Situasjonen er fortvilende for mange mennesker som nå lever i fattigdom, sier Frelsesarmeens korpsansvarlig Karen Elise Aasen.

– Vi ønsker en felles dugnad 23. august om ettermiddagen, der vi håper på mange gode innspill fra ulike aktører, sier hun.

Til nå har Fremskrittspartiet, Arbeiderpartiet og Rødt bekreftet at de kommer på møtet.

– Jeg regner med at flere parti vil komme på møtet onsdag, sier hun.

Aasen håper på godt oppmøte, der alle som føler de kan bidra kan møte, også næringslivet er velkommen.

– Gjennom vinteren har næringslivet støttet oss mye, og deres hjelp har vært viktig, sier Aasen.

MØTE: Korpsansvarlig Karen Elise Aasen i Frelsesarmeen håper på godt oppmøte onsdag. Foto: Turid Ingebrigtsen

Over doblet på et halvt år

I mange år har i gjennomsnitt 40–60 personer oppsøkt Frelsesarmeen for å få hjelp. Før jul økte antallet kraftig.

– Køen vokste med rundt 10 personer ved hver matutdeling, og har på det meste vært rundt 130 husstander. Nå er det 167 registrerte husstander, sier Aasen bekymret.

Hun forteller at det er flere mennesker som ikke kommer etter Frelsesarmeen startet med registrering, hun tror behovet for hjelp er større enn de har registrert.

Frelsesarmeen sentralt mener mange sliter med å ha råd til det mest nødvendige med dagens nivå på flere støtteordninger. Over 50 prosent av de som søkte mathjelp er barnefamilier.

Frelsesarmeen har fire kjøleskap i kjelleren, et kjøleskap oppe i hovedetasjen pluss et fryserom.

– Disse er fulle foran hver matutdeling, sier hun.

– Det er alle typer mennesker. En FAFO-rapport viste i februar at det var mange kvinner i køene, men vi har også opplevd mange menn som søker hjelp. Det samme gjør enslige damer, barnefamilier, uføre, flyktninger og folk med og uten jobb. Felles er at de får ikke pengene til å strekke til. Det er overraskende mange harstadværinger som trenger hjelp, blant andre minstepensjonister, sier Aasen.

Trenger flere frivillige

Karen Elise Aasen opplyser at Frelsesarmeen har et sted mellom 10 og 15 frivillige som hjelper til med matutdelingen. Hun ønsker seg mange flere.

– Dette er et stort arbeid, og vi er redde for å slite ut de frivillige. Fremskrittspartiet har blant annet oppfordret sine medlemmer til å være frivillige. Vi trenger flere sjåfører, det er mye som skal både hentes og leveres, sier hun.

Nå håper Frelsesarmeen på at mange politikere, folk fra næringslivet og andre vil stille på møtet onsdag 23. august.

– Kanskje vi sammen kan løse dette samfunnsproblemet, sier korpsansvarlig Karen Elise Aasen.