Melkeprodusent Stig Johannessen på Nordtun gård har kuer som i gjennomsnitt produserer 9.959 kilo melk i året. Dermed sørger de for at gården kommer på Tine sin eksklusive liste over Norges 50 beste besetninger med kuer under 20 årskyr i 2016. Nærmeste besetning på lista befinner seg i Lofoten. Totalt er det fem besetninger i Nordland, og fem i Troms og Finnmark på lista.

Tallene er basert på kukontrollen som alle melkeprodusenter er med på. Melka veies og måles én gang i måneden og tallene sendes inn til Tine. I tillegg tas det melkeprøver for å vurdere kvaliteten annenhver måned. Den beste besetningen ligger på over 12.000 kilo melk per ku, mens landssnittet har 8.200 kilo melk per ku. Johannessen synes det er stas å komme på lista.

Bekreftelse

– Det er en bekreftelse på at jeg gjør mye riktig. Du må ha et brukbart grovfor kombinert med kraftfor. Kyrne må holde seg friske, og samtidig må man få kalv i kua på riktig tid. Kua går ned i melkeytelse et år etter kalving, forklarer han.

Samtidig er det viktig at kuene trives i fjøset hans.

– Naturlig nok yter ikke kuer som har det trasig, mye melk, smiler han.

Kraftforprodusenten Fiskå Mølle har sendt ham gratulasjonsdiplom.

– Det er hyggelig gjort, men jeg tror ikke kraftformerket har noe betydning. Vi hadde sikkert gjort det like bra med Felleskjøpet sitt, smiler han.

Årsaken til at han bruker Fiskå Mølle, er at det leveres fra Th. Benjaminsen i Risøyhamn.

– Jeg ønsker å støtte opp om lokale arbeidsplasser. Samtidig er de gode på service, poengterer Johannessen.

Bra prestasjon

Kine Marita Eines er fast nøkkelrådgiver i Andøy. Hun har kontor på Tine sitt hovedkvarter i Harstad.

– Det er en bra prestasjon. Høy melkeytelse per ku er en langvarig prosess for bonden. Man må satse langsiktig avlsmessig, kombinert med det daglige arbeidet, forklarer hun.

– Ikke et mål for alle

Hun tror mange kunne ha fått høy ytelse per ku, men det er ikke målet for alle.

– Melkeprodusentene har ei kvote å forholde seg til som ikke kan overstiges. Nordtun gård er i en litt annen situasjon, siden de også produserer melk til ystingen, sier Eines.

Dyktige Andøybønder

Hun sier at Andøybøndene jevnt over er flinke melkeprodusenter som leverer kvalitetsmelk som svært ofte kommer i kategorien Elitemelk (topp kvalitet). For å komme på norgeslista over landets beste besetninger, må de ha tilfredsstilt kravene til innrapportering. Det betyr at veie- og måleresultater på melka til hver ku må sendes inn 11 måneder i året, i tillegg til at det må sendes inn melkeprøver for kvalitetsvurdering fem ganger i året. Eines har et årlig besøk hos hver av bøndene, der hun går gjennom kvalitet sett opp mot kukontrollen som er et register hvor alle data føres inn.

– Vi går gjennom hele produksjonen og er en runde i fjøset for å se på dyra. I tillegg kommer jeg utover til felles møte en gang i året med fagtema. I år hadde jeg grovforøkonomi som tema, opplyser hun.

I tillegg til Andøy er Eines nøkkelrådgiver i Harstad, Kvæfjord, Ballangen, Kjellebotn, Sortland, Øksnes, Hadsel og Lødingen.