Iver Koppen fra IK Hind er kandidat 4 i finaleheatet til idrettsprisen for 2017. Junioren er spent på om han får god nok fart til å løpe fra de øvrige finalistene og innkassere 50.000 kroner.

– Jeg er takknemlig over å være nominert og plukket ut til finalen. Det i seg selv er stort. Så ønsker jeg naturligvis komme først, og vil bli veldig glad hvis folk velger å gi stemmene sine til meg. Jeg konkurrerer mot sterke kandidater. Med en pris som denne kan jeg få finansiert mye av satsingen, for eksempel reiser på stevner, treningsleir eller innkjøp av utstyr, som må til på høyt nivå, sier Koppen.

– Fin tittel

Hvis det var en rent sprintfinale, ville han garantert vunnet. 18-åringen løper fortere enn alle andre i Harstad for tiden.

– Usain Bolt er verdens raskeste mann. Jeg har i år tatt klubbrekordene på 100 meter og 200 meter, og er Harstads raskeste gjennom tidene. Det er en fin tittel, humrer Koppen.

Han slo trener John-Ivar Johansens rekorder, som hadde stått siden 80-tallet. 11.29 sekunder er ny klubbrekord på 100 meter. På den doble sprintdistansen er 22.79 tellende. Begge ble satt under ungdomsmesterskaper i Bergen. Da hadde han allerede tidigere på sommeren vært under de gamle tidene.

Det skal likevel nevnes at IK Hinds Hans Petter Pedersen, som var landslagsutøver, 30. juli 1950 ble klokket inn på 10,9 på 100 meter i Harstad, og noen dager senere, 5. august, fikk tiden 22,4 på 200 meter under norgesmesterskapet i Bergen. Dette var manuelle tider. Med elektronisk tidtaking, som er mer nøyaktig, tilhører klubbrekordene Koppen.

Best av de yngste

Han jakter mer enn nye bestenoteringer, og Koppen yppet seg som yngstemann i 18/19-årsklassen for junior i år.

I norgesmesterskapet for junior var konkurransen tøff. Koppen tok seg videre til semifinaler på sprintdistansene.

– Jeg satte personlige rekorder, og presterte bra. Samtidig så jeg at det var mye å forbedre, blant annet på tekniske detaljer, og det jobbet jeg med sammen med treneren fram mot ungdomsmesterskapet i Bergen like etter junior-NM.

Koppen kom til finale på begge sprintdistansene i ungdomsmesterskapet. Her ble de gjeldende klubbrekordene satt. Det endte med to sjetteplasser. På 100 meter var han bare seks hundredels sekunder fra bronse. Koppen var raskeste 18-åring, bare slått av eldre løpere. På 200 meter var han nest best i sitt årskull.

– Formen kom til de rette stevnene. Sesongen var lagt opp på en måte som skulle gjøre meg god til mesterskap, og treneren og jeg traff godt i så måte, sier Koppen.

I Tyrvinglekene, som er et stort nasjonalt stevne, løp Koppen inn til bronse på 200 meter i 18/19-årsklassen, mens han i ungdomsmesterskapet innendørs hadde åttende beste tid i semifinalene med 7,25 sekunder.

– Jeg har utviklet meg og hatt fin fremgang i 2017, men så har jeg lagt ned en betydelig innsats for at det skulle skje.

Gullambisjoner

Han gleder seg til konkurransesesongen innendørs er i gang i februar.

– I år misset jeg finalen på 60 meter innendørs. Neste år må jeg gå videre fra semifinale for å være fornøyd.

– Fra årsskiftet er jeg blant de eldste utøverne i yngre junior. Da er medaljer innen rekkevidde. I årets ungdomsmesterskap var jeg beste 18-åring. Selv om det kommer opp gode 17-åringer, er det åpenbart at å ta gull er et mål neste år, sier Koppen.

Det er i så fall bare neste steg på veien. Han har bestemt seg for å satse på friidrett i kombinasjon med studier, og Koppen har en langsiktig plan. Den strekker seg ut over 2018, uten at han foreløpig vil røpe detaljene.

Avstemmingen er nå avsluttet. Vinneren offentliggjøres i Harstad Tidende.

OVERTOK: Trener John-Ivar Johansens over 30 år gamle rekorder sto for fall, og falt i løpet av sesongen. Foto: Ivar Hjelvik
REKORD: Koppen jublet for ny klubbrekord på 100 meter i junior-NM på Stangnes med 11.38. Den ble ytterligere forbedret i UM. Foto: Ivar Hjelvik