Målet er å samle erfaringsdata fra en toårig driftsperiode med tidevannkraftverket Morild II i Gimsøystraumen. Prøveperioden ble påbegynt høsten 2011, da det oppsto brudd i kraftverket mens det var i gang. Morild II ligger nå i Svolvær.

Dermed kan æraen for tidevannkraftutbygging med utgangspunkt i Harstad ha fått en ny giv. Ambisjonene går langt. Tidevannkraft blir ett av flere bein å stå på for selskapet. Straum AS skal også levere andre former for fornybar kraft, fra bølger og vind.

Selskapet er en konsolidering av tidligere Hydra Tidal, bølgekraftselskapet OWC Power og Wind Sea, som leverer vindfarmer til sjøs. Selskapet eies av konsernet NLI Utvikling.

Straum har etablert kontor flere steder i Norge, og har nå ti ansatte. I Favusgården i Harstad sitter Bjørn Vang og Kurt Robert Myklebust. Begge har bakgrunn i Hydra Tidal, selskapet som bygde prototypen Morild II.

- Vi har fastslått at teknologien fungerer. Brudd i strukturen er ikke vanskelig å utbedre, sier Kurt Myklebust, designer og ingeniør i Straum.

Ut til høsten

Reparasjonen av Morild II foregår nå i Osan ved Svolvær. Like over ferien er det meningen av riggen skal dokksettes, taues ut og snarest mulig settes i drift igjen i Gimsøystraumen, hvor kraftverket havarerte under drift høsten 2011. Kort tid etter søkte Hydra Tidal offentlig akkord.

- Vi satser på å få gjennomført den opprinnelig planlagte prøvedriftsperioden på to år. Målet er å skaffe erfaringsdata for videre satsing. Etter hvert skal flere anlegg settes ut, hvor vi bygger inn erfaringen fra perioden med Morild II, sier Myklebust.

Han føler seg trygg på at det nye selskapet både har kompetanse og økonomiske ressurser som gir prosjektet gode forutsetninger.

Straum AS ble etablert sent på året i fjor, og Bjørn Vang har vært ansatt som forretningsutvikler siden starten.

- I Norge er Nordland- og Troms-kysten aktuelle områder å plassere ut tidevannskraftverk. Vi satser på kunnskapsmiljøene i Harstad når det gjelder bygging. Ikke se bort fra at flere kraftverk kan oppstå i Stålhallen i Harstad. Det virker naturlig, siden markedet finnes her oppe. Men vi er avhengig av hvor vi får tildelt konsesjoner, sier han.

Fornybar

Kontoret blir neppe uten oppgaver. Det skal utvikle flere ideer og konsept for fornybar kraftproduksjon. Vang ser for seg at det i løpet av 2012 kan bli fem arbeidsplasser ved Straums Harstad-kontor i en tidlig fase over de kommende par årene.

- Vi snakker om ingeniører innen alle disipliner. Det blir en kamp om å få tak i folk. Vi trenger flere på elektro, og det har vi allerede søkt om. Vi jobber med flere teknologier, og skal ha en sammensetning av folk som kan samspille mellom sektorene vi opererer på. Mange av grunnteknologiene er de samme, sjøl om installasjonene utnytter forskjellige medier, sier han.

STRAUM-ANSATTE: Bjørn Vang og Kurt Myklebust utgjørden foreløpige bemanningen ved Straums Harstad-kontor. Foto: Knut Godø Foto: knut godø
IKKE BARE TIDEVANN: I tillegg til tidevannkraftverket Morild II tar Straum mål av seg om å levere vindparker og bølgekraftverk. Illustrasjon: Straum Foto: illustrasjon