Fritz Kristiansen har over tid leid fire plasser i Totonor-stallen ved Harstad Travpark. Han håpet å få inn flere hester der. I stedet må han ut, og drømmen om utvidelse blir med det nettopp en drøm.

– Vi var kun tilfeldigheter unna å avvikle hele vår virksomhet, sier Kristiansen.

– Mandag i forrige uke kom beskjeden som lyn fra klar himmel fra Totonor-ledelsen. Uten forvarsel sa de opp våre stallplasser som en følge av at de skal bruke stallen til å huse sine egne tre ponnier og for å bruke stallen til sin travskole. Vi måtte ute om to måneder, forklarer Kristiansen.

Også kollega Marte Rist og Geir-Arne Ellefsen har tre stallplasser.

FORKLARER: Styreleder i Totonor AS, Per Dag Hole, sier føringer fra Det Norske Travselskap lå til grunn for beslutningen om at Totonor selv skal benytte hele stallen.

– Har fulgt alle forskrifter

Totonor-styreleder Per-Dag Hole sier alle forskrifter har blitt fulgt til punkt og prikke da leiekontrakten ble sagt opp.

– Det har blitt lagt føringer fra Det Norske Travselskap (DNT) angående travskolen. Dette er et prosjekt som skal ha tilhold på hver bane, hvor det gis tilskudd fra sentrale myndigheter for å drive denne satsingen. En forutsetning for denne rekrutteringssatsingen er å ha et visst antall ponnier oppstallet. Derfor trengte vi å frigjøre plassen i stallen til renovering og vedlikehold, sier Hole.

Han understreker også at situasjonen for stallplasser i det nærmeste omlandet ble sjekket ut.

– Det er ti ledige stallbokser knyttet til banen, mens fem ledige bokser var klar til bruk hos trener Silje Kristin Eilertsen. Alle leietakerne i Totonor-stallen hadde fått nye stallplasser under 24 timer etter at de hadde mottatt sitt varsel om oppsigelse, sier Hole.

Reddet av naboen

Kristiansen og hans familie har investert større summer i hestene som per dags dato er Mon Amie Superb, Havanna Bar, O.K. Corral og Vethe Elden.

– Vi trodde at vår del av travsatsingen var over, og at virksomheten rundt hobbyen som har skapt så mye glede for oss måtte avvikles. Det eneste som vi i utgangspunktet kunne gjøre var å spre hestene rundt på enkeltstaller i området. Da hadde det vært umulig for oss å opprettholde vår virksomhet.

Redningen for familiens fire hester ble nabostallen, som drives av Kristian Storhaug.

– Der hadde Kristian Storhaug fire stallplasser som han kunne tilby oss. Det er noe som vi er meget takknemlig for. Uten disse plassene så hadde vår satsing vært over, forklarer Kristiansen.

Forstår ikke logikken

Før oppsigelsen fra Totonor kom hadde Kristiansen en ambisjon om å kjøpe inn nytt hestemateriell.

– Men planen om å tilføre nytt blod til den lokale travsporten er skrinlagt. Totonor har lenge etterlyst satsing fra oss eiere og sier utad at målet er å øke hestepopulasjonen. Vi kunne bidratt til den om vi heller fikk beholde plassene vi hadde og ble gitt en mulighet for å utvide der. Totonors ponnier er det plass til i en av de øvrige stallene, og luftegårder kan tas i bruk når det er løp og stallplasser må tilrettelegges for tilreisende, sier Kristiansen.

– I et presset marked, hvor det telles travhester med lupe under hver eneste løpsdag, så går man hen og foretar seg grep som kunne ha endt med færre hester i den lokale travsporten. Det skal man ofre til fordel for tre ponnier. Det er logikk som jeg ikke forstår, sier Kristiansen.

For kollegaene Rist og Ellefsen ble stallen til Silje Eilertsen på Kilhus neste stoppested. Rist har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Harstad Tidende.

NB! Harstad Tidende har fått opplyst at det per i dag er fire ponnier tilknyttet travskolen ettersom Totonor har fått leie inn en ekstra.