10. august på formiddagen ankommer samtlige deltakere Engenes med hurtigbåt fra Harstad. Første etappe i den femte utgaven av Arctic Race of Norway starter på Andørja og avsluttes i Narvik.

– For Knut-Eirik blir det en spesiell dag. Jeg tipper han blir rørt - det kommer til å bli emosjonelt når hele sirkuset er på plass på Engenes. Da kommer endelig Arctic Race of Norway hjem til stedet der ideen ble unnfanget, sier Hushovd.

– Stor opplevelse

Hushovd har vært ambassadør fra første stund, og er etter hvert blitt en nær venn av rittets daglige leder Knut-Eirik Dybdal. Tirsdag og onsdag kjørte de gjennom årets fire etapper, og syklet noen strekk innimellom. De startet på Engenes og avsluttet i Tromsø.

– Det kommer til å bli en stor opplevelse for noen hver å komme til Engenes, og den første etappen blir veldig spennende, mener Hushovd.

Knut-Eirik Dybdal er fra Andørja. Det er skrevet mye om hvordan han sammen med venner fikk ideen om å lage et internasjonalt sykkelritt mens han var på hytta på hjemstedet.

– Det har alltid vært en drøm å få rittet hjem der det hele startet, og det er ekstra artig at vi får det til når vi har et lite minijubileum med femte utgave av Arctic Race. Jeg er selvsagt spent på hvordan det blir når vi kommer til 10. august og starten, sier Dybdal.

Sammen med Hushovd syklet han fra Engenes mot Laupstad i solskinn og var også på sykkelsetet over Mjøsundbrua.

– Det har vært fantastisk vær. La oss håpe syklistene får oppleve natur og omgivelser på samme måte, sier Hushovd.

Spurtduell

Konkurransefolk som de er, måtte de måle krefter underveis da de var på sin rundtur for å lage innslag, som skal brukes i forbindelse med rittet.

– Vi la inn en spurt mellom to 60-skilt. Thor bydde opp til dans. Jeg holdt ryggen hans, men klarte ikke å komme forbi. De spurtpoengene tapte jeg, humrer Dybdal.

– Jeg er faktisk litt imponert over Knut-Eirik. Han holdt godt følge, sier Hushovd.

Han liker også etappene. Hushovd trekker fram den tøffe avslutninga i Narvik første dag, samt rundene på flystripa på Bardufoss parallelt med et flyshow. Han håper også på folkefest i Tromsø de siste to dagene.

Høstens ritt skal sendes til 190 land, og antall formidlere av levende bilder er økt fra 25 til 34.

HJEMME: Knut-Eirik Dybdal og Thor Hushovd ved småbåthavna på Engenes før de syklet mot Laupstad. Foto: Privat Foto: Øyvind Askevold Kaarbø