Ingeborg Hansen fra Medkila Skilag er kandidat 5 i finaleheatet til idrettsprisen for 2017. Den aldersbestemte langrennsløperen kan bli den yngste noensinne til å vinne prisen. For å stemme på Ingeborg Hansen, send sms til 2399 merket HT IDRETT 5 (OBS! Kun tillatt med 20 stemmer per telefon)

Hansen er født i 2002 og fylte 15 år 10. oktober, og regnes som en fremadstormende utøver.

Resultatene har vært sterke helt siden hun fikk lov til å konkurrere på tid og delta i mesterskap.

Seks gull på seks forsøk

Hansen vant tre gull av tre mulige i nordnorsk mesterskap i Tromsø sist vinter, og kopierte dermed prestasjonen fra året i forveien i Alta.

– Det var veldig gøy å vinne alt. NNM var et av høydepunktene i sesongen. Å prestere godt og holde seg på topp gjennom et helt mesterskap er ingen selvfølge. Det tar hardt på kroppen å hente ut maksimalt i alle konkurransene, sier Hansen.

Hun var suveren individuelt og vant åpningsdistansen på 3 kilometer med 11,8 sekunder. På fellesstarten dagen etter parkerte Hansen resten av feltet og kom alene til mål. Der ventet hun i 33,9 sekunder før neste løper dukket opp. Hansen gikk ankeretappen på stafetten og sikret gull for Medkila sammen med Herborg Skjelle og Sarah Michelle Lambertsen. Året i forveien vant hun stafetten sammen med Skjelle og Linn Elise Winter Torbergsen.

– NNM er alltid mot slutten av sesongen, som for min del allerede var bra. Jeg visste at jeg kunne konkurrere om gullmedaljene, men jeg tok ingenting for gitt. Det er mange andre gode løpere, sier hun.

Nasjonale prestasjoner

I det hele tatt ble mars en svært begivenhetsrik måned for den da 14 år unge jenta.

Det begynte med hovedlandsrennet, som er et uoffisielt norgesmesterskap for ungdomsklassene, på Tolga første langhelga. Hansen gikk inn til sjetteplass på 5 kilometer i fri teknikk.

– Jeg setter denne prestasjonen høyt. Det er stort å være den sjette beste når 170 jenter kommer til start med det samme målet: Å være best mulig. Jeg gikk også et veldig bra løp, sier Hansen.

Det var bare tre sekunder opp til fjerdeplassen, og drøyt 20 sekunder til pallen.

I vinter skal hun gå hovedlandsrennet for andre og siste gang før det blir offisielle norgesmesterskap i juniorklassene påfølgende sesong.

– Hvis jeg unngår sykdom, og det klaffer med formen, skal jeg klare å gjenta årets prestasjon, og kanskje enda litt bedre, spår Hansen.

Helga etter hovedlandsrennet var Hansen med på å kjempe Troms til sjetteplass i ungdomsstafetten.

– Ei plassering på dette nivået har ikke Troms klart mange ganger tidligere. Det var veldig kult å komme på podiet for å motta blomster fra kong Harald, sier Hansen, som sammen med Herborg Skjelle og andre ungdomsløpere var på pølsefest med kongefamilien kvelden i forveien.

Femte raskest i joggesko

På tampen av sesongen kronet hun en strålende vinter med seier i Reistadløpet og Hinnøyløpet. Selv ikke seniorene klarte å slå henne.

– Jeg vant 34-kilometeren og Justyna Kowalczyk vant femmila. Ganske gøy å tenke på at vi vant hver våre klasser den dagen.

Hansen er etter hvert også blitt en habil utøver i gate- og terrengløp.

– Å komme i mål på 39,55 sekunder på mila under Hadsel maraton var spesielt, sier hun.

Tiden er den femte beste i Norge i 2017 på distansen for utøvere født i 2002. Seieren i motbakkeløpet Vetten Opp var også sterk.

– Jeg håper å kunne drive både med langrenn og løp så lenge som mulig, men jeg satser mest på langrenn. Jeg trener daglig og motivasjonen er høy, sier 15-åringen.

MØTTE KONGEN: Ingeborg Hansen og Herborg Skjelle etter blomsterseremonien i Kong Haralds ungdomsstafett. Foto: Liza Goodwin
LØP: I sommerhalvåret deltar Ingeborg Hansen i løp. Også der går hun til topps. Foto: Hilde Therese Angell Johnsen