– Jeg ante ingen ting før jeg satt ved møtebordet på Gardermoen og navnet mitt ble lest opp blant kandidatene til prisen. Som lyn fra klar himmel.

– Så fulgte begrunnelsene, og jammen hadde jeg knallsterk konkurranse fra andre ildsjeler i bedriftsidretten over hele landet, forteller Kaarbø til Harstad Tidende. Totalt var det ni kandidater med imponerende meritter å skilte med.

Idrettsgallaen neste

Tre av dem skilte seg ut fra resten, og «kom på pallen». Harstadværingen Asbjørn Kaarbø blant dem – og han gikk helt til topps. Ikke bare betyr det at han fikk den prestisjetunge frivillighetsprisen fra eget særforbund innen idretten. nå blir han i tillegg fremmet som kandidaten til Norges Bedriftsidrettsforbund i kampen om frivillighetsprisen for hele Idretts-Norge. Den deles ut på idrettsgallaen i januar. Kaarbø har vært med i frivillig organisasjonsliv omtrent siden gretne dinosaurer vandret rundt på kloden. Eller i hvert fall siden 1960-tallet. Hvilket ikke er så langt unna.

Verv

Tidlig på 80-tallet kom han inn i hovedstyret i Harstad bedriftsidrettsråd. Gjennom 90-tallet var han nestleder, men han var også midlertidig leder i ett år. Han ønsket heller å være operativ med aktiviteter enn å søke posisjoner. Derfor takket han gjentatte ganger nei til å overta toppvervet, men stilte til slutt og ble den siste valgte leder av Harstad Bedriftsidrettsråd. Han var også i kretsstyret i årrekker.

– I de senere år har jeg primært vært involvert i 10 på topp.

FJELLVANDRING: Asbjørn Kaarbø (t.h.) på Siriskolten sammen med familie i 2011. Fra venstre: Rigmor Jensen, Kari Kaarbø, Turid Askevold Kaarbø, Per Ole Kaarbø og Asbjørn Kaarbø. Foto: Arne W. Jensen

– Ideen kom mens jeg drakk kaffe i Stangneshallen sammen med Harald Volden en gang i 2001–2002. Prosjektet ble ikke bare en suksess lokalt. I dag er det 10 på topp i alle landets fylker, opplyser Kaarbø.

– Hva er det som har gitt deg drivkraften til å holde på?

– I bedriftsidretten hadde vi alltid et fantastisk teamarbeid mellom de forskjellige utvalgene. Det å gjøre en positiv forskjell sammen med så mange andre mennesker ble en konstant inspirasjon.

– Når det gjelder 10 på topp er det i første rekke det å få folk ut i naturen og i fysisk bevegelse. Gjøre noe sammen. Spesielt familiene. De som løper opp på hver fjelltopp med stoppeklokka i den ene hånden og vannflaske i den andre, har aldri vært min motivator. Familiene og folkehelsa der det som har gitt meg drivkraft til å holde på, år etter år, understreker Kaarbø.

Jeg husker spesielt da vi arrangerte fellestur opp på Keipen sammen med Harstad Tidende. Over 200 mennesker gikk opp på fjellet i lag. Det var en flott opplevelse. Slike stunder lever man lenge på, sier Kaarbø.

10 på topp ble født etter 2001.

Det var året da fikk vi hadde forbundstinget i Harstad. Etter det måtte vi finne på noe nytt. Jeg satt sammen med Volden og vi skrev ned 10 kjente plasser, og 10 på topp var i gang.

TI PÅ TOPP: Asbjørn Kaarbø på premieutdeling for Ti på Topp et tidligere år. Det er gått cirka 750.000 turer siden aktiviteten ble startet i 2002. Foto: Privat

Begrunnelsen og innstillingen

Troms og Finnmark Bedriftsidrettskrets innstilling til Frivillighetsprisen i Norges Bedriftsidrettsforbund lød som følger:

Asbjørn Wilhelm Kaarbø, født 15. juli 1945, er en ressurs og frivillig av de sjeldne. Han begynte som frivillig med svømming i bedriftsidretten for 45 år siden, i 1978. Siden 1984, da han igjen tiltrådt svømmeutvalget i bedriftsidretten i Harstad, har han i de påfølgende 39 årene bekledd en rekke verv i utvalg og styret.

