oppturene

For Aders ble sesongavslutningen med seier i Oslo Maraton et høydepunkt. Hun vant for andre gang på tre år.

– Arrangøren hadde lagt om løypa slik at det ble over 360 høydemeter totalt, noe som er mye på en maraton. Jeg måtte helt i kjelleren, men da er det superartig å vinne. Å vinne store løp er helt surrealistisk, og masse folk som heiet langs løypa ga ekstra energi hele veien.

– Sportslig sett er jeg mest fornøyd med tredjeplassen i Dolomite Skyrace. Jeg har prioritert vertikalene siden jeg er best oppover, men ble med på skyracet siden jeg allerede var i Canazei hvor en vertikal ble arrangert. Dolomite Skyrace starter med å løpe cirka 1.500 høydemeter opp en lang slalåmbakke til fjellet Piz Boe 3.152 meter over havet, før vi skulle ned igjen gjennom ganske teknisk krevende fjellpartier til mål. Jeg opplevde for første gang at jeg løp veldig bra nedover, og det var stort å få en så bra plassering i et internasjonalt felt, sier Aders.

Nedturen

26-åringen har hevdet seg over flere år, og for tredje gang på rad vant hun Hermannslauf i Tyskland.

Sesongen har ikke bare bydd på oppturer. Aders representerte Norge i VM i ultraløp for andre gang. Hun stilte med oppriktig tro på å hevde seg etter at hun ble Norges beste med 12.-plass året i forveien.

– Jeg lærte at å komme fra snødekte fjell ikke var en optimal oppladning for å skulle banke opp og ned mange tusen høydemeter i italienske varme skoger. Det var tungt fra start, og jeg tenkte at det kom til å løsne. Da det fortsatt ikke hadde løsna etter 30 kilometer skjønte jeg at det bare var å prøve å fullføre, noe som var tungt nok. Sånn er det noen ganger i løping, man må ha dagen og kroppen må venne seg til de konkurransene man skal delta i, sier Aders, som er forhåndsuttatt til VM i 2018.

2017 bør på forandringer i hverdagslivet, som hun måtte tilpasse løpingen etter.

Endret satsingen

– Først var det skriving av masteroppgave hvor jeg skrev så mye som mulig i mørketida sånn at jeg kunne bli ferdig til konkurransesesongen begynte i april. Jeg fikk da tid til å reise på mange av vertikalløpene i både Italia og Spania.

– Fra høsten begynte jeg 100 prosent som lærer på Tromsø International School. Jeg så da at det var vanskelig å dra av gårde på løp i Europa, og bestemte meg for å fokusere på norske løp og mot maraton. Maratontrening er fint å kombinere med lærerjobben siden man kan få inn bra med kilometer ved å springe til og fra jobben, sier Aders.

Hun er stolt av hjembygda, og tok i sommer med seg to andre løpere fra Tromsø til Kvæfjord på treningsleir.

– Det var fint å vise fram kulturstien, Raudmollheia, fjøset og vi fikk en bra løpetur på Kveøya.

Hun roser løpermiljøet.

– Den har betydd mye for utviklingen min, og det er gøy å se at det nå blomstrer i friidrettsgruppa til Kvæfjord og at det er kommet i gang en løpskarusell i Harstad, sier Aders.

Avstemmingen er nå avsluttet. Vinneren offentliggjøres i Harstad Tidende.

OPPLEVELSER: Som motbakke- og ultraløper får Hilde Aders mange fine naturopplevelser både i inn- og utland. Foto: Ben Frode Andersen
AVSLUTNING: Hilde Aders avrundet sesongen med seier i Oslo Maraton på tiden 2:54:29. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix