Fjell Skilag-løperen har fire topp tre-plasseringer, inkludert to førsteplasser, i norgescuprenn tidligere i vinter. Han kjempet i toppen av sammenlagtlistene for 18-årsklassen i norgescupen fram til han ble disket i en sprintfinale for tre uker siden.

På hjemmebane i Harstad skulle han klinke til å sikre seg sin første distansemedalje i NM. I fjor tok han bronse i sprint i den yngste juniorklassen.

Helgens mesterskap ble spolert, selv om han reiste seg fra fredag til lørdag og forbedret seg 24 hakk på resultatlista til en godkjent 8.-plass. Etter norgescupen på Voss for tre uker siden har Reinås vært syk, og først i den siste uka før NM har han vært i trening igjen.

Viktigere som senior

– NM ble ikke som planlagt. Jeg skulle hevde meg, men det er ingen krise. Det kommer flere mesterskap i årene fremover. Jeg er bare 17 år og har mange år foran meg i skisporet, sier Reinås.

Han er et lengre perspektiv på satsingen enn å være best allerede i sitt andre år som junior - selv om han gjerne skulle vært på pallen også nå.

– Målet er å være i toppen som senior; det er jo virkelig det kuleste. Juniorklassene er på en måte oppvarming til det som skal skje senere. Det er likevel ingen som husker hvem som ble juniormestere, sier Reinås.

Skal slå tilbake neste vinter

Neste år rykker han opp til 19/20-årsklassen og blir en av de yngste løperne der. Overgangen pleier å være stor, uten at det legger en demper på ambisjonsnivået til Reinås.

– Jeg tenker at jeg må gjøre en god jobb i sommer fordi jeg har lyst til å hevde meg i den eldste juniorklassen allerede neste sesong. Det krever en god del arbeid for å klare det. Det er bare å stå på, så går vel det også.

Nyttig erfaring

Reinås erkjenner at det spilte inn mentalt å stille til start og vite at topplasseringene er utenfor rekkevidde.

– Det er spesielt kjipt når mange kommer for å se meg på hjemmebane, og det er forventninger til at jeg skal på pallen etter seirene tidigere i vinter.

– Samtidig er det greit å få kjenne på følelsen av ikke å være i stand til å kjempe i toppen; at jeg må jobbe for topp ti. Det er ei nyttig erfaring, sier han.

KRAFTTAK: Jan Arthur Reinås var utkjørt da han kom over mål etter lørdagens 10-kilometer. Han gikk seg opp fra 12. til 8.-plass på sisterunden. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø
HJELP: Jan Arthur Reinås fikk en hjelpende hånd av fjerdemann Sondre Hynne. Reinås tar sikte på å reise seg og kjempe om NM-medaljer senere i karrieren. Foto: Øyvind Askevold Kaarbø