Han kan ikke få fullrost nok den innsatsen som frivilligkorpset har lagt ned både før, under og etter arrangementet.

– Totalt har om lag 250 personer med stort og smått vært i aktivitet en eller flere av dagene under mesterskapet. De tusenvis av timene disse har lagt ned er utvilsomt alfa og omega for å kunne avvikle et så stort arrangement som dette.

– Med nesten 900 løpere, og minst det samme antall personer knyttet til støtteapparatet, er dette det klart største skirennet vi har arrangert her i Kilbotn, sier Helland.

Drillet stab

Samarbeidet går helt tilbake til 2005, og dette var tredje store skiarrangementene Kilkam og Medkila har arrangert sammen fra 2012 da de hadde Hovedlandsrennet for 15-16-årsklassene. De samme to klubbene sto bak NM del 2 i 2015. Ingen av disse konkurransene hadde tilsvarende antall deltakere som helgas junior-NM hadde.

– Takket være de erfaringene vi har gjort oss etter de to første arrangementene, har vi skaffet oss gode rutiner og ikke minst en veldrillet stab i klubbene.

– Det krever utrolig mye for at et så stort arrangement skal kunne avvikles, og heldigvis har begge klubbene mange ildsjeler som ikke er vanskelige å be når det trengs. Dette arrangementet hadde ikke vært mulig uten de frivilliges innsats.

– Flere arbeidsoppgaver, spesielt knyttet til selve skiarenaen, krever at mange må stille opp allerede klokken halv seks på morgenen, sier Helland.

– Det har aldri bydd på problemer, meg bekjent

– Så vidt jeg har erfart har det aller meste gått på skinner i helga, mye takket være den rutinen vi har opparbeidet oss.

– Det kommer flere store renn

Helland medgir at alle de mange positive tilbakemeldingene de får hos løperne og støtteapparatet varmer, og bidrar til at tankene om ytterligere store skirenn diskuteres.

– At det kommer flere renn hit i årene som kommer, anser jeg som temmelig sannsynlig. Etter at vi ble kåret til beste arrangør av skiforbundet etter NM del 2 i 2015 bør vi tørre å ta diskusjonen om hvorvidt vi skal søke om NM del 1.

– Etter mitt syn er det slett ikke usannsynlig at vi kan få tildelt dette mesterskapet i løpet av de neste 3–5 årene. Men også andre renn bør være aktuelle, blant annet nordnorsk mesterskap og norgescuprenn, mener han.

Roser grunneierne

At skianlegget i Kilbotn har fått så høy status skyldes blant annet de varierte løypetraseene som tilbys løperne.

– Dette kan vi utelukkende takke grunneierne for, som med stor grad av velvilje har latt oss disponere store arealer på deres eiendommer. Vi hadde ikke hatt nubbesjanse til å få det løypenettet vi har i dag uten deres godvilje, sier Helland.

Ringvirkninger

Han mener også næringslivet nyter godt av det hver gang det arrangeres store mesterskap i Kilbotn.

– Jeg er sikker på at det betyr mye for en rekke næringsvirksomheter i byen, og at ringvirkningene er betydelig for flere av disse.

– Fra onsdag til søndag var det ikke mulig å oppdrive hotellrom i byen. Vi vet om mange som ordnet seg privat innkvartering, og flere som leide seg boliger under oppholdet i Harstad.

– Fulle fly, utleie av leiebiler, spisesteder, matvarebutikker og sportsbutikker, er bare noen av dem som sikkert har merket økt omsetning i løpet av mesterskapet, sier Svein Helland.

Par­ke­ring: Tom Erik Tor­berg­sen (t.v.) As­bjørn Kaar­bø, Ole Ivar Hil­stad og Ter­je Tollefsen var blant vaktene som tok seg av parkeringen. – Cirka 500 biler daglig, sier Kaarbø. Foto: Andreas Isachsen
sta­fett: Det ble en smule trangt da 134 løpere forserte den første bakken under stafetten søndag. Ved siden av sporet sto støtteapparatet klare med reservestaver dersom noe skulle skje. Foto: Andreas Isachsen
hovedleder: Svein Helland tror det blir arrangert flere store skirenn i Kilbotn i årene som kommer. Her sammen med varaordfører Maria Serafia Fjellstad under åpningen av jr-NM. Foto: Beate Ingebrigtsen
Fol­ke­hav: Det var tett i tett med folk i og rundt ski­an­leg­get i Kil­botn gjen­nom hele NM- hel­gen. Foto: Andreas Isachsen
Speak­er­tje­nes­te: Bård Sol­tun (nær­mest) og Anders Nord­gård had­de god ­kon­troll på speak­er­tje­nes­ten. – To­talt har jeg vel snak­ket nær­me­re 15 ti­mer i lø­pet av ar­ran­ge­men­tet, sier Sol­tun. Foto: Andreas Isachsen
start­num­mer: Ivar Dy­ring (t.v.) og Mor­ten Op­sal samlet blant annet inn start­num­mer et­ter mål­gang. Foto: Andreas Isachsen
kjøk­ken­tje­nes­te: Las­se og Sti­ne Präel had­de hen­de­ne ful­le mens de job­bet som fri­vil­li­ge på kjøk­ke­net. – Det har vært nok å gjø­re hele ti­den, sier de. Foto: Andreas Isachsen