Samarbeidspartnerne IF Kilkameratene og Medkila Skilag er tildelt norgescup for senior, samt U23-norgesmesterskapet. Konkurransene vil finne sted 15.-17. mars neste år.

Rune Tøllefsen er rennleder for arrangementet.

– Det blir et slags tiårsjubileum ettersom det er ti år siden vi hadde norgescup i Kilbotn sist gang, sier Tøllefsen.

Holder takten

Tøllefsen og klubblederne Finn Håkon Jørstad i Kilkam og Jon Arne Torbergsen i Medkila Skilag gleder seg over at Harstad er valgt.

– Målsettingen er at Harstad skal arrangere et større nasjonalt renn annethvert år, og vi har søknader inne årlig, sier Tøllefsen.

Siden norgescupen i 2009 har klubbene arrangert Hovedlandsrennet for ungdom i 2012, senior-NM del 2 i 2015 og junior-NM i 2017. I vintrene fremover kan det bli hektisk for klubbene. Harstad har siktet seg inn på nordnorsk mesterskap i 2020, og det skal søkes om et nasjonalt mesterskap eller nasjonalt renn for 2021.

– Jeg tror vi får nordnorsk mesterskap i 2020 ettersom Troms og Sør-Troms står for tur. Vi får ta NNM som en bonus, og ha i bakhodet at det er 15 år til neste gang nettopp dette mesterskapet kan komme til Harstad. Samtidig er det lurt å holde takten med annethvert år med nasjonale renn, sier Tøllefsen.

Hyppigere enn som så er ikke klubbene interessert i.

– Det vil slite ut både organisasjonskomiteen og de frivillige dersom vi får større oppgaver oftere enn hvert andre eller tredje år, mener rennlederen.

Krasj

Siden påske har Tøllefsen hatt kjennskap til at Harstad får norgescuprenn med U23-NM inkludert kommende sesong. Først i uka etter skitinget har klubbene fått tillatelse til å offentliggjøre tildelingen.

– Det er veldig bra å få nettopp dette rennet, som logistikkmessig ikke er like utfordrende som et junior-NM. Vi kan forvente 250 løpere til start, maksimalt 300. Kvalitetsmessig må vi likevel levere, og den tekniske gjennomføringen vil være krevende aller dager, spesielt åpningsdagen med sprint.

Arrangementet går samme helg som verdenscupen i Falun og Birkebeinerrennet. Tøllefsen tror ikke det går ut over nivået på konkurransene.

– De beste løperne er i verdenscup. De nest beste velger norgescup, og er forpliktet til å gjøre det. Noen slengere av toppene kan vi også vente oss. Vårt arrangement kommer to uker etter VM. Det er ikke alltid at de beste reiser videre i verdenscup rett etter et internasjonalt mesterskap, sier Tøllefsen.

Også tidspunktet er gunstig. Mars pleier å være en god måned klima- og lysmessig for å skape perfekte forhold i Kilbotn.

Av lokale løpere er det trolig Eirik Mikkelsen og Torgeir Sulen Hovland som vil være de sterkeste kortene på hjemmebane.

– Eirik har i alle fall kapasitet for topp 20, og Torgeir enda bedre, på en god dag, spår Tøllefsen.

RENNLEDER: Rune Tøllefsen skal igjen lose arrangøren gjennom et nasjonalt renn i Kilbotn. Foto: Øivind Arvola