Bussene skal gå til og fra ungdomstilbudene Paviljongen og Bua. Det er en tanke bak at det skal bli lettere for ungdom å benytte returbussen for å besøke venner i de andre bygdene.

Bedre transporttilbud (og møtesteder) er noe av det ungdom selv har etterspurt. Det er bakgrunnen for løsningen som nå startes.

– Dette er noe politikerne og vi har snakket mye om. Nå går vi all in og prøver det ut ganske i stort omgang. Vi tester ut om det vil føre til at flere reiser til ungdomstilbudene.

Her er ett av rommene på Paviljongen. Her inne kan ungdom spille spill. Foto: Gisken A. Eriksen

12. september til 31. oktober er det først en prøveperiode med gratis buss. Dersom det slår an, blir det gratis i hele 2024.

– Store avstander

Tjeldsund er en kommune med store avstander og flere bygder. Det kan gjøre det vanskelig for ungdom å komme seg imellom.

– Etter tilbudene kan også ungdommer bli med bussen videre på besøk til venner i andre bygder. Dette er snakk om tidspunkt på ettermiddagen der foreldre er opptatt og ikke har så mye mulighet for å kjøre, sier Janne Johansen, enhetsleder kultur og folkehelse.

Slik fungerer det:

  • Elever fra Grov og Ramsund følger skolebussen til Evenskjer.

  • Kl 17.10 går det tre busser i retur til Kongsvik, Grov og Ramsund.

  • Returbussen kan også benyttes til å delta på aktiviteter eller besøke venner rundt om i bygdene.

Ungdommene er spurt

Bussene finansieres gjennom prosjektmidler fra nasjonale Prosjekt for folkehelse, der hele Sør-Troms har fått penger til lignende formål.

I prosjektet er brukermedvirkning viktig – og det er slik man har funnet ut hva ungdommene ønsker seg.

På Bua kan du låne mye forskjellig. Foto: Gisken A. Eriksen

– Vi tenker nå at dette blir veldig bra. Det er også langsiktig og testes ut over tid. Litt av poenget med disse prosjektene vi driver med, er at man kan justere ting etter hvert, sier Johansen.

– Dette er en felles møteplass for ungdommen, hvor de kan bli bedre kjent og danne gode relasjoner. Kanskje kan de være med selv å forme hvordan de ønsker tilbudet skal være etter hvert.