Duoen har samarbeidet tett om å realisere det internasjonale etapperittet siden ideen ble lansert for første gang tilbake i 2008. Da flirte mange av ideen om å skape et nordnorsk etapperitt nord for polarsirkelen. Men trinn for trinn har de sammen jobbet mot entusiastene fra Andørjas drøm om at dette en dag skulle bli virkelighet. Etter at de ble godt kjent med personer i TV2 og franskmenn i Amaury Sports Organization (ASO), ble det internasjonale etapperittet en realitet i 2013. Fire år senere kunne Dybdal og Skardal lede an franskmennenes gigantiske arrangementsmaskin til lille Andørja.

– Det er helt spesielt å kunne ta Arctic Race of Norway hjem, sier ildsjelene om starten på stedet som står oppført med rundt 50 innbyggere.

Kribler av spenning.

Knut-Eirik Dybdal medgir at det skaper en del følelser når det gjenstår kun timer før startskuddet for første etappe går.

– Jeg kjenner at det kribler litt og magen og spenningen øker når jeg tenker på at vi nå får noen av de beste syklistene i verden med oss hit til Engenes. Det har vel neppe noen gang blitt arrangert et så stort sykkelritt fra en så liten plass som dette tidligere. Det er både fortjent og gøy å komme «hjem» når vi hadde muligheten til det.

– Selv om det var Ole og jeg som hadde ideen, hadde ikke dette vært mulig uten de mange dyktige personene som har vært med og bidratt og støttet oss fram til dit vi er i dag.

– Uten deres støtte hadde det ikke blitt noen start her på Engenes, og for øvrig heller ikke noen andre steder i landsdelen, sier Dybdal.

– Stort å komme hit

Ole Skardal legger heller ikke skjul på at startdagen på Engenes ble av det helt spesielle slaget.

– I dag er det nordnorske sykkelpublikummet og tilskuerne langs løypa som er de store vinnerne. Å se at Engenes huset et fantastisk startområde ble en veldig spesiell opplevelse for oss. Så må vi også påpeke at vi har verdens beste arrangører med oss i ryggen. sier Skardal om sykkelfesten på hjemstedet.

Arctic Race, Engenes, Andørja 2017. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola