Bitt av hest og skadd for livet: Silje Kristin tilbake på banen med to seirer

– Hest kan være skummelt, men den gir så mye glede. Ingenting slår å kjøre først i mål.

GLEDE: Silje Kristin Eilertsen med vinnerhestene Ronato (til venstre) og Cantaro og eierne Geir-Arne Ellefsen og Marte Rist etter løpsdagen i travparken. 

sport

Silje Kristin Eilertsen strålte i Harstad Travpark lørdag. 28-åringen innledet dagen med en seier som overrasket folk flest, og avsluttet på samme måte.

Da fikk det bare stå til at hele kroppen verket.

SJETTE LØP: Løpsdagen sluttet som den begynte – med seier til Silje Kristin Eilertsen i vogna bak Ronato i V4-4 og Dagens Dobbel 2.  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

Ødelagte nerver

Harstad-kusken var forsiktig tilbake på banen i februar etter et mer enn 13 måneder langt og smertefullt skademareritt. Eilertsen fikk lørdag en stor opptur på årets tredje løpsdag i Harstad.

– Nå kjører jeg bare utvalgte løp med hestene til Marte Rist og Geir-Arne Ellefsen. Å vinne to ganger på tre starter skal jeg ikke klage over, sier Eilertsen.

Håper å finne smutthull for å kunne gjenta Sverige-suksessen fra i fjor

På tredje forsøket kom årets første seier. Kusk Tina Lagesen spekulerer på hvordan hun kan få med seg Kringlers Viktor til løp i Sverige.


1. januar i 2019 skjedde det som ikke skal skje. Da hun hentet inn en hest fra luftegården, ble en av de andre hestene, en hingst, sjalu og bet Eilertsen i den ene armen. Tre dager senere ble hesten kastrert, men det skulle gå 14 dager før Eilertsen oppsøkte lege.

– Armen var skadd for livet. Nerver er ødelagte og så trykket i hop at det gjorde vondt å kjøre løp. Derfor ble det kun to løp med meg i sulkyen i fjor, sier Eilertsen.

Sier nei til oppdrag

Hun gikk sjukemeldt fra jobb i ti måneder før armen ble operert i november. I mellomtiden kunne hun ikke vær trener, men sto opp hver morgen for å fôre hestene og sende dem ut Nå står hestene på Østlandet i trening hos andre, og Eilertsen har trappet kraftig ned også som kusk. I løpet av de åtte sesongene fra 2011 til 2018 hadde hun over 1.000 starter.

– Nå blir det kanskje to-tre løp hver løpsdag i Harstad, og i dag verket det som besatt da jeg kjørte i mål for siste gang.

Storfavoritten nådde ikke fram. Silje Kristin lurte alle

Cantaro skjøt fart og Silje Kristin Eilertsen loset fjerdevalget inn til et aldri så lite skrell for spillerne.


– Jeg orker ikke utsette kroppen for mer, og jeg har heller ikke ambisjoner om å vinne banemesterskapet for flest seirer. Derfor har jeg sagt nei til flere eiere som har spurt. Det er ikke vondt ment fra min side, og jeg vet at det er behov for kusker, men det handler om helsa. Jeg skal leve med denne kroppen resten av livet.

Livsstil

Eilertsen sier kroppen er jobbet i hjel allerede etter tøffe arbeidsår i sporten på Østlandet og utallige løp med stri hester. Før bittet i armen hadde hun allerede fått konstatert kronisk betennelse i begge skuldrene.

Hun klarer likevel ikke holde seg borte fra sporten.

– Hest er en livsstil. Jeg klarer aldri å slutte. Da må jeg i så fall være døden nær. Hest gir en glede i hverdagen, og jeg vet ikke hvordan jeg skulle ha klart ti måneder med sjukemelding om det ikke var for at jeg måtte opp hver morgen for å se til dyrene. Men nå har jeg trappet ned og kan gjøre ting i mitt tempo.

Lørdag ble en av disse dagene som lyser opp for 28-åringen.

VANT: Silje Kristin Eilertsen lot det stå til og fosset fra konkurrentene med Cantaro i lørdagens første løp.  Foto: Øyvind Askevold Kaarbø

– Som kusk lever du lenge på slike dager. Nesten ingenting er bedre enn å kjøre først over mål. Det må i så fall være når hesten du selv trener går av med seieren.

– Det er lett å vinne løp når du kjører gode hester, og Geir-Arne Ellefsen og Marte Rist er dyktige med traverne sine. De er de som gjør det daglige treningsarbeidet og stellet, sier Eilertsen.