Det slo Amnesty Harstads Eli Ann Mikkelborg fast da hun holdt appell i Harstad sentrum torsdag ettermiddag. Kvinnedagsmarkeringen startet i sentrum og endte på UIT Harstad.

Mikkelborg tok for seg voldtektsproblemet mange kvinner opplever og som Amnesty jobber imot. Hun leverte dystre tall til de frammøtte.

– Hver tiende kvinne voldtas i Norge i løpet av livet, og halvparten av voldtektene skjer før de fyller 18 år. På kvinnedagen setter Amnesty fokus på at altfor mange voldtekter ikke blir straffet, og at opp mot 80 prosent av sakene henlegges på grunn av manglende bevis.

– Vi bruker dagen til å si at Norge må ivareta barn, unge og voksne som har blitt utsqatt for seksuell tvang. Dette kan vi klare ved å støtte et lovforslag om at sex uten samtykke er forbudt. Det skal defineres som voldtekt, sa Mikkelborg.

I fakkeltoget på vei til hovedarrangementet på universitetet så vi paroler som «styrk kvinner rettssikkerhet», «stopp seksualisert vold» og «alle seksualitet er sårbar - menn sin også».

Eli Ann Mikkelborg i Amnesty Harstad holdt appell på kvinnedagen. Foto: Ivar L. Paulsen
Kirsten Evjen laget sin egen plakat like før toget gikk. Foto: Ivar L. Paulsen