Amerikanerne sender cirka 40 av de best trente soldatene fra sin avdeling, som i løpet av mai måned vil oppholde seg i regionen, opplyser Forsvaret i en pressemelding.

Formålet med at de to avdelingene møtes, er primært for å trene basisferdigheter. I tillegg til å utveksle erfaringer og bygge kompetanse. Innbyggerne i Harstad vil nok ikke merke så mye til treningen, da treningen vil være i kystnære strøk både på land og til sjøs, med lite aktivitet i bebygde områder, mener Forsvaret.

Første del av oppholdet vil gå til å bli kjent med hverandres utstyr og prosedyrer, mens det i slutten av mai måned vil bli arrangert en lengre feltperiode der samarbeid og samtrening står i fokus.

"Slik Forsvaret ser det er vedlikehold av vår evne til å operere sammen med USA som en av våre viktigste allierte viktig, og det er i vår felles interesse at kontakten opprettholdes og felles trening pågår jevnlig. KJK har også regelmessig samtrening med andre allierte samarbeidspartnere som f.eks UK Royal Marines, og Nederlandske Marines", skriver Forsvaret.

Sjef Kystjegerkommandoen, Ronny Kristoffersen, uttaler at KJK og USMC ser frem til denne utvekslingen over landegrensene.

- Spesielt at man får muligheten til å trene i en av våre viktigste områder i overgangen der land møter sjø der KJK har sin spisskompetanse, nemlig i kystnære strøk.

FAKTA

- United States Marine Corps er en gren av det amerikanske forsvaret som ble etablert i 1775.

- Selv om dagens marineinfanteri har kapasiteter som dekker både sjø, luft og land, er store deler av avdelingen spesialisert i å gjennomføre amfibiske operasjoner.

- USMC har en rik historie og bred erfaring i områder som dekker store deler av verden.

- Avdelingens kjente motto lyder «Semper FI» en forkortelse av utsagnet Semper Fidelis som betyr «alltid trofast»

- Kystjegerkommandoen (KJK) ble opprettet i 2001, som en videreføring av det gamle Kystartilleriet da dette ble nedlagt.

- Avdelingen er Sjøforsvarets øyne og ører langs kysten, på land og til sjøs. Avdelingen er et kampsystem med kort reaksjonstid som har evne og kapasitet til å detektere, rapportere, analysere, og bekjempe trusler.

- Avdelingen er trent og utrustet for å operere selvstendig, med egen organisk sjø- og landmobilitet, under alle forhold – i kystsonen og om bord på fartøyer. Operasjonene gjennomføres åpent eller skjult i hele konfliktspennet, i og utenfor Norge.