Strøm sier han ble like overrasket som travfolket for øvrig over beslutningen tatt av DNT etter innspill fra Norsk Rikstoto (NR).

– Ingen av oss tar lett på dette. Jeg har full forståelse for reaksjonene i etterkant. Dette oppleves som en kollektiv avstraffing, og mange berøres som ikke har noe med konfliktene å gjøre. Det er heller ikke så svart hvitt som at konflikten står mellom Bodø og Harstad; den har flere elementer. Folk er ufrivillig dratt inn, og da er det ingen unaturlig reaksjon å gå i kjelleren etter V75-vedtaket. Dette er en alvorlig smell for oss i nord, sier Strøm.

– Slik må vi jobbe sammen

Selv om det nordnorske forbundsstyret er satt under administrasjon, føler Strøm at det er på sin plass at han, som den siste valgte leder, må komme med ei oppfordring til samtlige aktører og medlemmer i travet i landsdelen.

– Vi må gå tilbake til start, jobbe sammen legge bak oss den siste tidens uro i NNTF, sier Strøm, og nevner hva han tror må til for at det skal bli V75-løp i Harstad i 2019.

– Vi må forberede oss godt fram mot vår ekstraordinære generalforsamling 16. juni i Tromsø med valg som gjør at vi kan ta over styringen av egen skute fra denne dato.

– Sammen må vi jobbe for at premier i V65-dagen, som erstatter V75 4. august, blir tilnærmet V75-dagens premier.

– Sist, men ikke minst, må vi jobbe for at egen organisasjon og hestepopulasjon er slik at der ikke skal herske tvil om at V75 er tilbake i 2019, sier Strøm.

Et nytt prosjekt, Avlinord, har vært i støpeskjeen en stund og skulle vært rullet ut i fjor høst.

– La oss bruke prosjektet Avlinord som et signal utad på en god begynnelse for arbeidet med hestepopulasjon og samarbeid innad, sier Strøm, og anmoder aktørene om melde seg på første samling i forbindelse med prosjektet. Den finner sted 5. mai i Harstad.

I begrunnelsen for å flytte V75 ut av landsdelen er sportslig kvalitet på løp og økonomi ankepunkter mot Nord-Norge. Det er i seg selv ikke et argument at 19 av 21 løp i de første tre V75-omgangene i Harstad var fulle, de to øvrige tilnærmet fulle, og at det i 2017 måtte det settes opp ekstraløp.

– Det handler også om kvalitet, påpeker Strøm.

I begynnelsen av 2018 har oppslutningen om løpene i nord vært laber. Først i de sist to omgangene har det tatt seg opp.

– Det tar vi som et veldig godt tegn. Forhåpentlig er det bare en begynnelse. Samtidig tror jeg tallene i vinter viser at vi må satse mer på lørdagskjøringer- Søndager blir for ressurskrevende for tilreisende, sier han.

Mange advarsler

Han sier at nordnorsk travsport ikke har klart å levere en sikkerhet til bevilgende og ansvarlige ledd i organisasjonen, og må derfor stå for følgende av dette.

– Dette er ikke noe noen ønsket, eller synes er greit, men dessverre er vi der i dag og må jobbe ut fra dette, sier Strøm, som kan forstå ståstedet til DNT og NR i saken. Advarslene fra sentrale travmyndigheter har vært mange, og går tilbake i tid.

– I tiden etter dette har situasjonen bare eskalert med at enkelte medlemslag ikke har kunnet respektere flertallets vedtak og handlinger. Demokratiet har ikke blitt respektert. Forsøk med samtaler og orienteringer i medlemsmøter har ikke hjulpet. Dessverre har mediehetsen bare økt. Når det den senere tid har toppet seg med brev, med de samme påstander, nedlatende og usanne karakteristikker av sportens folkevalgte og vedtak gjort av disse, fra personer og lag til sportens toppledelse i DNT, NR og Landbruksdepartementet, må vi forstå at en reaksjon måtte komme.

– Det ble gitt tydelig signal for cirka fire måneder siden ved at Nord-Norge Travforbund ble satt under administrasjon av sentralorganisasjonen. I denne tiden har vi visst at det kunne være fare for V75-dagen dersom fokus på å sikre arrangementet ikke ble vist, sier Strøm.