– Pengene som samles inn i TV-aksjonen går til ni prosjekter i utlandet. Penger fra fondet til Røde Kors brukes lokalt, sier Linda Motrøen Paulsen.

Hun er leder av Harstad Røde Kors og har vært visepresident i Norges Røde Kors.

– De penger som samles inn i årets TV-aksjon går til våre prosjekter i utlandet. Dette er midler som skal være brukt på prosjekter i løpet av fem år, sier hun.

Organisasjonen har tre milliarder i oppsparte midler på bok.

– Det er noen politikere som reagerer på det denne uke. Kan det gå utover givervilje til folk under årets TV-aksjon for dere?

– Det håper jeg ikke. Mye av pengene i dette fondet stammer fra pengeautomatene som var i drift fram til 2007.

Avkastningen fra beredskapsfondet er en av de viktigste inntektskildene til Røde Kors› humanitære arbeid, og gjør dem mer uavhengig av myndighetene.

– Avkastningen bidrar mye til at vi har en solid organisasjon lokalt over hele landet. Vi bruker ikke svært mye penger på ansatte, sier hun.

Harstad Røde Kors har i dag to ansatte personer som jobber sammen med de over 250 frivillige i laget.

– Vi har en rekke prosjekter gående store deler av uken lokalt over hele landet. Det avkastningen fra disse milliardene som holder liv i alle lokalavdelingene og de forskjellige aktivitetene som skjer lokalt, sier Paulsen Motrøen.

Kommunikasjons- og markedsdirektør Øistein Mjærum i Norges Røde Kors svarte torsdag til NRK at hele formålet med å ha oppsparte midler, er å kunne hjelpe flest mulig, på best mulig måte – over tid.

– Jeg både håper og tror at folk skjønner forskjellen på organisasjonens oppsparte midler og årets TV-aksjon, sier Linda Motrøen Paulsen.

Søndag avvikles årets TV-aksjon.

– Her i Harstad har vi god kontroll på aksjon og vi har fått bøssebærere på plass, sier Hugo Kjelseth, som er lokal innsamlingsleder i Harstad.

Fredag var han på plass i lokalene til Sparebank1 i Harstad. De ansatte har i mange år bidradd til opptellingen av de penger som er samlet inn lokalt. Ola Bremnes var også på plass og fremførte «Mere enn du trur» under en minikonsert i banken fredag.

AKSJON: Innsamlingsleder i Harstad for TV-aksjonen, Hugo Kjelseth, er godt i gang med TV-aksjonen 2016. Her sammen med leder i Harstad Røde Kors, Linda Motrøen Paulsen. Foto: Tore Skadal