Det var konklusjonen til Vesterheim etter å ha overvært iskalde forhold på startstedet på Rena lørdag morgen. Etter å ha sett at løypa på startstedet viste ned mot 32 minusgrader, var Vesterheim kritisk til at arrangørene startet rennet såpass tidlig som klokka åtte lørdag morgen.

– Jeg synes at starten burde ha vært utsatt med en time for å få mer tempererte startforhold. Da hadde gradestokken vist 14-15 minusgrader, sier Vesterheim, som selv var i sterk tvil om han faktisk skulle stille på startstreken.

Felt av kulda

Kvæfjerdingen fra Team Parkettpartner åpnet løpet greit. Men Adam var ikke lenge i paradis.

– De første minuttene kjentes det greit ut. Men det gikk ikke lange tida før lungene mine fikk problemer. Stadig flere løpere gikk forbi meg, uten at jeg kunne sette inn noe. Derfor ble avgjørelsen om å si at nok var nok på Skramstadsetra etter 9 kilometer en veldig grei avgjørelse., sier Vesterheim, og utdyper:

– Jeg kan ikke ofre liv og helse på denne turen over fjellet, sier Vesterheim.

– Drar til Finland

– Hvordan er det å oppleve at man må bryte løpet som var ett av sesongens to store mål?

– Det er kjipt. Men når forholdene var som de var, så må man ta konsekvensen av det. Jeg angrer ikke ett sekund, sier Vesterheim.

Den manglende fullføriengen av Norges store turrenn forlenger sesongen for Vesterheim.

– Jeg var usikker på om jeg skulle avslutte sesongen med det avsluttende Ski Classics-løpet i Levi uka etter Reistadløpet. Men nå tar jeg med meg disse to langløpene i siste del av sesongen, sier Vesterheim.

Mens stadig flere staket årets Birkebeineren, gikk Håkon Mikalsen med feste. Den Harstad-bosatte løperen fra Nordreisa endte til slutt på 19.-plass i langløpet, som ble vunnet av Andreas Nygaard fra Burfjord.

Pallplass på Solbakken

En som også hadde en fin tur over fjellet mellom Rena og Lillehammer var Fred Solbakken. Vinneren av sin klasse under årets utgave av Marcialonga, hadde ambisjoner om å stake seg i gjennom årets utgave av Birkebeineren. Det var et løp hvor han igjen leverte en glimrende prestasjon da han ble treer i sin klasse.

– Det er en god prestasjon av Solbakken. Erling Jevne er en mann som fortsatt er vanskelig å gjøre noe med. Han er det fortsatt mye trøkk i, sier Vesterheim om Solbakkens løp.

For det var lite å gjøre med Erling Jevne under årets løp i 50-54 årsklassen. Den tidligere norske landslagsløperen hadde drøyt fem minutter ned til Solbakken på sin sterke tredjeplass.

– Det var galskap å stake i dag. På vårt nivå gikk det nok mye fortere å bruke beina. Men hadde jeg også gått i diagonal denne dagen, så skulle Jevne ha fått kamp, sier Solbakken, før han er rask med å poengtere:

– Med disse forutsetningene så er jeg veldig godt fornøyd. Man må jo være tro mot stakinga, og prøver jo å herme etter Magnus Vesterheim så godt det lar seg gjøre, sier en humrende Solbakken.

52-åringen hadde et fall under Marcialonga som etter hvert førte til at han måtte kneopereres. Selv om sesongen egentlig skulle ha vært over for han, gjennomførte han Birkebeineren med bravur.

PALLPLASS: Fred Solbakken leverte et godt løp og endte på tredjeplass i klasse 50-54 år. Foto: Ivar Hjelvik Foto: Ivar Hjelvik