Harstad trengte sårt en seier etter fem strake tap som ble toppet av et ydmykende 2-3-tap for divisjonens klart dårligste lag, Sortland. På Harstad stadion tok de svart- og gulkledde imot topplaget Lyn i det som skulle bli en underholdende og innholdsrik fotballkamp.

Harstad gikk ut i en 4-4-2-formasjon, og hadde gjort tre utskiftninger fra Sortland-tapet. Gabriel Andersen startet som stopper, mens Sander Finjord Ringberg og Nikita Kosutic opererte som et spisspar. Planen var klar fra første minutt: Harstad skulle ligge lavt og kompakt mot et spillende og godt teknisk Lyn-lag, mens Ringberg skulle true bakrommet. HIL måtte riktignok tidlig i kampen bestemme seg for å presse høyere, da midtbanespiller Henrik Lehne Olsen sendte gjestene i ledelsen etter bare 12 minutter.

Første skåring

Et HIL-lag som sårt trengte selvtillit fikk akkurat den selvsikkerheten de trengte etter to store sjanser tidlig i kampen. Finjord Ringberg skøyt i tverrliggeren etter godt forarbeid av Nikita Kosutic, et angrep som ble fulgt opp av en ny målsjanse av David Helge Johansen. Plutselig så HIL kvassere og bedre ut. Mer ro med ballen, mer aggressiv og presis i pressinga og farligere foran mål. Finjord Ringberg utfordret i det 27. minuttet forsvaret, driblet av seg et par mann, og fikk deretter slått til Fredrik Lindquist som kom løpene inn og fikk foten på det lave innlegget.

18-åringen hadde fått tillitt av HIL-trener Bjørn Ludvigsen og trenerteamet, og startet for første gang i sin egentlig posisjon på høyreving for HIL. Unggutten jobbet som en terrier på høyrevingen, og vant ballen gjentatte ganger i kampen.

- Det er deilig med min første skåring, men det betyr lite når vi taper. Jeg føler det var unødvendig å gi bort poeng, for vi var i store perioder det beste laget, sier han.

God periode

Til tross for en tung start var HIL uten tvil det beste laget før sidebyttet. HIL tok over kampen og skapte flere sjanser. I det 34. minuttet blir Lyns Anders Borovski Lübeck utvist etter å ha felt Finjord Ringberg som siste mann. Finjord Ringberg, som trolig spilte sin beste kamp for sesongen lørdag, skapte alene enormt med sjanser, og gjorde en svært god jobb med både å holde ballen i laget og skape sjanser foran mål. Unggutten har lenge vist fram at han er en spiller som er god med ballen i beina, men lørdag viste han foran Harstad-tilhengerne som så på kampen i varmen at han kan være en komplett spiller.

Fire minutter etter utvisningen skåret samme mann. Sher Day Htoo slo en lang ball rett fram og inn i boksen. I fart flikket Finjord Ringberg ballen elegant forbi målvakten. En slik praktskåring skal man nok et stykke tilbake for å finne på Harstad Stadion. Lagene gikk inn til pause på stillingen 2-1 etter en omgang hvor Harstad hadde vært best mot både elleve og ti mann.

Raknet

Etter fem strake tap lå alt til rette for Harstad endelig skulle snu tapsrekka.

- Den andre omgangen ble rotete. Vi gjorde en del feil, og fikk også avgjørelser imot oss. Det var ikke godt nok. Vi trengte seieren. Uavgjort hadde ikke vært god nok. Å tape i dag er ikke bra. Vi hadde perioder i både første og andre omgang hvor vi var best. Jeg føler vi fortjente mer. Vi burde tatt poeng fra denne kampen, sier han.

Selv med ti mann var Lyn det beste laget i andre omgang mot et slitent HIL-lag. Eirik Haugstad utlignet på straffe, før Henrik Lehne Olsen sendte Lyn i ledelsen. Vondt ble verre da Gabriel Andersen ble direkte utvist for noe han sa til assistentdommeren. Kort tid etter sørget Christoffer Lars Simensen for at kampen var avgjort. Med nok et tap faller Harstad på tabellen, og er bare tre poeng over nedrykksstreken.

Harstad – Lyn 2-4 (2-1)

Harstad stadion, lørdag, 3. divisjon

Mål: 0-1 Henrik Lehne Olsen (12), 1-1 Fredrik Lindquist (27), 2-1 Sander Finjord Ringberg (38), 2-2 Eirik Haugstad (60, straffe), 2-3 Henrik Lehne Olsen (68), 2-4 Christoffer Lars Simensen (79)

Rødt kort: Anders Borovski Lübeck, Lyn (34). Gabriel Andersen, Harstad (75)

Tilskuere: 105

Dommer: Geir Håkon Olsen

Harstad: Sulejman Sulejmanovic – David Helge Johansen, Mathias Boge, Gabriel Andersen, Sher Day Htoo – Fredrik Lindquist, Magnus Kjelseth, Kåre Harald Arntsen, Rafal Zaborowski – Sander Finjord Ringberg, Nikica Kosutic

Lyns forsvar hadde store problemer med å håndtere Sander Finjord Ringberg. Foto: Theodor Karlsen
Det var varmt på Harstad stadion, og dommerne tillott to drikkepauser i løpet av kampen. Her får spillerne instruksjoner av trenerteamet. Foto: Theodor Karlsen
Lyn toppfotball var det beste laget etter sidebyttet, og klarte å snu kampen med ti mann. Foto: Theodor Karlsen