Har du kjøpt ny bil og skal trekke campingvogn i sommer, bør du sjekke både vognkort og førerkortet ditt. Totalvekten av bil og henger avgjør om du trenger «tilhengerlappen» eller ikke.

Bøtene svir godt, men kommer du ut for en ulykke risikerer du i tillegg avkorting i forsikringen din hvis reglene ikke er fulgt. Før du legger ut på tur må du sjekke både førerkortet og vognkortet for å være sikker.

- Hvis du bare har førerkort for personbil, kan ikke totalvekten av bil og henger være mer enn 3500 kilo til sammen. Når en trekker campingvogn kommer en lett over denne grensa, sier Fred Hansen, salgsleder i Møretrygd.

Løsningen for mange er å ta litt ekstra opplæring å skaffe seg førerkort B96 eller BE, forteller Hansen.

- Selv om en har kjørt bil med henger tidligere, så er det ikke dumt å ta denne opplæringen. Bilen får andre egenskaper når man kjører med tilhenger, sier Hansen.

For de som ikke har formalitetene i orden kan det koste dyrt. Å kjøre med bil og henger som veier mer enn 3.500 kilo når en kun har førerkort for personbil kan koste dyrt. Forelegget for å kjøre uten «tilhengerlappen» koster minst 5.000 kroner.

- Hvis tilhengeren i tillegg er tyngre enn det bilen har lov til å trekke, eller den er for tungt lastet i forhold til det som står i vognkortet, blir det enda dyrere om du blir tatt, sier Hansen.

Dette sier reglene:

Førerkort klasse B

  • Totalvekt av bil og henger kan ikke overstige 3.500 kilo til sammen.

  • Sjekk også vognkortet til både bil og henge for å se hvor tung henger den aktuelle bilen har lov å trekke.

Førerkort klasse BE og B96

  • Med påført kode 96 sammen med klasse B på førerkortet kan du trekke et vogntog med tillate totalvekt på 4.250 kilo.

  • Førerkort klasse BE: Da har du lov til å trekke tilhenger med tillate totalvekt opp til 3.500 kilo.