For 14-åringene er det på fotballbanen at de først skal vise seg fram. Begge to er de eneste to fotballspillerme fra Sør-Troms som er håndplukket til å være med under Equinors talentleir. Pålsdatter Hunstad skal til Stavanger, mens Westerås reiser til Porsgrunn. For Pålsdatter Hunstad innebar det å sette seg i pysjamasflyet som tok av fra Evenes grytidlig onsdag morgen. Onsdag ettermiddag står hun sammen med drøyt 80 andre jenter, klar for å gå løs på det som regnes for å være innfallsporten til aldersbestemt landslagsfotball.

– Det er jo gøy at det vises at man har gjort noe riktig. Her er planen bare å senke skuldrene og å ha det gøy, sier Pålsdatter Hunstad.

– Holder nivået godt

Brage/Trondenes-spilleren har sin fotballhverdag sammen med guttene. Det inkluderer Westerås. Han er klar på at Pålsdatter Hunstad har kommet inn i laget som en naturlig midtstopper.

– Hun holder nivået godt, og er absolutt en av gutta, sier medspiller Westerås.

Det lukter også godt lærkule av etternavnet til Jan-Helge Westerås. Sønnen til pappa og Brage/Trondenes-trener Steinar Westerås, skal i ilden når Pålsdatter Hunstads talentleir er tilbakelagt, står han på trappene til å møte de beste fotballspillende 14-årsguttene i landet.

– Det som jeg skal prøve på er jo å framstå som den beste versjonen av meg selv, sier Westerås, som samtidig poengterer at han ikke skal la seg stresse av at tidligere fotballproffer og fotballagenter iakttar denne samlingen med argusøyne.

Sammen om mye

Det er ikke bare på fotballbanen at Borkenes-duoen har suksess. For når fotballskoene legges bort til fordel for løpesko, er duoen i norgestoppen, også her. Og for Westerås er det piggsko, startblokker og eksplosivitet som gjelder.

– Det har jo begynt å gå fort nå, sier Westerås, som står med 7,83 sekunder på 60 meter. Det er Norges raskeste tid i 14-årsklassen.

– Mitt håp er at jeg skal klare å løpe distansen et godt stykke ned mot 7,50-tallet i løpet av årets sesong, sier Westerås, og ser mot sin løpskollega.

Pålsdatter Hunstad tar opp kampen med norgeseliten på litt lengre distanser. Hun har 1.46 på 600 meter som et nylig resultat på friidrettsbanen. Det sender henne inn topp 10 i årets nasjonale statistikk.

– Det er jo litt slitsomt å løpe så langt, da. Så får vi se hvilke øvelser vi blir påmeldt til da, sier Pålsdatter Hunstad, som muligens også blir Troms sterke kort på 1.500 meter under årets store friidrettsmål, Lerøylekene. Det er det store mesterskapet for 13- og 14-åringene. Når mesterskapet går av stabelen i månedsskiftet august/september, kjemper man mot utøvere fra Finnmark, Troms, Nordland, begge trønder-fylkene og Møre og Romsdal.

– Ett mål er jo å vinne her. Men det er ikke det viktigste. Jeg vil heller løpe ned min egen tid på 60 meter enn å vinne denne seieren, sier Westerås og blir fulgt opp av venninnen:

– Man kan vinne et løp, men likevel være skuffet over egen prestasjon. Derfor henger det høyest hos meg å hele tiden klare å løpe ned egne bestenoteringer.

Suksessoppskrift

– Hva mener dere er årsaken til at dere har lyktes med å nå såpass langt innenfor idrettene som dere holder på med?

– Det dreier seg om mye og variert trening over tid. Og der viktigste av alt er at dette dreier seg om lystbetont trening hele veien. Det handler ikke om at man nødvendigvis skal trene mest mulig. Man skal trene med kvalitet. Og hele tida ha med seg gleden i det som man holder på med, mener Westerås, før det er Pålsdatter Hunstads tur til å besvare spørsmålet:

– For min del så tar jeg egentlig det hele dag for dag. Det styrende er at det man driver med faktisk er gøy. Det er egentlig kriteriet som styrer alt for min del, sier Pålsdatter Hunstad.

– Men har dere langsiktige mål og drømmer for hvor langt dere kan nå med idretten?

– Man har selvfølgelig noen forbilder. Samtidig er det litt perifert. Det viktige er egen utvikling i kombinasjon med motivasjon. Det trumfer det meste annet, sier duoen.

AVSLAPPET: Jan-Helge Westerås og Andrea Pålsdatter Hunstad har nådd norgestoppen innenfor både fotball og friidrett. - Vi fokuserer på idrettsgleden, og har det gøy, sier duoen. Foto: Ivar Hjelvik