At dette er en familie som lever og ånder for langrennssporten, hersker det ingen tvil om. Samtidig er de heller ikke redd for å tenke en anelse utenfor den tradisjonelle boksen. Det er også det siste stuntet til familien et tydelig bevis på.

– Vi har jo hatt denne bilen i fire år som en smøretrailer på hjul. Men i tre og et halvt av dem så har det jo sett ut som en fiskebil, humrer sønn og skiløper Sivert Østberg.

Smurt opp på veggene

En dag på senvinteren i år ble det en kraftig forandring på akkurat det. Da ble nemlig den hvite overflaten på lastebilen forandret. Fiskebil-tilnærmingen forsvant. I stedet ble den erstattet med en front med bilder av Medkila Skilag-løperen som nesten er større enn ham selv.

– Min første reaksjon var jo at dette var utrolig kult. Det har jo gitt meg en god del oppmerksomhet. Vi beveger oss ikke usett i terrenget, humrer Sivert.

– Men det er jo en smørebod som skaper mye positiv energi. Så har det jo også blitt veldig mye snakk om vår smørebod på hjul, sier mamma Cathrine.

Pappas arbeidsplass

Det er pappa Terje Tømmervik som er mannen bak profileringen. Ofte er det han som skal gi Sivert og broren Martin et best mulig utgangspunkt ved å produsere godt smurte eller glidende skipar fra sin smørebod på hjul.

– Den spesielle profileringen var en tanke vi syntes var spennende og original. Vi hadde egentlig lett etter en måte å vises på. Da vi presenterte ideen vår for potensielle samarbeidspartnere i næringslivet, så tente de vilt på den, sier Tømmervik.

Resultatet ble en relativt gedigen reklameplakat for Team Østberg.

– Vi har jo blitt lagt merke til når vi har kommet durende på skirenn i andre halvdel av sesongen. Men den relativt kostbare profileringen hadde nok ikke latt seg gjøre uten støttespillere i ryggen, sier familiens smøreekspert.

– Liten bedrift

Team Østberg har allerede sikret seg flere støttespillere inn imot neste sesongs langrennssatsing. Likevel er ikke jakten på næringsaktører over.

– Vi tenker jo at Team Østberg skal kunne bli en liten bedrift på sikt. For å stille til start på lik linje som alle andre, så er dette en kostbar hobby. Derfor vil det også være viktig for oss å også nedlegge et godt arbeid for å få til god økonomi i satsingen.

Samtidig er nøkkelen i Team Østberg å levere gode resultater. Mens seniorløper Martin har hatt en sesong preget av skader, er det juniorløper Sivert som har tatt ansvar denne sesongen.

– Det har vært en variabel sesong, men en 13.-plass i norgescupen er jeg veldig godt fornøyd med. Så er det slik at jeg ble preget av en virusinfeksjon i andre halvdel av sesongen, sier Sivert.

Før årets sesong starter satser han på å fortsette utviklingen i langrennsløypa.

– Jeg hevdet meg blant de 15 beste i årets sesong. Da må målet være å ta steg nærmere de beste kommende vinter. Da skal jeg være blant de ti i norgescupen, sier 17-åringen.

PROFILERING: Sivert Østberg sier ingenting på å bli smurt utover familiens lastebil. - Reaksjonene har vært udelt positive. Og jeg synes at det er kult, sier Sivert (17). Her sammen med mamma Cathrine, pappa Terje og bror Martin. Foto: Ivar Hjelvik