Antallet må anses svært løselig, siden festen var gratis, og folk kom og gikk som de ville. Kort sagt var havnekroken innafor hurtigbåtene på Pir 1 kjåkfull da Annas 150-årsdagen ble markert.

Den egentlige bursdagen er først mandag, men Anna valgte å smelte sammen bursdagen med Bakgården-festivalen. Det var neppe feil. Ikke bare kaiområdet, men hele Harstad sentrum vrimlet av folk og aktiviteter lørdag.

Baklengs parkering

Før Anna med en imponerende baklengssladd tråklet seg med rumpa først inn i attomsmettet bak en hurtigbåt innerst på Pir 1, hadde hun vært på heimhavna Kjøtta og vist seg fram. Om bord fantes digniteter frå Sør-Troms Museum og byens politiske liv, en mengde av skutas mannskap og frivillige, et kor, en trubadur og hans musikere, og etterkommere av Isak og Anna Margrethe Rogde, opprinnelige eiere av verdens eldste ennåflytende skonnert.

Det var konsert på bøljan blå, selvsagt, og ved kai fortsatte den musikalske hyllesten til skonnerten, under ledelse og foredrag av Ola Bremnes, tonefulgt av tangenttraktøren Kristin Skaare og korister fra Vokal Nord.

Helgelangs

Den nyrestaurerte kaia var bestykket med folk i tidsriktige kostymer og perifernalia fra 1920-tallet, alt fra T-Forder, lirekassesveivere og rallare til klippfiskplattinger, tønner og kjørrel, med leker og aktiviteter utvalgt for å ramme inn et av Annas Harstad-besøk fra tida umiddelbart etter at Isak hadde funnet Anna Margrethe. Han var i gang med fiskeoppkjøp langs hele kysten, hun var i gang med barneproduksjon på Kjøtta - tretten i alt.

Ola Bremnes framførte en musikalsk illustrert bursdagsprolog, og arbeidet seg gjennom skutas 150-årige historie, som er rik på glansdager og lønnsomt slit langs norske og utenlandske kyster, men som også inneholder orkan, nær forlis, gjenoppbygging, konkurs og en redningsaksjon som har brakt skuta tilbake til ei trygg hjemmehavn forvaltet av Sør-Troms Museum.

Festen var i gang allerede fredag, med eventyrseilaser, og fortsatte søndag. Bursdagsfesten ebber ikke ut før mandag ettermiddag en gang, på Kjøtta.

Rompa først: Etter en håndbrekkssladd innafor moloen, tråkla skipper Eilif Gabrielsen bursdagsbarnet baklengs inn til en festsmykket kai på en mesterlig måte. Foto: Knut Godø Harstad Tidende
Spas og spetakkel: Bokskasting, paradis og og tidsriktig godstemning på festkaia mens Anna Rogde ble hedret. Foto: Knut Godø Harstad Tidende
Utdeling: Avisgutter anno 1920 delte ut aviser og allsanghefter. Foto: Knut Godø Harstad Tidende
Nymotens: Et tidsriktig smykke av en Ford fra sent 20-tall. Foto: Knut Godø Harstad Tidende
Gods og fesk: Ei landstigning i Harstd med Anna Rogde ville ha medført bæring i tønne og sekk. Så også i helga. Foto: Knut Godø Harstad Tidende