Omstillingsdyktig

Bedriftsidrettsrådene ble bestemt nedlagt under tinget i Harstad i 2001. Bedriftsidrettsrådet i Harstad ble erstattet av et lokalt stedsutvalg hvor han fortsatte som nestleder.

Styret la vekt på å være omstillingsdyktig og fulgte nøye med på trender og hvilke aktiviteter folk var opptatt av. Mens han satt i styret bidro han til oppstart av aktiviteter som var populære. En av disse var Ti på topp som han og Geir Jenssen i 2001 gikk i bresjen for, og fikk styrets tilslutning til, hvor man hentet inspirasjon fra fjellvandring i Vesterålen. Alle skulle ut å gå, ut fra egne forutsetninger, og spesielt de som ellers ikke kom seg i gang. Det skulle være enkelt å delta, uten terminlister og fastsatte tidspunkter. Det ble merket turer av ulik lengde og vanskelighetsgrad.

TAKKET: Asbjørn Kaarbø takket både de som har innstilt til prisen og juryen for tildelingen. Foto: Kjell Søreide

Folkehelsekonsept

Tilbudet ble presentert gjennom et hefte med rutebeskrivelser og kart og alt man trengte for å komme i gang. Dette ble etter hvert komplettert av en nettsideløsning og deretter en app. Hver tiende innbygger i Harstad, i alle aldre, deltok etter hvert på aktiviteten. I dag er det blitt et nasjonalt folkehelsekonsept med Ti på topp på 40 ulike steder over hele landet med nærmere 30.000 deltakere og over 500.000 registrerte turer i løpet av sesongen. Asbjørn er leder av Ti på topp-utvalget i Harstad. Han har brukt utallige timer på produksjon av merkebrikker, skilt og veivisere for turene, samt for å oppsøke lokalt næringsliv for å få sponsing og attraktive premier til deltakere.

Asbjørn har opp gjennom årene også bidratt i andre aktiviteter, deriblant turmarsj – hvor han hjalp til å arrangere turmarsjer og Julemarsjen spesielt når det var behov for det. Han deltok også aktivt på aktivitetene og spilte bla. bedriftsfotball i en årrekke.

Asbjørn har alltid vært opptatt av hvem bedriftsidretten skulle være for. Han har også i alle år bidratt i rekruttering, opplæring og koordinering av frivillige.

Aktiv både som utøver og leder/trener

Ved siden av bedriftsidretten, har Asbjørn hatt frivillige verv i idretten. Allerede som tenåring på 60-tallet stilte han som fotballtrener for yngre spillere i Medkila IL. Han var i årrekker trener både for sin egen sønns lag i IF Kilkameratene på 80-tallet, og gjorde på nytt trenercomeback for barnebarnets fotballag i samme klubb så sent som i 2014 og 2015. For IF Kilkameratene har han lengst fartstid, også med verv i ulike grupper og utvalg, samt i klubbstyret. Han var også aktiv i Hinnstein Sportsklubb, som laget trasé og lysløype for beboerne i bydelen Breivika på 80-tallet. I Breivika har han også vært styremedlem i Breivika velforening og tidligere en pådriver for lokal aktivitet og arrangementer fram til yngre krefter tok over. Egen idrettskarriere var ikke den mest innholdsrike, men Asbjørn spilte a-lagskamper i fotball for IL King fra Tjeldsund, og Medkila IL og IF Kilkameratene i Harstad. Bedriftsidretten har likevel vært det som har opptatt Asbjørn mest fra 1978 fram til i dag, og etter et hjerteinfarkt valgte han å prioritere kun bedriftsidretten. Troms og Finnmark bedriftsidrettskrets innstiller Asbjørn Wilhelm Kaarbø til Bedriftsidrettens frivillighetspris