Arrangør Harstad Cykleklubb (HCK) forsøkte å dra i gang et nytt konsept hvor en stiller utøverne i fokus på tvers av klubbgrenser og idrett.

HCK hadde fått med seg fire gode foredragsholder. Alle med sin spesielle kunnskap. Tidligere elitesykelist for Team Joker, Sparebanken Sør og Landslaget, Vegard Robinson Bugge, fysioterapeut Ole Morten Tunes, fysioterapeut Knut-Ståle Arntsen som her snakket om antidoping og langdistanseløper på ski, Magnus Vesterheim.

HCM hadde også fått med Rigmor Hansen Aarrestad til å sitte i panelet. Hun har en master i filosofi som handler om å se det store bildet med toppidrett.

Fysioterapeut, Ole Morten Tunes fremhevet at det var viktig å tilpasse treningen til seg selv.

– Det er heller ikke noen fasit på hvor mye en kan trene. Her må man lytte til egen kropp, sa Tunes samtidig som han la til at det var viktig å variere treningene. Da tåler kroppen mer.

Totalt møtte tett på 100 personer opp i Nordic Hall. Spredningen var stor. I tillegg var det også en del foreldre til stede.

– Dette er viktig informasjon som også foreldrene bør ha kjennskap til. Da kan de nok også bidra på en enda bedre måte enn de i dag gjør, sier nestleder i Harstad Cykleklubb, Jan Inge Hansen, som var veldig fornøyd med fremmøte og foredragsholdernes engasjement.

På tvers av alle klubbgrenser

– Vi ønsker at idrettene i Harstad skal kunne begynne å snakke sammen på tvers av alle grensene. Vi tror jo at informasjonen som har kommet fram på denne temakvelden er allmennyttig. Vi har masse spennende å snakke om.

Fysioterapeut Knut-Ståle Arntsen tok for seg flere vinkler på dopingaspektet. Oppfordringen var klar.

– Det er viktig å kjenne til reglene. Det er mange unge utøvere her i kveld. Da er det viktig å tenke på at det er en høyere andel av unge på treningssentrene som bruker doping, sier Arntsen og la til at det finnes ingen snarvei for å bli bedre.

I 2016 var det to store dopingbeslag i Harstad.

Ikke miste gleden

– I løpet av denne første temakvelden har vi snakket veldig mye om gleden av å være idrettsutøver. Utøverne skal ha det moro. De skal ha det fint med sin idretten, både sammen med andre på tur eller alene kjempende i en konkurransesituasjon. Og da uansett på hvilket nivå, sier Hansen.

– Vegard Robinson Bugge var veldig tydelig på at hans store nedtur kom da han ikke fant den samme gleden med sin idrett. Når han så gjorde en del endringer, kom gleden tilbake. Da kom også resultatene, sier Hansen.

Jubelen steg da Magnus Vesterheim kom opp på senen og fortalte om sin suksessesong i skisporet som kronet han med 6.-plass i Vasaloppet for ikke lenge siden. Nå er det noen få uker ferie, før det er opptrapping til ny sesong.

Tidligere har han også spilt fotball på HIL og hoppet litt på ski.

– Jeg var nok her best i overrennet, smiler Vesterheim.

Bevisstgjøring

– Et av våre hovedpoeng var å få forskjellig vinklinger fra Bugges historie som toppidrettsutøver til Vesterheim, som er helt i den andre enden av skalaen, som er en virkelig kommende toppidrettsutøver. Dette sett i forhold til Tunes, som har kunnskap om treningslære og Arntsen sin kunnskap om antidoping. Når så Aarrestad med sin kunnskap kunne se litt på verdier, etikk og moral i idretten, blir dette en god helhet, sier Hansen.

Foredragsholderne har bevisstgjort mange aspekt rundt idrettsutøveren. Godt hjulpet av en pratsom sal som hadde mange gode spørsmål og komme med.

Kvelden tok for seg alle tenkelige scenarioer. Alt fra hvor viktig det er for utøverne til å få nok søvn og rett kosthold, til å sette seg inn i reglene for doping. Foredragsholderne klarte å bevisstgjøre forsamlingen.

– Og når en trener da skal bryteren være på. Man må være til stede i øyeblikket, fastslo tidligere toppsyklist Bugge.

Bevisstgjøringen ga ekstra inspirasjon til de fremmøtte.

– Og ikke glem at det er lurt å søke kunnskap hos andre utøvere eller trenere på et høyere nivå, sa en inspirerende Magnus Vesterheim.

Ny temakveld også i 2019

– Vi merket mange hyggelige kommentarer fra de fremmøtte. Flere synes det var flott å få belyst ting fra nye vinkler. Det er hyggelig at de som tok turen til oss også har hatt et faglig utbytte, sier Hansen.

– Ambisjonen til HCK er å ha en ny temakveld til neste år. Vi har flere lokale personer som har høstet mye erfaring i kanskje flere tiår. Vi får se hvem vi får sammen med oss neste gang, sier nestleder i Harstad Cykleklubb, Jan Inge Hansen.

ARRANGØR: Nestleder Jan Inge Hansen i Harstad Cykleklubb. Foto: Knut Ingebrigtsen
MANGE FREMMØTTE: Stort fremmøte var med å inspirere til ny temakveld kommende år. Foto: Knut Ingebrigtsen