I disse dager arrangeres verdensmesterskap i barista i Göteborg. Torsdag gikk harstadværingen Odd-Steinar Tøllefsen til topps i klassen Brewers cup og kan dermed kalles seg verdensmester i kaffekunst.

- Det er utrolig kult og føles fantastisk bra, selv om det egentlig ikke har gått helt opp for meg ennå, sier den lykkelige verdensmesteren.

For noen år siden flyttet han til Oslo for å gå fotoskole. Han var fotograf noen år, før han startet å jobbe med kaffe. Nå er han medeier i et kaffebrenneri og en kaffebar i Oslo som heter Supreme Roastworks.

- Her importerer vi og brenner vår egen kaffe. Vi har litt sære kaffetyper, men selger utrolig mye kaffe, sier han.

VM i kaffekunst arrangeres hvert år. Det er forskjellige grener man konkurrerer i. Og Tøllefsen konkurrerer i klassen Brewers Cup.

- Det handler om håndbrygging av svart kaffe. Man kvalifiserer seg med å vinne det nasjonale mesterskapet, forklarer Tøllefsen, som faktisk er blitt norgesmester to år på rad.

I fjor ble han nummer fire i VM.

- I år var alt mye mer finslipt fra vår side. Jeg konkurrerte mot 30 land, der seks gikk videre til finalen. Jeg har jobbet i lang tid med å forberede meg til dette VM, faktisk siden forrige VM. Blant annet var jeg i Panama for selv å plukke 50 kilo kaffe. En kaffe jeg faktisk ikke kom til å bruke i finalen, fordi jeg fant en enda bedre kaffe fra Etiopia gjennom firmaet Ninety Plus Coffe. Kaffen koster 2000 kroner kiloet i innkjøpspris, så vi snakker skikkelig kvalitetskaffe. Og den falt tydeligvis i smak hos dommerne, smiler Tøllefsen.

- Det er utrolig kult, og et bevis på at man gjør noe rett. VM-tittelen vil få mye å si for meg for kaffebaren vår, blant annet med lettere tilgang til gode kaffesorter.

- Stiller du til neste år for å forsvare tittelen?

- Det er vanskelig å si. De som har vunnet tidligere har som regel ikke deltatt mer, men fortsatt som trenere eller dommere. Men jeg synes kanskje det ville vært litt kult å gjøre det på nytt. Andre verdensmestere i idrett - uten sammenligning for øvrig - legger jo sjelden opp etter å ha vunnet VM.