Juryen: – Håper prisen gjør det lettere å være halvproff

Idrettsbarndommen var allsidig fram til hun var gammel nok til selv å ta valget om spissing.

BEGRUNNELSE: Juryleder Knut Bjørklund leste opp begrunnelsen for tildelingen av idrettsprisen til Tiril Jørgensen. 

sport

Det er noe juryleder Knut Bjørklund fremhevet i sin tale til idrettsprisvinner Tiril Jørgensen under tildeling, som fant sted i Harstad Sykkelpark i Blåbærhaugen tirsdag.

Bjørklund fortalte at Jørgensen tidlig viste stor interesse for idrett. Allerede som 6-åring deltok hun i terrengsykling i området rundt den gamle flystripa på Åsegarden, og som 10-åring debuterte hun på velodromen i Stjørdal.

– Kanskje var det da hun første gang forsto at hun har både kropp og sinn som passer for sykkelsporten, sier Bjørklund.

Forbilder

Gjennom oppveksten har Jørgensen vært innom både fotball, langrenn og svømming. I Harstad svømmeklubb ble hun del av et godt idrettsmiljø som la et viktig grunnlag for henne til å kunne utvikle seg til en toppidrettsutøver, understreket Bjørklund.


Tiril takket familien: – Står bak meg i alle valg jeg tar

Tiril Jørgensen ville ikke stått med diplom i hånd og 50.000 kroner ekstra på bok hvis det ikke var for familien.


Jørgensen har selv fremhevet hvor stor det var for henne å se andre svømmere vinne den høythengende idrettsprisen, samt å være en del av treningsgruppa med tidligere prisvinnere som Karoline Steffensen (2011) og Maria Danielsen Altmann (2013 og 2015). Jørgensen var også invitert som gjest ved den ene tildelingen. Tirsdag var hun selv hovedpersonen, men ikke som svømmer, selv om hun hadde talent også i bassenget. Jørgensen la til side svømmedrakten for sykkelen.

Bjørklund dro fram at Jørgensen har vunnet mesterskap i regionen og landsdelen på landevei og i terreng gjennom flere år. Som førsteårs junior ble hun nummer tre i Birken.

– Tiril innså tidlig at hun måtte bort fra Harstad for å utvikle seg videre. Hun tok selv initiativ til å flytte til Skien og gå på toppidrettsgymnaset der. Dette ga henne en forventet utvikling i et større trenings- og konkurransemiljø, fortalte Bjørklund.

– Som 20-åring har hun i år vunnet norgescupen for U23 i landeveissykling. Hun er blitt nummer fire i norgescupen uansett aldersklasse. Det er en meget sterk prestasjon, i et år med korona hvor de fleste eldre deltakere, også i seniorklassen, oppholder seg hjemme i Norge, understreket jurylederen.

– Treningsiveren hos Tiril er stor. Hun fikk med seg tre treningsopphold i Spania før nedstengningen av samfunnet grunnet koronaen i mars. I år er mange av treningsukene flyttet til hjemlige trakter i Harstad, hvor hun er å se på daglige morgentreninger gjerne fra klokken seks.


På hjul med Tiril

Idrettsprisvinneren fikk dikt i gave.


Motivasjon

Bjørklund fremhevet noe som er viktig for utøveren selv; den lokale tilhørigheten. Jørgensen deltar i konkurranser for Ringerike sykkelklubb, men har fortsatt medlemskap også i Harstad sykkelklubb.

Den lokale klubben stiller opp for Jørgensen når det er behov, både med trening og i form av pengestøtte. Også Norges Cykleforbund og Olympiatoppen har hatt stor betydning for Jørgensens utvikling.

– Juryens håp og ønske er at Idrettsprisen skal motivere Tiril til fortsatt satsing på sykkelsporten, og at pengebeløpet skal bidra til en lettere hverdag for henne som «halvproff» på veien mot å kunne bli en toppsyklist, sier Bjørklund på vegne av juryen, som for øvrig besto av Line Isaksen fra Sparebank 68° Nord og sjefredaktør og administrerende direktør Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende.