– I tur or orden har vi tapt for tre lag rett over oss på tabellen. I teorien kan vi fortsatt berge oss. Om det er realisme i et slik håp? Vi har i alle fall ikke innfridd til nå, sier Bakken.

– Har Harstad noe å gjøre i eliteserien?

– Ikke om du kun leser tabellen. Vi har spilt jevnt mot de fleste, med unntak av topplagene, og står med flere knepne tap. Vi føler at vi kan hevde oss. Resultatene sier noe annet.

Kortsiktige mål

En slagen gjeng satte kurs hjem via Gardermoen til Harstad.

– Stemningen er ræva, men den blir vel bedre så fort vi får i oss noe mat, sier Bakken.

Kapteinen mener det er for tidlig å gi opp.

– Nå må vi bite sammen, gå i krigen og bryte ned resten av sesongen til hver kamp, hver periode og hvert bytte. Først og fremst må vi tro på oss selv.

– Hvordan står det til med troen akkurat nå?

– Selvsagt ser det vanskelig ut. Vi må finne rett vei. Etter lørdagens tap var vi langt nede. Vi tok et møte og trodde vi hadde snudd stemningen. Nå er vi naturlig nok enda lenger nede etter enda et tap, men dette laget består av voksne og fornuftige folk. Vi vet at det handler om å dra i samme retning og løfte blikket i stedet for å grave oss lenger ned i dritten, sier Bakken.

- Ikke dyktige nok

Han tror det må gjøres en jobb også utenfor parketten. Mentalt sliter Harstad.

– Det ligger i bakhodet til den enkelte: Vi nærmest vet at det kommer enkle mål imot på grunn av unødvendige feil eller dumme utvisninger. Egentlig handler det om mange småting, som vi kan unngå ved å skjerpe oss, sier Bakken.

Det så en stund lovende ut både i lørdagens kamp mot Sarpsborg og i søndagens oppgjør mot Gjellerårsen.

Harstad hadde 5-5 mot Sarpborg da drøyt fem minutter gjensto. Spillende trener Kalle Viljanen pådro seg en unødvendig utvisning, og Sarpsborg benyttet overtallet til å ta ledelsen 6-5. Harstad var nødt til å ta ut målvakten for å jage utligning. Sarpsborg fikk tak i ballen og scoret i de tomme buret.

Harstads Tuomo Manninen bommet for øvrig på straffeslag i kampen.

– Vi har ikke marginene med oss, og er heller ikke dyktige nok, sier Bakken.

Søndag kom Harstad godt i gang og ledet 2-1 etter første periode. Så gikk det meste på tverke.

– Det virket som nervøsiteten tok oss, og vi fikk strøm i klubba, sier Bakken.

Gjelleråsen snudde til ledelse 5-3, og økte til 8-3 i tredje periode før Harstad igjen våknet og reduserte to ganger. Så misset Rune Johansen på straffe da det fortsatt var mulig å skape spenning. I undertall fastsatte Gjelleråsen resultatet til 9-5.

BETENKTE: Harstads spillere har fått noe å tenke på i juleferien. I snitt må laget i resten av sesongen ta i overkant av ett poeng mer per kamp enn de øvrige i bunnstriden. Her er målvakt Jani Pyykkö, spillende trener Kalle Viljanen (med ryggen til) og tidligere hovedtrener Ali Pekkala avbildet etter et nederlag på hjemmebane tidligere i sesongen. Foto: Theodor Karlsen