De siste forberedelser til ei hektisk uke med idrett og kultur er i gang på Andørja. Det er full aktivitet på Engenes noen dager før arrangøren håper på mer enn 1.000 startende totalt i løpet av fire idrettsdager, samt 800 mennesker skal komme på bryggefest med bandene Rednex, Return og Top Coat som musikalske trekkplaster.

– Vi har plass til 1.500 mennesker, og nå håper vi på en opptur og flere deltakere og tilstedeværende enn i fjor, sier Rune Tøllefsen, som er sportslig ansvarlig.

Fikk en knekk

Sykkelrittet lørdag er for mange høydepunktet. Andre steder har arrangører bukket under, og trenden har vært negativ.

Det har vært stilt spørsmål på Andørja om arrangementet skal holde ut eller slå følge med andre som har takket for seg.

– Vi så litt på deltakertallene i landsdelen, og kun i Bodø samlet det seg flere til ritt enn her hos oss. Vi er blant dem som har holdt ut lengst, og skal fortsatt gi vårt arrangement en sjanse, sier Tøllefsen.

Alt har sin tid. Trolig også Tour de Andørja. Arrangementet fikk seg en knekk etter stormen i 2013, og har aldri helt kommet seg til hektene – der man en gang var. Nå er signalene fra både deltakere og samarbeidspartnere positive. Derfor ser Tøllefsen og de frivillige lyst på fortsettelsen.

– Vi må slutte å se bakover, og alltid se fremover. Birkebeinerrennet har vært arrangert snart 80 ganger, så vi har god tid på oss, humrer Tøllefsen.

– Så lenge de frivillige på Andørja er positive og stiller opp, ser jeg ingen problem med å holde det gående. Den dagen lokalbefolkningen ikke orker mer, da er det også slutt.

– Vi er ikke der, sier Tøllefsen.

– På langt nær.

Ferdig med Tour de Andørja er heller ikke samarbeidspartnerne.

– Vi er i fint driv, og har tegnet sponsoravtaler for 300.-400.000 kroner. Det er lenge siden vi var på et slikt nivå. Flere av avtalene strekker seg over tre år. Det gir ro i rekkene og forutsigbarhet, sier han.

Ildsjeler

Derfor virker det som om frivilligheten til slutt vil være avgjørende for arrangementets levetid. Anne Paulsen er ei av mange som gjør sitt for å holde det hele gående. Hun har vært med siden Tour de Andørja så dagens lys.

– Jeg syns det er spennende å se hva vi får til. Derfor stiller jeg opp år etter år. Men jeg er ikke blant dem som vises, ja, bortsett fra når jeg kommer bærende med matfatene til de øvrige i staben, sier Paulsen.

I matserveringa er også Eva Kristoffersen, og hun forteller om lange dager.

– Ofte er vi i gang seks på morgenkvisten, og vi avrunder arbeidsdagen klokka elleve om kvelden. En gang var vi på tur i seng. Da var fortsatt noen i staben sultne. Det var bare å snu og komme tilbake for å smøre mer mat, sier Kristoffersen.

Over 100 navn står på listene over bidragsytere. De fleste blir aldri sett verken av deltakere og festdeltakere under kulturdelen av Tour de Andørja.

– Disse usynlige heltene er så utrolig viktige for oss. Uten dem kommer vi ikke i mål. Vi prøver å trekke dem fram og gi oppmerksomhet når det passer, men ikke alle vil vises, sier Tøllefsen.

Å fornye staben er også viktig. Ingen varer evig. Rekrutteringen skjer fortløpende. Elin Dragland er med for første gang. Hun har ansvaret for Kroa.

– Vi har plass til 1.500 mennesker i området her på Engenes. Med flere kan det bli utfordrende, men vi skal ikke få problemer. Det er mye logistikk og planlegging, men med mange flinke folk i sving skal dette bli bra, sier Dragland og Tøllefsen.

OPTIMISME: – Vi har sluttet å se bakover på det som har vært, og ser utelukkende fremover og øyner mange muligheter, sier Sportslig ansvarlig Rune Tøllefsen for Tour de Andørja. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
INTERESSE: Sykkelrittet, som går av stabelen lørdag, viser et folkeliv knyttet til idrettskonkurranser som man sjelden ser i regionen. Arkivfoto: Ivar Hjelvik Foto: Ivar Hjelvik