Det sier Svein Morten Buer, generalsekretær i Det Norske Travselskap (DNT). Etter at det kom inn en flom av medlemsforespørsler fra flere travlag i Nord-Norge de siste dagene av 2017, ble DNTs kundesenter lammet. Hadde man ikke gjort noe med situasjonen, ville alle medlemsforespørslene utgjort en økning i medlemsmassen i nordnorsk trav på 60 prosent. Med en slik tilstrømming av medlemmer, valgte travselskapet å se nærmere på saken. Løsningen ble å sette Nord-Norge Travforbund (NNTF) under administrasjon for andre gang i nyere historie.

– Det ville ha blitt helt feil å godkjenne medlemstallene slik som de forelå ved årsskiftet. Vi var nødt til å finne ut hva som utgjorde et korrekt demokrati i nordnorsk travsport. Derfor ble å sette Nord-Norge Travforbund under administrasjon den eneste riktige beslutningen å ta, sier Buer.

Stikkprøver

DNT er i sluttfasen av dette arbeidet. Selv om tallenes tale ikke er helt klar ennå, kan Buer uttale seg om trendene i travselskapets oppdagelser:

– Av gjennomgangen har vi så langt funnet mindre avvik hos noen lag, som kan tyde på at det ikke har foregått bevisst medlemsjuks. Hos andre lag er det funnet relativt store avvik, som mer enn antyder det motsatte, sier Buer.

Buer mener at delegatfordelingen hos flere lag i NNTF hadde blitt helt annerledes om man hadde sett imellom fingrene på tallene som utgjorde medlemsmassen fra 1. januar.

– Forskjellen i innmeldte medlemmer og det som ser ut til å være reelle medlemmer er såpass stor at det ville ført til grov feil i mandatberegningen både til årsmøtet i Nord-Norge Travforbund og til DNTs generalforsamling, sier generalsekretæren.

Han understreker at det ikke vil gå lang tid før den korrekte delegatfordelingen for nordnorske travlag i 2018 foreligger.

– Den vil nok foreligge om et par dager, og skal behandles på travselskapets neste styremøte i begynnelsen av mars, sier Buer.

Skuffet

Generalsekretæren understreker at han aldri har mistet troen på den nordnorske travsporten. Ei heller da frontene tilspisset seg i høst.

– Potensialet i nordnorsk travsport er stort. Men jeg er skuffet over at man ikke tar kampene i de rette forum. I stedet velger man å ta det ut på arenaer som undergraver den nordnorske travsporten, og umuliggjør situasjonen for rekruttering. Dette har sett ut som en aktiv form for selvskading, sier Buer.