Hjernehinnebetennelseskyldes meningokokkbakterier. Friske personer i alderen 15-25 år kan ha dissebakteriene i halsen uten å vite om det selv. Få av personene som har det blirsyk, men det er likevel stor smittefare for andre. Hos noen smittede kommerbakteriene over i blodet. Derfra kan bakteriene finne veien til hinnene rundthjernen og gi hjernehinnebetennelse. Bakteriene kan også formere seg i blodet(blodforgiftning) og skade viktige organer.

Sykdommen utvikler seg raskt ogdødeligheten er om lag 10 %. Omtrent 20 % av de syke får varige, alvorligefølgetilstander (f. eks. hodepine, hørselskade eller konsentrasjonsvansker).Meningokokkbakterien smitter ved nærkontakt. Den overføres mellom menneskergjennom spyttdråper. Viktige smittemekanismer kan være kyssing eller deling avflasker.

Ungdom spesielt utsatt

Festing med høytalkoholforbruk, tett samvær med andre og lite søvn gjør at ungdom kan væremottakelige for smitte med meningokokkbakterien, og også mer utsatt for åutvikle alvorlig sykdom. Det er også påvist at røyking og passiv røykingsvekker motstandskraften og øker smittefaren.

Sykdommen utvikler seg raskt ogdet er derfor viktig å komme tidlig til sykehusbehandling. Utmattelse,fyllesyke og meningokokksykdom kan ligne. Om noen er syke (særlig hvis de harredusert bevissthet, er «sløve») bør man ta vare på dem og kontakte lege.

Vaksine – en effektiv løsning

Det finnes effektive vaksiner som er godkjent avlegemiddelmyndigheter mot meningokokktypene gruppe C og Y, som de siste årenehar forårsaket et økende antall av sykdomstilfellene hos ungdom. Det taromtrent to uker før vaksinasjonen gir beskyttelse – derfor anbefales det atvaksinasjon av ungdom som skal delta i russefeiring utføres i god tid førrussetiden begynner.

Som ved annen vaksinering kan vaksinen gi bivirkninger;rødhet og ømhet på stikkstedet og uvelfølelse med kvalme eller hodepine.

Prisenpå vaksinen er 520 kr, og den kan settes av fastlege eller påvaksinasjonsklinikk. Vaksinen kan også tas på helsesøsters kontor (Stangnesvgs) på tirsdager/torsdager i uke 15 og 17.