Kurt Emil Novstad legger her et fluorpulver under skiene til sønnen Sigve Bornø Novstad. Og det er ikke billig.

Må bruke maske

– En liten boks på størrelse med en god gammeldags blåswixboks koster om lag 2000 kroner. Det holder til å smøre syv-åtte par ski, så det koster en del. Men så er dette et vidundermiddel som bidrar til at man er sikret god glid på føre som i dag, sier Novstad. Det er imidlertid en bakdel med dette stoffet, legger han til.

– Man er nødt til å bruke maske over nese og munn når det varmes opp og strykes over skiene. Derfor ser du at de aller fleste i smøreteltene bruker maske når skiene prepareres, sier Novstad.

Tøft uten fluor i ungdomsstafetten

Pulveret er et diskusjonstema i langrennssporten. Søndag skal yngre løpere, blant annet Medkila Skilag Herborg Skjelle og Ingeborg Hansen, delta i Kong Haralds ungdomsstafett, som blir det første skirennet i Norge som blir helt fluorfritt. Arrangøren stiller seg nemlig bak kampanjen ”Tøffest uten fluor” som ble startet av Asker Skiklubb og Holmen IF Langrenn etter at en tidligere mor, trener og skismører i Asker døde av kreft. Årsaken til kreften skal ha vært høy konsentrasjon av fluordannelser i kroppen.

– Alle kretsene har stilt seg positive til forespørselen om å la fluoren bli igjen hjemme. Selv om det ikke er mulig å kontrollere hva hver enkelt har under skiene, har alle lederne forpliktet seg på et fluorfritt arrangement, sier rennleder fra arrangørstaben i Oslo Skikrets, Espen Utaker til langrenn.com